Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Zdrowszy zamiennik cukru. Ale uwaga na skutki uboczne

5

Miłośnicy słodkości, którzy dbają o swoje zdrowie i formę, na pewno słyszeli o erytrolu, znanym również jako erytrytol. To naturalny substytut cukru, który ze względu na niemal zerową kaloryczność zdobywa coraz większą popularność.

Zdrowszy zamiennik cukru. Ale uwaga na skutki uboczne
Zdrowszy zamiennik cukru (Licencjodawca, Vadim Zakirov)

Czym jest erytrytol?

Erytrytol jest naturalnym cukrem alkoholowym, który występuje w niewielkich ilościach w niektórych owocach (jak melon, gruszka lub winogrona), niektórych owocach morza, grzybach i pyłku kwiatowym.

Najczęściej pozyskuje się go jednak w procesie fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych. Do tego celu używa się różnych gatunków drożdży.

Zdrowy zamiennik cukru

Erytrytol zawiera zaledwie 0,24 kalorii na 1 gram produktu. Ta sama ilość cukru dostarcza aż 4 kalorii — różnica jest więc znaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Transport mrożonek w trakcie upałów. Dietetyk alarmuje ws. ponownego mrożenia lodów

Prawdą jest jednak, że aby uzyskać ten sam poziom słodyczy, należy użyć nieco więcej erytrytolu niż cukru – dwie i pół łyżeczki erytrytolu da ten sam efekt, co dwie łyżeczki cukru — ale osobom dbającym o odpowiednią podaż kalorii jego stosowanie i tak się opłaca.

Badania wykazały, że ten zamiennik sacharozy nie jest pożywką dla drożdży, więc może być bezpiecznie stosowany nawet w przypadku schorzeń o podłożu grzybiczym.

Ponadto erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm (wydala się go w niezmienionej formie) i nie wpływa na wzrost poziomu cukru we krwi, co czyni go idealnym produktem dla diabetyków.

Wady erytrytolu

Erytrytol, podobnie jak inne cukry alkoholowe, nie dostarcza składników odżywczych (potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, kobaltu, manganu oraz witamin A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny), które można znaleźć w pełnowartościowym źródle cukru, jakim jest miód.

Erytrol - skutki uboczne

Za duża ilość zamiennika tego cukru w diecie może u niektórych osób powodować efekty uboczne — nudności, bóle głowy i problemy trawienne, w tym biegunki i zaparcia.

Limit dziennego spożycia erytrolu/erytrytolu nie jest jednak określony; brakuje nam zarówno wytycznych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, jak i amerykańskiej Agencji Żywności i Leków.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić