Wprowadź do diety. Naukowcy potwierdzili. Hamuje namnażanie komórek rakowych

Niektórzy jej nie znoszą i nie mogą jeść ze względu na to, że jest ostra. Papryczka chili kryje w sobie tymczasem mnóstwo zdrowotnych korzyści, potwierdzanych przez liczne badania naukowe. Zawiera składniki, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Oto dlaczego warto codziennie urozmaicać nią posiłki.

Zielona papryczka chilli to bogactwo zdrowiaZielona papryczka chili to bogactwo zdrowia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | bkkstocker

Papryczka chili, mimo intensywnego smaku, jest szczególnie polecana osobom z problemami jelitowymi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga oczyszczać jelita z zalegających resztek pokarmowych. Co więcej, kapsaicyna obecna w papryczce chroni przed rozwojem bakterii Helicobacter pylori, co jest istotne w zapobieganiu wrzodom żołądka.

Ostra papryczka jest też doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej, co jest dobrą wiadomością dla osób chcących schudnąć. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczów, a posiłki z jej dodatkiem zapewniają dłuższe uczucie sytości.

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili badania, w których kapsaicynę podawano zwierzętom laboratoryjnym. Odkryli, że substancja ta skutecznie zahamowała rozwój komórek nowotworowych, nie mając jednocześnie szkodliwego wpływu na organizm zwierząt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

To jednak nie koniec zalet kapsaicyny. Badania wykazały także, że w odpowiednich dawkach związek ten reguluje produkcję cholesterolu w wątrobie i obniża jego poziom we krwi. Korzyści dla zdrowia przynoszą również produkty spożywcze bogate w ten związek.

Zaskakujące jest także to, że kapsaicyna może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy i zapalenia trzustki, co zostało potwierdzone przez kanadyjskich naukowców. Ponadto zielona papryczka chili przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, co jest kluczowe dla zdrowia układu krążenia. Najkorzystniejsze jest regularne dodawanie tej przyprawy do posiłków.

Chili ma również inne pozytywne właściwości, takie jak wspomaganie regeneracji organizmu, wzmacnianie odporności, ochrona przed infekcjami, oczyszczanie dróg oddechowych oraz działanie rozgrzewające.

Wybrane dla Ciebie
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł