Wystarczy jedna łyżka dziennie. Układ oddechowy ci podziękuje
Napój z kwiatów czarnego bzu ma słodki, ale nie przytłaczający smak. Wyczuwalne w nim nuty nadają nietypowego charakteru zwykłej herbacie i uprzyjemniają picie wody tym, którzy za nią nie przepadają.
Przede wszystkim napój z kwiatów czarnego bzu był jednak obowiązkową pozycją w apteczce naszych prababć. Może pora przywrócić tę tradycję u siebie w domu? Organizm na pewno nam za to podziękuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przetwory z czarnego bzu
Walory zdrowotne czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem flawonoidów (np. kwercetyny, izokwercetyny, rutyny), terpenów, steroli, związków fenolowych i innych substancji, które mają silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i immunostymulujące. Zawierają m.in. sporo witaminy C, będącej przeciwutleniaczem, który ma kluczowe znaczenie dla funkcji immunologicznych.
Są również źródłem witamin z grupy B, wspierającymi metabolizm i funkcje układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek.
Należy jednak pamiętać, że czarny bez zawiera glikozydy cyjanogenne (prunazynę i sambunigrynę), które pod wpływem określonych enzymów (podczas procesu trawienia) mogą uwalniać cyjanowodór — silnie toksyczną substancję.
Spożycie dużych ilości surowych lub niedogotowanych owoców, liści, nasion czy korzeni czarnego bzu może prowadzić do zatrucia cyjanowodorem, które objawia się mdłościami, wymiotami, biegunką, bólami brzucha, a w przypadku cięższych zatruć — dusznością, drgawkami, utratą świadomości, a nawet śmiercią.
Odpowiednie przetwarzanie niszczy enzymy odpowiedzialne za uwolnienie cyjanowodoru, dzięki czemu zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu są bezpieczne do spożycia po ugotowaniu lub fermentacji. To dlatego najbezpieczniejszą formą spożywczą czarnego bzu są soki i syropy. Jego liści, nasion i korzeni nie należy spożywać w ogóle.
Zastosowania medyczne kwiatów z czarnego bzu
Badania sugerują, że kwiaty czarnego bzu mogą mieć działanie przeciwwirusowe. Wywar (np. syrop) z kwiatów czarnego bzu może pomóc skrócić czas trwania choroby (np. grypy), złagodzić jej objawy i — dzięki właściwościom przeciwzapalnym — zmniejszyć stan zapalny lub ból.
Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witamin, wywar z kwiatów czarnego bzu wspomaga układ odpornościowy i chroni przed infekcjami.
Pomaga również osobom cierpiącym na zaparcia oraz łagodzi objawy astmy i innych schorzeń układu oddechowego.
Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu
Przepis na domowy syrop z kwiatów czarnego bzu jest banalnie prosty. Wystarczy nam kilogram cukru, litr wody i 50 kwiatostanów. Z zebranego kwiecia należy usunąć łodygi!
Przygotowanie:
- kwiaty czarnego bzu zalewamy wrzątkiem, a po wystygnięciu wody wstawiamy całość do lodówki na ok. 24 godziny,
- po upływie tego czasu przecedzamy napar i dodajemy cukier,
- zagotowujemy, usuwając pianę,
- zlewamy do sterylnego naczynia i pasteryzujemy przez 20 minut.
Gotowe! Przyjmuje się, że jednorazowo wystarczy spożyć łyżeczkę syropu (można ją dodać do pitej przez nas w ciągu dnia wody) i powtarzać czynność maksymalnie cztery razy dziennie, żeby otrzymać efekt prozdrowotny.