Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Tak przygotowana przyspiesza odchudzanie i hamuje stany zapalne

18
Podziel się:

To jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Chętnie dodajemy ją do sałatek, kanapek, karmelizujemy, marynujemy, ale bardzo rzadko kisimy, a proces fermentacji pozwala wzbogacić cebulę o nowe prozdrowotne składniki.

Kiszona cebula to źródło cennych probiotyków
Kiszona cebula to źródło cennych probiotyków

Sfermentowana cebula wspiera trawienie i chroni nasz żołądek. Dzięki zdrowym bakteriom pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych związków, a także wpiera zdrowie jelit, zapobiegając rozwojowi wielu autoimmunologicznym reakcjom. Dodatkowo kiszona cebula pomaga pozbyć się stanów zapalnych odpowiedzialnych za rozwój wielu groźnych chorób.

To także naturalne lekarstwo wzmacniające nasz układ immunologiczny, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność spada, a organizm słabiej radzi sobie z wirusami i bakteriami.

Sfermentowana cebula poprawia również funkcjonowanie naszego mózgu. Wiadomo, że organ ten ma związek z układem pokarmowym i odpornościowym. Jest za to odpowiedzialny nerw błędny, który przekazuje sygnały z jelitowego układu nerwowego do ośrodkowego układu nerwowego. Gdy nasze jelita są pełne dobrych bakterii, nasz mózg pracuje na pełnych obrotach.

Przysmak ten to także bogactwo jednych z najsilniejszych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Związki te zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, dlatego warto się przed nimi bronić.

Dodatkowo jedzenie sfermentowanej cebuli wpływa na całą gospodarkę hormonalną naszego organizmu, kontrolując tym samym uczucie głodu. To dlatego mówi się o odchudzających właściwościach kiszonej cebuli. Naukowcy udowodnili też, że osoby, których dieta obfituje w probiotyki, są mniej narażone na rozwój nadwagi i otyłości.

Aby przygotować kiszoną cebulę będziesz potrzebować:

  • kilogram obranej cebuli,
  • garść obranych i zgniecionych ząbków czosnku,
  • 50 g różowej soli,
  • litr przegotowanej, wystudzonej wody.

Słoiki wypełnij do połowy pokrojoną cebulą. Do każdego dodaj ząbek czosnku (lub więcej – według uznania). Sól rozpuść w wodzie w osobnym pojemniku i zalej nimi cebulę w słoikach. Pozostaw kilka centymetrów wolnego miejsca pod pokrywką, by nie zakłócić procesu fermentacji. Zakręć mocno słoiki i przechowuj je w temperaturze pokojowej.

Przez pierwsze dwa tygodnie pamiętaj, żeby codziennie otwierać słoiki, by uwolnić nagromadzony gaz. Podczas kolejnych tygodni, wystarczy, że będziesz to robić co drugi dzień. Cały proces powinien trwać dwa miesiące. Gdy po upływie tego czasu odkręcisz słoik i poczujesz odpychający zapach – wyrzuć jego zawartość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(18)
Hahaha
8 miesięcy temu
Nie dowiedziałam się nawet po jakim czasie ta mikstura jest gotowa do spożycia ☹️
Virginia Birg...
8 miesięcy temu
Jest zdrowa ale ja wolę surowa dymkę lub czerwoną cebulę do sałatek.
Drops
8 miesięcy temu
Czy nie lepiej pokrojoną cebulę włożyć do wody po kiszonych ogórkach. PO kilku dniach podaję do moich ulubionych surówek. Pyszne!
Ada
8 miesięcy temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii naprawdę warto!
Akejsy
8 miesięcy temu
By da! Piat' poszło w zimliu.
Siwyjon
8 miesięcy temu
TYLKO KETO
Polka
8 miesięcy temu
Co niektórzy niech nauczą sie czytać ze zrozumieniem.napisane ze jak po otwarciu poczujesz tzw smród a nie zapach kieszonki to wyrzuc .jak czytam komentarze to smiac mi sie chce sami geniusze i znawcy wszystkiego czyli niczego
Gość"
8 miesięcy temu
Wyrzucić tylko cebulę modyfikowaną? Taką bez zapachu, bez ostrego smaku, taką jak trawa, w której człowiek zmienił wszystko. Zostawił tylko wygląd podobny jak cebula?
Mniam
8 miesięcy temu
Nie czytajcie tego pitolenia, róbcie wszystko jak ogórki małosolne... będzie pyszne po kilku dniach. Tylko faktycznie zawsze lepsza jest sól kłodawska niż zwykła. Smacznego!
Już pędzę
8 miesięcy temu
Coś pięknego ...a finał najlepszy !!! ;D
Już pędzę
8 miesięcy temu
Coś pięknego ...a finał najlepszy !!! ;D
Marianna
8 miesięcy temu
Paranoja. Wyrzucenie cebuli po dwóch miesiącach przyśpiesza odchudzanie i działa przeciwzapalnie. A myślałam, że jedzenie cebuli wpływa korzystnie na zdrowie.
Gfdsa6
8 miesięcy temu
Traedia, kto to pize?
Villinicja
8 miesięcy temu
Wyrzuć jego zawartość, podoba mi się, nie muszę kusić cebuli. Co za idiotyczny artykuł.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić