Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

W wielu krajach zakazany. U nas znajdziesz na każdej sklepowej półce

23

Do wielu produktów spożywczych dodawane są barwniki, które mają sztucznie poprawić ich wygląd. Dowiedz się, co kryje się pod symbolem E123 na etykiecie i w jakiej żywności znajduje się ten dodatek.

E123 jest dodawany m.in. do kawioru
E123 jest dodawany m.in. do kawioru

Amarant jest barwnikiem spożywczym o barwie czerwono-niebieskiej, który występuje w sypkiej postaci i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Na etykiecie artykułów spożywczych oznaczony jest symbolem E123. Jego zadaniem jest barwienie żywności, ale używa się go także do podkreślenia koloru tkanin, skór oraz papieru. W Stanach Zjednoczonych, Austrii, Rosji oraz Norwegii jego stosowanie jest zabronione, ze względu na możliwe działanie kancerogenne. Niestety, w naszym kraju jest wciąż obecny w wielu produktach spożywczych.

Kiedyś ten barwnik pozyskiwano z węgla. Dzisiaj jest on produktem ubocznym procesu wydobycia ropy naftowej. Amarant E123 jest obecny w takich produktach jak: galaretki, dżemy, płatki zbożowe, kolorowy alkohol, a nawet kawior. Ta substancja nie zmienia smaku ani zapachu jednak jest bardzo szkodliwa dla organizmu człowieka. Dopuszczalna dawka E123 to 0,5 mg\kg masy ciała.

Amarant to barwnik azowy, który jest szczególnie niebezpieczny dla osób cierpiących na astmę. Poza tym ten związek chemiczny zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Może powodować także alergię i doprowadza do zaburzeń prawidłowej pracy nerek i wątroby. W nadmiarze wpływa negatywnie na zdolności rozrodcze u ssaków. Nadmierne spożywanie tego środka przez kobiety w ciąży może doprowadzić do powstania u płodu wad wrodzonych.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić