Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Wystarczy jedna łyżka dziennie. Układ oddechowy ci podziękuje

1

Napój z kwiatów czarnego bzu ma słodki, ale nie przytłaczający smak. Wyczuwalne w nim nuty nadają nietypowego charakteru zwykłej herbacie i uprzyjemniają picie wody tym, którzy za nią nie przepadają.

Wystarczy jedna łyżka dziennie. Układ oddechowy ci podziękuje
Jakie właściwości ma syrop z kwiatów czarnego bzu? (Licencjodawca, Janna Danilova)

Przede wszystkim napój z kwiatów czarnego bzu był jednak obowiązkową pozycją w apteczce naszych prababć. Może pora przywrócić tę tradycję u siebie w domu? Organizm na pewno nam za to podziękuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przetwory z czarnego bzu

Walory zdrowotne czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem flawonoidów (np. kwercetyny, izokwercetyny, rutyny), terpenów, steroli, związków fenolowych i innych substancji, które mają silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i immunostymulujące. Zawierają m.in. sporo witaminy C, będącej przeciwutleniaczem, który ma kluczowe znaczenie dla funkcji immunologicznych.

Są również źródłem witamin z grupy B, wspierającymi metabolizm i funkcje układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek.

Należy jednak pamiętać, że czarny bez zawiera glikozydy cyjanogenne (prunazynę i sambunigrynę), które pod wpływem określonych enzymów (podczas procesu trawienia) mogą uwalniać cyjanowodór — silnie toksyczną substancję.

Spożycie dużych ilości surowych lub niedogotowanych owoców, liści, nasion czy korzeni czarnego bzu może prowadzić do zatrucia cyjanowodorem, które objawia się mdłościami, wymiotami, biegunką, bólami brzucha, a w przypadku cięższych zatruć — dusznością, drgawkami, utratą świadomości, a nawet śmiercią.

Odpowiednie przetwarzanie niszczy enzymy odpowiedzialne za uwolnienie cyjanowodoru, dzięki czemu zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu są bezpieczne do spożycia po ugotowaniu lub fermentacji. To dlatego najbezpieczniejszą formą spożywczą czarnego bzu są soki i syropy. Jego liści, nasion i korzeni nie należy spożywać w ogóle.

Zastosowania medyczne kwiatów z czarnego bzu

Badania sugerują, że kwiaty czarnego bzu mogą mieć działanie przeciwwirusowe. Wywar (np. syrop) z kwiatów czarnego bzu może pomóc skrócić czas trwania choroby (np. grypy), złagodzić jej objawy i — dzięki właściwościom przeciwzapalnym — zmniejszyć stan zapalny lub ból.

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witamin, wywar z kwiatów czarnego bzu wspomaga układ odpornościowy i chroni przed infekcjami.

Pomaga również osobom cierpiącym na zaparcia oraz łagodzi objawy astmy i innych schorzeń układu oddechowego.

Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Przepis na domowy syrop z kwiatów czarnego bzu jest banalnie prosty. Wystarczy nam kilogram cukru, litr wody i 50 kwiatostanów. Z zebranego kwiecia należy usunąć łodygi!

Przygotowanie:

  • kwiaty czarnego bzu zalewamy wrzątkiem, a po wystygnięciu wody wstawiamy całość do lodówki na ok. 24 godziny,
  • po upływie tego czasu przecedzamy napar i dodajemy cukier,
  • zagotowujemy, usuwając pianę,
  • zlewamy do sterylnego naczynia i pasteryzujemy przez 20 minut.

Gotowe! Przyjmuje się, że jednorazowo wystarczy spożyć łyżeczkę syropu (można ją dodać do pitej przez nas w ciągu dnia wody) i powtarzać czynność maksymalnie cztery razy dziennie, żeby otrzymać efekt prozdrowotny.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić