Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Wzdęcia i gazy? Zaskakujące produkty, które je powodują

8

O gazotwórczych właściwościach kapusty i fasoli wie większość z nas. W diecie wielu osób znajdują się jednak produkty (bardzo zdrowe!), które są "cichymi sprawcami gazów", choć nikt by ich o to nie podejrzewał. Oto cztery z nich.

Wzdęcia i gazy? Zaskakujące produkty, które je powodują
Płatki owsiane mogą powodować wzdęcia (Licencjodawca, R.Tsubin)

Produkty, o których mowa, są wartościowe – nie warto całkowicie eliminować ich z diety. Dobrze jest unikać ich jednak przed ważnymi spotkaniami, bo odczuwany dyskomfort z pewnością nam podczas nich nie pomoże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Alkohole, które powodują wzdęcia

Cztery produkty, które powodują gazy i wzdęcia

1. Płatki owsiane

Chociaż płatki owsiane są doskonałym wyborem na zdrowe śniadanie, ich poranna dawka może być "ukrytym" źródłem gazów w ciągu dnia. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości błonnika, który jest rozkładany przez bakterie w jelicie grubym, co powoduje powstanie metanu lub siarkowodoru.

Żeby temu zapobiec, można ugotować płatki na wodzie i dodać do nich imbir lub miętę pieprzową.

2. Siemię lniane lub nasiona chia

Sytuacja wygląda podobnie w przypadku nasion siemienia lnianego lub chia, które również zawierają sporo błonnika. To dodatki szalenie zdrowe, nie warto więc z nich zupełnie rezygnować.

Najlepszym sposobem na zredukowanie ilości gazów jest zmielenie nasion. Nic nie stracimy, a wiele zyskamy – po zmieleniu nasiona dostarczą nam jeszcze więcej składników odżywczych.

3. Słodycze bez cukru

Niskokaloryczne alternatywy dla produktów pełnocukrowych zazwyczaj zawierają alkohole cukrowe, np. ksylitol. Alkohole cukrowe mogą fermentować w jelitach i powodować wytwarzanie gazów.

Niestety - podczas spożywania bezcukrowych słodyczy również warto zachować umiar.

4. Batoniki z granolą lub proteinowe

Podobnie rzecz się ma w przypadku zdrowych batoników z granolą lub białkiem. W tym przypadku warto zawsze sprawdzać etykiety – wiele tego typu przekąsek zawiera dodatkowe składniki, które znane są ze swoich właściwości gazotwórczych. Mowa o mączce chleba świętojańskiego, błonniku z korzenia cykorii, inulinie, beta-glukanie i łusce babki jajowatej.

Wzdęcia i gazy po innych pokarmach

Warto obserwować własny organizm - każdy z nas może borykać się z gazami i wzdęciami po innych pokarmach. Mogą je wywoływać konkretne właściwości produktów, nieodpowiednie ich łączenie lub nietolerancje pokarmowe.

Jeżeli wzdęcia i gazy występują notorycznie, a ich źródło nie zostało rozpoznane, warto skonsultować się z lekarzem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić