aktualizacja 

Zmienia działanie mózgu, powoduje otyłość. Unikaj jak ognia

91

Cukier jest tak samo silnie uzależniający jak papierosy czy alkohol. Wiedzą o tym doskonale osoby, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy i picia słodkich napojów. Niestety ten kuszący dodatek wpływa negatywnie nie tylko na naszą wagę, ale również wyniszcza nasz mózg.

Producenci dosładzają często produkty syropem glukozowo-fruktozowym, przez co stają się jeszcze bardziej uzależniające
Producenci dosładzają często produkty syropem glukozowo-fruktozowym, przez co stają się jeszcze bardziej uzależniające (Getty Images)

Niebezpieczne uzależnienie. Co cukier robi z naszym mózgiem?

Nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy dla organizmu, a spożywanie zbyt dużej liczby produktów spożywczych, obfitujących w cukier może doprowadzić do otyłości, cukrzycy oraz problemów z zębami. To jednak nie wszystko.

Cukier sieje spustoszenie w całym naszym organizmie. Według naukowców z Western University codzienny jadłospis przepełniony cukrem może silnie wpływać na nasz mózg. Wszechobecny w żywności cukier, a konkretnie glukoza w nim zawarta, wpływa na produkcję dopaminy w mózgu, która odpowiada za odczuwanie przyjemności. Po zjedzeniu słodkiego batonika, nasz organizm odczuwa euforię, która jest nagrodą za dostarczenie cukru. To dlatego chcemy natychmiast powtórzyć tą czynność. Ten prosty mechanizm powoduje u wielu ludzi nieodpartą chęć zajadania się słodyczami.

Nasz mózg jest neuroplastyczny, co oznacza ciągłe zmiany zachodzące w neuronach. Dotyczy to również produkcji w mózgu wcześniej wspomnianej dopaminy. Nasz organizm przyzwyczaja się do jedzenie produktów o wysokiej zawartości cukru i domaga się ich więcej. Jeżeli spożywamy je często, zwiększa się zakres tolerancji na cukier, dlatego potrafimy się tak od niego uzależnić.

Z badań wynika, że dieta bogata w cukier może powodować trudności w podejmowaniu decyzji, większą podatność na uleganie pokusom i zaburzenia w zapamiętywaniu przestrzennym.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, żeby spożywanie cukru było bezpieczne dla naszego organizmu powinien on stanowić mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić