Dominika Najda| 

Przez lata żyliśmy w błędzie. Tak działa "szlak przyjemności"

54

Nie da się zliczyć, ile razy w swoim życiu sięgaliśmy po cukier pod różną postacią, aby poprawić sobie nastrój. Przyjęło się, że słodycze dodają nam energii i mają realny wpływ na nasze samopoczucie. Jak się okazuje, jest to mit, w który wierzyliśmy przez lata.

Przez lata żyliśmy w błędzie. Tak działa "szlak przyjemności"
Naukowcy obalili mit, w który wierzyliśmy od dawna (Getty Images, Qin Ningzhen)

Cukier na poprawę nastroju

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec zestawili ze sobą 31 niezależnych od siebie badań dotyczących spożycia węglowodanów i reakcji fizjologicznych, by raz na zawsze wyjaśnić, czy cukry proste naprawdę poprawiają nasz humor i sprawiają, że tryskamy energią i dobrym humorem.

Z jednej strony analiza zebranych danych wykazała, że cukier nie tylko nie wywołuje euforii, ale działa odwrotnie - sprawia, że jesteśmy bardziej zmęczeni, a nasze zmysły zostają znacząco osłabione.

Z drugiej zaś naukowcy przyznali, że wśród badań były takie, z których wynika, że cukier wpływa na tzw. "szlak przyjemności" w mózgu, co sprawia, że wielu z nas sięga po niego w chwilach, gdy tej przyjemności potrzebuje.

Istnieje wiele dowodów, że sięgamy po cukier, gdy czujemy się przygnębieni, niespokojni i zestresowani. Taki nawyk jest szkodliwy dla naszego długoterminowego zdrowia psychicznego.

"Przekonanie, że cukier może poprawić nam nastrój, jest szeroko rozpowszechnione w kulturze. Zjawisko jest na tyle szerokie, że każdego dnia sięgamy po słodkie napoje i przekąski, by walczyć ze zmęczeniem lub złym humorem" – napisał w opisie badań psycholog Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie.

Mit, w który wierzymy

By obalić popularny mit dotyczący zbawiennego wpływu cukru na nasze samopoczucie, zespół naukowców dokonał przeglądu literatury oraz uwzględnił różnice w przyjmowanych dawkach cukru.

Dokładna analiza doprowadziła naukowców do jednego wniosku. Wcześniejsze twierdzenia, że cukier wpływa pozytywnie na nasz nastrój, nie miały żadnego naukowego uzasadnienia, a jedynie psychologiczne podłoże.

Biorąc pod uwagę wpływ cukru na organizm, ustalono, że słodycze dostarczą krótkotrwałego przypływu euforii, jednak krótko po nim organizm musi odreagować, a my stajemy się ospali, zdenerwowani i rozdrażnieni.

Zespół zaznacza, że badanie skupiło się na zdrowych dorosłych, więc pozostaje niewielki margines błędu w przypadku osób ze znacznymi zaburzeniami nastroju.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić