Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Usuwa metale ciężkie z wątroby. Konkurencja dla kapusty kiszonej

22
Podziel się:

Jest uważana za jedno z najzdrowszych dań na świecie i sekret długowieczności mieszkańców Japonii i Chin. W ostatnim czasie zyskała również ogromną popularność wśród Polaków. Dlaczego kimchi warto jeść codziennie?

Usuwa metale ciężkie z wątroby. Konkurencja dla kapusty kiszonej
(123RF)

Czym jest kimchi?

Kimchi to znane i cenione, tradycyjne danie koreańskie, w skład którego wchodzą kiszone warzywa. Ta prozdrowotna potrawa jest przygotowywana najczęściej z kapusty pekińskiej, rzodkwi lub ogórka.

Składniki te kisi się z dodatkiem koreańskiej** pasty chilli, soli, mąki ryżowej i czosnku. Wiele osób uważa, że to danie wegańskie, a tak naprawdę kluczowym składnikiem jest dodatek zwierzęcy. Kiedyś były to suszone ośmiornice, ryby lub krewetki. Dziś w tym celu wykorzystywany jest **sos rybny.

Kimchi to jest taka kiszona kapusta wyniesiona na wyższy poziom. Babcia mówiła, że kiszona kapusta jest zdrowa, a kimchi jest jeszcze zdrowsze – mówi w rozmowie z WP Aleksander Baron, szef kuchni i autor książki "Kiszonki i fermentacje". Kimchi można jeść jako przystawkę lub dodatek do potraw.

Chociaż osoby, które uwielbiają ten przysmak, jedzą go również jako samodzielne danie. Kimchi doskonale pasuje zarówno do dań z mięsa, ryb, owoców morza, jak i potraw wegetariańskich.

Kimchi vs kapusta kiszona

Dlaczego warto jeść ją codziennie? W koreańskiej kimchi znajdziemy przede wszystkim cenne bakterie, które wzbogacają florę bakteryjną jelit.

To naturalny probiotyk. Wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, a dodatkowo jedzona regularnie podnosi naszą odporność. Dzięki zawartości takich substancji jak allicyna i selen kimchi pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu w organizmie.

Chroni również przed udarem mózgu i zawałem serca. Naukowcy donoszą również, że kimchi wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku dzięki wysokiej zwartości witaminy A.

To jednak nie wszystko. Kimchi pomaga poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Badania przeprowadzone przez naukowców z Chungnam National University wynika, że ten przysmak ma również działanie przeciwnowotworowe. Wszystko dzięki temu, że kapusta pekińska i rzodkiewki zawieraj a substancje, które pomagają usunąć metale ciężkie z nerek, jelit i wątroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(22)
Igerut
rok temu
Polecam kanał "Pierogi z kimchi". Świetnie prowadzony, dużo przepisów koreańskich.
Karol
rok temu
Chińczycy i Japończycy czasami jedzą kimchi. Koreańczycy jedzą go prawie codziennie.
misiu
rok temu
kim chi? to koreanski nie??
jak to możliw...
rok temu
śmieszne, że oprócz "reportera" wszyscy wiedzą, że Kimchi to koreańskie jedzenie.
westchnienie
rok temu
Wszyscy wiedzą, że to tradycyjne koreańskie jedzenie. To frustrujące ..... Poznaję poziom wiedzy reportera, który to napisał ....
Ugh
rok temu
Kimchi jest koreanska potrawa. Najpierw doczytajcie, potem piszcie!!!
Agata
rok temu
Tytuł jest dziwny. Kimchi to koreańskie jedzenie.
Kapusta
rok temu
Bardzo dziwny artykuł. Jestem Chinczykiem. Nie jemy Kimchi. Jemy 'paocai'. Japończycy też nie jedzą Kimchi. Oni jedzą ryby. Kimchi to koreańska tradycyjna potrawa.
Arla
rok temu
Kupilam w puszce i tego nie dało się zjeść takie ostre
Marti
rok temu
Polskie warzywa sa grubo naealone chemikaliami dlatego kupujemy te z zagranicy, polscy rolnicy lamia wszystkie zakazy bo u nich liczy sie tylko kasa
Kimchi
rok temu
Robię to nałogowo
J23p
rok temu
A gdzie to można kupić ????
Audioman 1961...
rok temu
Nasza polska kapusta kiszona jest najlepsza na wszystko, już Gomułka wychwalał jej walory zamiast cytryn za które trzeba było płacić dewizami 😂
Bercik
rok temu
Dla Koreańczykow i Japończyków może dobra , a dla Polaków seta i galareta
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić