Milena Górecka| 
aktualizacja 

"Słodzik natury". Dbają o serce, zapobiegają zaparciom i stanom zapalnym

0

Włączenie suszonych owoców do diety sprzyja dobremu samopoczuciu. Owoce stanowią naturalne źródło energii i pomagają zwalczać typowe zimą problemy zdrowotne. Jakie suszone owoce są szczególnie polecane?

"Słodzik natury". Dbają o serce, zapobiegają zaparciom i stanom zapalnym
Suszone owoce to zdrowa słodycz i wartościowa przekąska (Pixabay)

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Dodając do swojego codziennego menu suszone owoce, zyskujesz zdrowszą alternatywę przysmaków, która zaspokoi apetyt na słodycze i uzupełni dietę o odpowiednie wartości odżywcze. Jakie suszone owoce są warte rozważenia?

Daktyle

Daktyle, "słodzik natury", są bogate w błonnik, ułatwiający trawienie i zapewniający uczucie sytości. Zawarte w daktylach naturalne cukry dodają energii, co czyni je świetną alternatywą dla słodkich przekąsek. Co więcej, daktyle są bogate w niezbędne minerały, takie jak potas i magnez, które wspomagają pracę serca i funkcjonowanie mięśni.

Rodzynki

Rodzynki to zasadniczo suszone winogrona, które wnoszą do diety dawkę naturalnej słodyczy. Są bogate w żelazo, które może pomóc w zapobieganiu anemii - częstego problemu w sezonie zimowym. Zawartość błonnika w rodzynkach pomaga również w trawieniu i zapewnia poczucie sytości, zmniejszając pokusę sięgania po niezdrowe przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Suszone figi. Niezwykłe właściwości

Figi

Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Są również bogate w wapń i potas, które wspomagają zdrowy rozwój kości oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Śliwki

Cieszą się opinią produktów poprawiających zdrowie układu trawiennego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym, pomagającym zapobiegać zaparciom. Są również bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.

Morele

Suszone morele oferują eksplozję owocowej słodyczy w każdym kęsie. Są bogatym źródłem witamin A i C, które wzmacniają układ odpornościowy oraz wspierają zdrowie skórę i prawidłowy wzrok.

Jakie ilości suszonych owoców należy spożywać?

Dietetycy są zdania, że dzienna dawka suszonych owoców, która sprzyja naszemu zdrowiu, to około 30 gramów (na przykład 5 suszonych moreli, 4 daktyle lub 2-3 figi). Warto jednak zaznaczyć, że rozmiary porcji mogą się różnić w zależności od wieku, wagi, stanu zdrowia i naszej aktywności fizycznej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić