Zakazane po czterdziestce. Prowadzą do nadciśnienia, cukrzycy i zatoru

Nie zatrzymamy upływu czasu, ale możemy żyć tak, aby zachować sprawność, zdrowie i urodę na długie lata. Jakich produktów prowadzących do nadciśnienia, cukrzycy i zatoru należy się wystrzegać po czterdziestce? Sprawdź!

Obraz
Źródło zdjęć: © East News

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans, sztucznie powstające w wyniku utwardzania olejów roślinnych mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Ich spożycie może skutkować otyłością, cukrzycą, depresją, niepłodnością, rozwojem nowotworów i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Znajdują się w margarynach i innych produktach tłuszczowych do smarowania pieczywa. Ponadto, występują w smażonym jedzeniu, we frytkach z fast foodów, w słonych paluszkach, chipsach, chrupkach i krakersach. Słodkie ciastka, ciasta, pączki i czekolada również mogą zawierać te niebezpieczne tłuszcze.

Sód

Nadmiar sodu może prowadzić do stanu hipernatremii. Efekty zbyt dużego spożycia tego pierwiastka to zaburzenia w układzie sercowo-naczyniowym jak np. nadciśnienie, a także problemy z gospodarką wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Może pojawiać się m.in. uczucie silnego pragnienia, mdłości, uczucie zmęczenia i senność, kołatanie serca, bóle i zawroty głowy.

Podstawą jest umiar w dobowym spożyciu soli, która jest głównym źródłem sodu w diecie. Nie powinno się przekraczać w ciągu dnia zalecanej jednej płaskiej łyżeczki.

Cukier

Spożycie cukrów może powodować gwałtowne zmiany w organizmie, powodując szybki powrót uczucia głodu. Skutkiem może być zaburzone wydzielanie insuliny, a co za tym idzie, może dojść do rozwoju cukrzycy typu 2. Cukier niszczy także kolagen i elastynę, którym zawdzięczamy piękno skóry.

Główne źródła cukru, których powinno się unikać, to słodycze, ciasta, czekolady, lecz również jogurty, serki, soki i napoje, a także reklamowane jako zdrowe wody smakowe i płatki śniadaniowe.

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to popularna substancja wzmacniająca smak żywności, która może powodować wiele niekorzystnych dolegliwości. Niektórzy skarżą się na bóle i zawroty głowy, inni na problemy kardiologiczne. Może powodować także reakcje alergiczne.

Źródła glutaminianu sodu to m.in. produkty spożywcze typu instant, jak również gotowe dania do nabycia w słoikach, a także konserwy, pasztety, a nawet mieszanki przypraw do potraw.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy spacerowicz przy A4. Nocna akcja policji
Nietypowy spacerowicz przy A4. Nocna akcja policji
Ponad 920 tys. sztuk. Odkrycie w busie w trakcie kontroli drogowej
Ponad 920 tys. sztuk. Odkrycie w busie w trakcie kontroli drogowej
Tylko 60 gr za kilogram. Rolniczka zaprasza na samozbiory
Tylko 60 gr za kilogram. Rolniczka zaprasza na samozbiory
Szpakowski nie był przy narodzinach córek. Zdradził, co wówczas robił
Szpakowski nie był przy narodzinach córek. Zdradził, co wówczas robił
Nie żyje Leszek Kłosiński. Biznesmen zmarł tragicznie
Nie żyje Leszek Kłosiński. Biznesmen zmarł tragicznie
Nawet 600 zł za kilogram. "Marzyłem o tym od lat"
Nawet 600 zł za kilogram. "Marzyłem o tym od lat"
Ujawnili działania Putina. Tak miał dbać o swoje kochanki
Ujawnili działania Putina. Tak miał dbać o swoje kochanki
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? Wielu robi ten błąd
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? Wielu robi ten błąd
Gruzin będzie wydalony z Polski. Złamał zakaz
Gruzin będzie wydalony z Polski. Złamał zakaz
GUS: do 2060 r. Polaków ubędzie. Podano liczbę
GUS: do 2060 r. Polaków ubędzie. Podano liczbę
Takie odkrycie w lesie. 72-latka szybko wpadła. Skandal
Takie odkrycie w lesie. 72-latka szybko wpadła. Skandal
Orban leci do Waszyngtonu. Chce nowego otwarcia z USA
Orban leci do Waszyngtonu. Chce nowego otwarcia z USA