Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wielu z nas tak robi. Popularny błąd prowadzi do sepsy

614

Wiele osób zanim ugotuje lub upiecze mięso drobiowe, myje je pod bieżącą wodą, co jest błędem. W drobiu może znajdować się groźna bakteria Campylobacter jejuni, która po polaniu wodą rozprzestrzeni się po całej kuchni.

Mycie kurczaka przed gotowaniem
Mycie kurczaka przed gotowaniem (Getty Images/iStockphoto)

Mycie mięsa przed gotowaniem lub pieczeniem może zaszkodzić naszemu zdrowiu

Campylobacter jejuni to bakteria, która nierzadko występuje w przewodzie pokarmowym zwierząt. Jedząc mięso, należy wziąć pod uwagę, że może być ono skażone. Na zachorowanie na kampylobakteriozę są narażeni nie tylko konsumenci, ale także osoby pracujące w ubojni, na fermie oraz lekarze weterynarii.

Drób jest bardzo popularnym mięsem, ze względu na dużą zawartość cennego białka, małą liczbę kalorii i lekkostrawność. Niestety 100 g skóry kurczaka może zawierać aż 100 tys. niebezpiecznych bakterii! Wyniki badań przeprowadzonych przez dr Annę Woźniak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodniły, że bakteria Campylobacter jejuni jest coraz bardziej odporna na działanie antybiotyków.

Żeby uniknąć zarażeniem się tą bakterią, należy przede wszystkim myć ręce i dbać o higienę w naszej kuchni. Nie powinniśmy również myć mięsa przed gotowaniem, pieczeniem lub smażeniem. Polanie go wodą nie sprawi, że drobnoustroje znikną. Rozpryskująca się woda spowoduje rozprzestrzenienie się bakterii po całej kuchni.

Campylobacter jest tak samo groźna jak Salmonella. Dostaje się do naszego organizmu drogą pokarmową. Może zaatakować nasz organizm nie tylko, gdy jemy niedogotowane i zarażone mięso, ale również kiedy spożywamy produkty, które miały z nią styczność. Na kampylobakteriozę możemy się także zarazić, używając przyrządów kuchennych, na których znalazła się bakteria.

Zakażenie bakterią Campylobacter powoduje silne zatrucie pokarmowe, a nawet sepsę. Do objawów możemy zaliczyć biegunkę, wymioty i gorączkę. Schorzenie to jest niebezpieczne szczególnie dla dzieci i osób w podeszłym wieku.

Pamiętajmy, żeby po każdym kontaktem z surowym mięsem dokładnie myć ręce. Bakteria zostaje zniszczona po spędzeniu zaledwie 15 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niemoralny proceder za rosyjskim frontem. Kobiety zarabiają fortunę. Jest haczyk
Rosjanie werbują zagranicznych studentów. W ramach praktyk - montaż dronów
Hiszpanie chwalą Polskę. "Wypełnia próżnię pozostawioną przez Francję i Niemcy"
Premier Gruzji: los prezydentki Zurabiszwili jest tragiczny
Bodnar ostro o Romanowskim. "Najlepsze podsumowanie roku rządów"
Polska gospodarzem mistrzostw Europy w piłce ręcznej. "To wielkie wyróżnienie"
Porównał Lewandowskiego do Bońka i wybrał. "To najlepszy polski piłkarz"
Duda bliski dołączenia do MKOI. Boniek: "Skandaliczna decyzja"
Pomimo protestów Gruzja ma nowego prezydenta. Został nim Micheil Kawelaszwili
Para prezydencka wspiera "Szlachetną Paczkę". Oto co Dudowie kupili 7-osobowej rodzinie
Burza wokół Litwinki. Uderzyła w Rosję. Natychmiastowa reakcja
Psycholog: przemoc w rodzinie dotyka wszystkich i nie jest zależna od płci
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić