Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wprowadź do diety. Naukowcy potwierdzili. Hamuje namnażanie komórek rakowych

3

Niektórzy jej nie znoszą i nie mogą jeść ze względu na to, że jest ostra. Papryczka chili kryje w sobie tymczasem mnóstwo zdrowotnych korzyści, potwierdzanych przez liczne badania naukowe. Zawiera składniki, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Oto dlaczego warto codziennie urozmaicać nią posiłki.

Wprowadź do diety. Naukowcy potwierdzili. Hamuje namnażanie komórek rakowych
Zielona papryczka chili to bogactwo zdrowia (Licencjodawca, bkkstocker)

Papryczka chili, mimo intensywnego smaku, jest szczególnie polecana osobom z problemami jelitowymi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga oczyszczać jelita z zalegających resztek pokarmowych. Co więcej, kapsaicyna obecna w papryczce chroni przed rozwojem bakterii Helicobacter pylori, co jest istotne w zapobieganiu wrzodom żołądka.

Ostra papryczka jest też doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej, co jest dobrą wiadomością dla osób chcących schudnąć. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczów, a posiłki z jej dodatkiem zapewniają dłuższe uczucie sytości.

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili badania, w których kapsaicynę podawano zwierzętom laboratoryjnym. Odkryli, że substancja ta skutecznie zahamowała rozwój komórek nowotworowych, nie mając jednocześnie szkodliwego wpływu na organizm zwierząt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

To jednak nie koniec zalet kapsaicyny. Badania wykazały także, że w odpowiednich dawkach związek ten reguluje produkcję cholesterolu w wątrobie i obniża jego poziom we krwi. Korzyści dla zdrowia przynoszą również produkty spożywcze bogate w ten związek.

Zaskakujące jest także to, że kapsaicyna może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy i zapalenia trzustki, co zostało potwierdzone przez kanadyjskich naukowców. Ponadto zielona papryczka chili przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, co jest kluczowe dla zdrowia układu krążenia. Najkorzystniejsze jest regularne dodawanie tej przyprawy do posiłków.

Chili ma również inne pozytywne właściwości, takie jak wspomaganie regeneracji organizmu, wzmacnianie odporności, ochrona przed infekcjami, oczyszczanie dróg oddechowych oraz działanie rozgrzewające.

Autor: DAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Lotnisko w Norwich musiało zamknąć pas startowy. Wszystko przez awaryjne lądowanie
Przeżyła atak rekina. Na pomoc ruszyli nieznajomi
Oto co pasażer bmw pokazał w kierunku policji. Szybko się doigrał
Rekordowa aukcja listu z Titanica. Mówią, że był proroczy
Odprowadzasz deszczówkę? Musisz uważać. Kary nawet do 10 tys. zł
Weronika nie daje znaku życia od czterech dni. Trwają poszukiwania nastolatki
Lista najgroźniejszych bakterii szpitalnych. Jak się przed nimi chronić?
Nie żyje Bogdan Gumulak. Strażak przegrał walkę z nowotworem
Poleciał do Madrytu z dziewczyną i całą drużyną rugby. 21-letni Brytyjczyk zaginął
Kontrowersyjny gość w klubie golfowym Trumpa. Chce wybielaczem leczyć raka i Covid
Zobaczyła marchewkę "w kożuchu". Od razu chwyciła za telefon
Co Trump mówił do Zełenskiego w Watykanie? Ekspertka odczytała z ruchu warg
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić