Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska| 

Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Ma inne właściwości

117

Cudowna wiadomość dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Okazuje się, że mogą jeść arbuza. A wszystko dlatego, że naukowcy się pomylili. Jego indeks glikemiczny jest znacznie niższy niż się wydawało.

Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Ma inne właściwości
Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Ma inne właściwości (Pixabay)

Dotychczas sądzono, że przepyszny i soczysty arbuz nie jest odpowiednim owocem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny - 76.

To by oznaczało, że po jego spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie. Osoby zdrowe miały duży wyrzut insuliny, osoby z glikemią z kolei, np. cukrzycy musieli mierzyć się ze wstrzyknięciem dużych dawek insuliny szybkodziałającej do posiłku.

Jednak można

Najnowsze, zaktualizowane tablice indeksu glikemicznego podają, że IG arbuza to 50. Taki wynik to średnia wynikająca z czterech pomiarów wykonanych w Malezji.

Zauważono, że IG klasycznego czerwonego arbuza z pestkami (citrullus lantus) wynosi od 48 do 51 - po uśrednieniu wyników to równo 50. Żółty arbuz z kolei ma IG równe 47. Sok z arbuza natomiast - 51.

To niewątpliwie wspaniała informacja. Szczególnie że pyszne arbuzy zawsze są hitem lata!

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić