Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wystarczy szczypta. W mig zbija ciśnienie krwi

102

Coraz więcej osób na całym świecie cierpi na nadciśnienie. Do rozwoju tego niebezpiecznego schorzenia przyczynia się nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niewłaściwa dieta. Jeśli chcemy usprawnić pracę układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy pozbyć się niezdrowych przyzwyczajeń i wprowadzić do codziennego jadłospisu niektóre produkty.

Wystarczy szczypta. W mig zbija ciśnienie krwi
Zastąp sól tymi przyprawami (Getty Images, 2022 Getty Images)

Nadmiar soli w diecie źle wpływa na zdrowie

Spożycie soli w Polsce jest za wysokie, to jedna z przyczyn rozpowszechnienia nadciśnienia tętniczego w kraju. Niełatwo znaleźć Polaka, którego dieta w odniesieniu do spożycia soli mieściłaby się w zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia – podkreślił podczas rozmowy z WP abcZdrowie prof. Piotr Jankowski z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii w Warszawie.

Zamiast dodawać sól do potraw, warto tzw. białą śmierć zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Jedną z tych przypraw jest ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Nie bez powodu to popularne warzywo jest powszechnie uważane za najsilniejszy naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antywirusowe, a także reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność.

Kurkuma sprzyja zdrowiu

W trosce o swoje zdrowie, do codziennej diety powinniśmy włączyć również kurkumę, która zwiększa przyswajalność cennych dla naszego organizmu mikroelementów, obecnych w wielu potrawach. Substancje zawarte w kurkumie chronią nasz układ krążenia przed rozwojem stanów zapalnych.

W profilaktyce chorób serca ważna role odgrywa także wędzona papryka. Ten aromatyczny dodatek do żywności pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cukru w krwiobiegu, działa przeciwzapalnie i usprawnia proces trawienny. Znajdziemy w niej witaminę C, która wzmacnia odporność i jest silnym antyoksydantem.

Regularne spożywanie produktów bogatych w kwas askorbinowy opóźnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i niszczy szkodliwe wolne rodniki.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dantejskie sceny na pokładzie samolotu. Tak stewardesy uciszyły pasażerkę
Djokovic krytykuje ekspertów od kontuzji. Udostępnił zdjęcie MRI
Skoki w Oberstdorfie. Polscy skoczkowie powalczą o awans
Cały świat mówi o tym, co zrobił Mbappe. Lewandowski zagrożony
Tak wyglądał pierwszy finał WOŚP. "Zbieraliśmy do zwykłych kartonów"
Robert Lewandowski wspiera WOŚP. Jego aukcja stała się hitem
Agata Wróbel przerwała milczenie ws. swojego zdrowia. Emocjonalny wpis
Pożary trawią Kalifornię. Pojawiło się też nowe zagrożenie
Takiego widoku na plaży nikt się nie spodziewał. Ruszyły poszukiwania
Zabójstwo ratownika medycznego. "Została przekroczona granica"
Wyniki Lotto 25.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przez miesiąc odczuwał bóle żołądka i niesmak w ustach. Diagnoza lekarzy go zszokowała
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić