Rakotwórczy przysmak, który Polacy uwielbiają. Lepiej uważaj

Ryby są elementem zbilansowanej diety, bogatym źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów. Te wędzone bywają jednak zagrożeniem dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Czy wędzone ryby są zdrowe?Czy wędzone ryby są zdrowe?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | esemelwe
Katarzyna Chudzik

Proces wędzenia, choć dodaje wyjątkowego smaku i zapachu, zazwyczaj nie jest w stanie w całości zneutralizować problemów, które mogą pojawić się na skutek spożycia rtęci, mikroplastiku, pestycydów, patogenów i chorobotwórczych pasożytów, których ryby bywają siedliskiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

W procesie wędzenia ryby tracą część swoich składników odżywczych. Tłuszcz topi się, a część wody odparowuje, powodując straty mikroelementów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Wysoka temperatura używana podczas wędzenia może również degradować przeciwutleniacze.

Mikrobiologiczna czystość ryb wędzonych jest różna w zależności od metody wędzenia. Ryby wędzone na gorąco są siedliskiem dla bakterii takich jak Staphylococcus aureus, Escherichia coli i grzybów strzępkowych. Ryby wędzone na zimno nie powinny już tych bakterii zawierać, mogą za to być obfite w drożdże.

Dym wykorzystywany podczas wędzenia, w zależności od rodzaju drewna, zawiera różne substancje chemiczne, w tym aldehydy, estry, ketony, alkohole i fenole, które mogą mieć zarówno właściwości bakteriobójcze, jak i rakotwórcze.

W trakcie wędzenia mogą powstać szkodliwe substancje, np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i N-nitrozoaminy, które również działają na organizm kancerogennie.

Wędzenie jest metodą konserwacji poprzedzaną zwykle solankowaniem. Nadmiar soli w diecie może prowadzić m.in. do nadciśnienia tętniczego i związanych z nim konsekwencji.

Które ryby wędzone wybrać?

Jeśli eliminacja z jadłospisu wędzonych przysmaków nie wchodzi w grę, warto mimo wszystko zminimalizować ryzyko zdrowotne. Najlepiej wybierać ryby wędzone na gorąco i pakowane próżniowo, a w przypadku przekornego wyboru ryb wędzonych na zimno — zamrażać je przed spożyciem.

Należy również pamiętać o tym, że najlepszymi gatunkami drzew używanymi do wędzenia są dęby, olchy i buki, z kolei dodatek popularnego w tym segmencie spożywczym jałowca jest niewskazane – jego obecność kilkukrotnie zwiększa ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos