Kamil S. Sikora| 

Wystarczy szczypta. W mig zbija ciśnienie krwi

104

Coraz więcej osób na całym świecie cierpi na nadciśnienie. Do rozwoju tego niebezpiecznego schorzenia przyczynia się nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niewłaściwa dieta. Jeśli chcemy usprawnić pracę układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy pozbyć się niezdrowych przyzwyczajeń i wprowadzić do codziennego jadłospisu niektóre produkty.

Wystarczy szczypta. W mig zbija ciśnienie krwi
Zastąp sól tymi przyprawami (Getty Images, 2022 Getty Images)

Nadmiar soli w diecie źle wpływa na zdrowie

Spożycie soli w Polsce jest za wysokie, to jedna z przyczyn rozpowszechnienia nadciśnienia tętniczego w kraju. Niełatwo znaleźć Polaka, którego dieta w odniesieniu do spożycia soli mieściłaby się w zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia – podkreślił podczas rozmowy z WP abcZdrowie prof. Piotr Jankowski z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii w Warszawie.

Zamiast dodawać sól do potraw, warto tzw. białą śmierć zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Jedną z tych przypraw jest ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Nie bez powodu to popularne warzywo jest powszechnie uważane za najsilniejszy naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antywirusowe, a także reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność.

Kurkuma sprzyja zdrowiu

W trosce o swoje zdrowie, do codziennej diety powinniśmy włączyć również kurkumę, która zwiększa przyswajalność cennych dla naszego organizmu mikroelementów, obecnych w wielu potrawach. Substancje zawarte w kurkumie chronią nasz układ krążenia przed rozwojem stanów zapalnych.

W profilaktyce chorób serca ważna role odgrywa także wędzona papryka. Ten aromatyczny dodatek do żywności pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cukru w krwiobiegu, działa przeciwzapalnie i usprawnia proces trawienny. Znajdziemy w niej witaminę C, która wzmacnia odporność i jest silnym antyoksydantem.

Regularne spożywanie produktów bogatych w kwas askorbinowy opóźnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i niszczy szkodliwe wolne rodniki.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić