"Słodzik natury". Dbają o serce, zapobiegają zaparciom i stanom zapalnym
Włączenie suszonych owoców do diety sprzyja dobremu samopoczuciu. Owoce stanowią naturalne źródło energii i pomagają zwalczać typowe zimą problemy zdrowotne. Jakie suszone owoce są szczególnie polecane?
Dlaczego warto jeść suszone owoce?
Dodając do swojego codziennego menu suszone owoce, zyskujesz zdrowszą alternatywę przysmaków, która zaspokoi apetyt na słodycze i uzupełni dietę o odpowiednie wartości odżywcze. Jakie suszone owoce są warte rozważenia?
Zobacz także: Słodkie, ale nie tuczą. Broń na miażdżycę i nowotwory
Daktyle
Daktyle, "słodzik natury", są bogate w błonnik, ułatwiający trawienie i zapewniający uczucie sytości. Zawarte w daktylach naturalne cukry dodają energii, co czyni je świetną alternatywą dla słodkich przekąsek. Co więcej, daktyle są bogate w niezbędne minerały, takie jak potas i magnez, które wspomagają pracę serca i funkcjonowanie mięśni.
Rodzynki
Rodzynki to zasadniczo suszone winogrona, które wnoszą do diety dawkę naturalnej słodyczy. Są bogate w żelazo, które może pomóc w zapobieganiu anemii - częstego problemu w sezonie zimowym. Zawartość błonnika w rodzynkach pomaga również w trawieniu i zapewnia poczucie sytości, zmniejszając pokusę sięgania po niezdrowe przekąski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Suszone figi. Niezwykłe właściwości
Figi
Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Są również bogate w wapń i potas, które wspomagają zdrowy rozwój kości oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Śliwki
Cieszą się opinią produktów poprawiających zdrowie układu trawiennego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym, pomagającym zapobiegać zaparciom. Są również bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne i przyczyniają się do ogólnego dobrego samopoczucia.
Morele
Suszone morele oferują eksplozję owocowej słodyczy w każdym kęsie. Są bogatym źródłem witamin A i C, które wzmacniają układ odpornościowy oraz wspierają zdrowie skórę i prawidłowy wzrok.
Jakie ilości suszonych owoców należy spożywać?
Dietetycy są zdania, że dzienna dawka suszonych owoców, która sprzyja naszemu zdrowiu, to około 30 gramów (na przykład 5 suszonych moreli, 4 daktyle lub 2-3 figi). Warto jednak zaznaczyć, że rozmiary porcji mogą się różnić w zależności od wieku, wagi, stanu zdrowia i naszej aktywności fizycznej.