To najzdrowsze polskie warzywo. "Ma najwięcej składników odżywczych"

Warzywa są bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych. Warto je włączyć do swojej codziennej diety również ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Które z polskich warzyw mają najwięcej walorów? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Mashed potatoes with dill in a saucepan. Stuffing for pies and dumplingsMashed potatoes with dill in a saucepan. Stuffing for pies and dumplings. High quality photoKateryna BuchynskaZiemniaki są niedoceniane, a szkoda. Mają więcej witaminy C niż cebula
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Kateryna Buchynska

Ziemniaki to bardzo popularne, jednak niepozorne warzywa. Jak się okazuje, znajdziemy w nich więcej witaminy C niż batatach, ogórkach, cebuli czy pomidorach.

Regularne dostarczanie do organizmu kwasu askorbinowego usprawnia układ immunologiczny, łagodzi objawy infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz stymuluje zdolność wytwarzania kolagenu przez organizm. Ta cenna substancja jest budulcem mięśni, kości, stawów, zębów, naczyń krwionośnych i rogówki oka. Witamina C to także silny przeciwutleniacz, który opóźnia proces starzenia się organizmu, niszczy szkodliwe wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Ziemniaki zawierają również takie cenne elementy, jak witamina A i E, potas, magnez, fosfor i błonnik pokarmowy. Poza tym ziemniaki nie są drogie i niezależnie od pory roku można je bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym.

"Badania sugerują, że są one jednym z warzyw oferujących najwięcej składników odżywczych w przeliczeniu na dolara" – podkreśla Cara Harbstreet, znana dietetyczka i założycielka Street Smart Nutrition.

Ziemniaki usprawniają proces przemiany materii i wbrew niektórym opiniom wcale nie są wysokokaloryczne. Oczywiście jedzenie tych warzyw może zafundować nam znaczne ilości pustych kalorii i zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli będziemy je spożywać z dodatkiem tłustego sosu, skwarek czy oleju pozostałym po smażeniu.

Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości ziemniaków, należy obrać je ze skórki (nie za grubo) i wrzucić do garnka z małą ilością wrzątku. Warzyw nigdy nie powinniśmy zalewać zimną wodą. Ziemniaki gotujemy przez ok. 20 minut pod przykryciem. Najlepiej nie dodawać do nich soli. Najzdrowszym sposobem na przyrządzenie ziemniaków, jest ugotowanie ich w mundurkach.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową