o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Zmienia działanie mózgu, powoduje otyłość. Unikaj jak ognia

46
Podziel się

Cukier jest tak samo silnie uzależniający jak papierosy czy alkohol. Wiedzą o tym doskonale osoby, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy i picia słodkich napojów. Niestety ten kuszący dodatek wpływa negatywnie nie tylko na naszą wagę, ale również wyniszcza nasz mózg.

Producenci dosładzają często produkty syropem glukozowo-fruktozowym, przez co stają się jeszcze bardziej uzależniające
Producenci dosładzają często produkty syropem glukozowo-fruktozowym, przez co stają się jeszcze bardziej uzależniające (Getty Images)
bDYnmWKZ

Niebezpieczne uzależnienie. Co cukier robi z naszym mózgiem?

Nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy dla organizmu, a spożywanie zbyt dużej liczby produktów spożywczych, obfitujących w cukier może doprowadzić do otyłości, cukrzycy oraz problemów z zębami. To jednak nie wszystko.

bDYnmWLb

Cukier sieje spustoszenie w całym naszym organizmie. Według naukowców z Western University codzienny jadłospis przepełniony cukrem może silnie wpływać na nasz mózg. Wszechobecny w żywności cukier, a konkretnie glukoza w nim zawarta, wpływa na produkcję dopaminy w mózgu, która odpowiada za odczuwanie przyjemności. Po zjedzeniu słodkiego batonika, nasz organizm odczuwa euforię, która jest nagrodą za dostarczenie cukru. To dlatego chcemy natychmiast powtórzyć tą czynność. Ten prosty mechanizm powoduje u wielu ludzi nieodpartą chęć zajadania się słodyczami.

Nasz mózg jest neuroplastyczny, co oznacza ciągłe zmiany zachodzące w neuronach. Dotyczy to również produkcji w mózgu wcześniej wspomnianej dopaminy. Nasz organizm przyzwyczaja się do jedzenie produktów o wysokiej zawartości cukru i domaga się ich więcej. Jeżeli spożywamy je często, zwiększa się zakres tolerancji na cukier, dlatego potrafimy się tak od niego uzależnić.

Z badań wynika, że dieta bogata w cukier może powodować trudności w podejmowaniu decyzji, większą podatność na uleganie pokusom i zaburzenia w zapamiętywaniu przestrzennym.

bDYnmWLh

Według Światowej Organizacji Zdrowia, żeby spożywanie cukru było bezpieczne dla naszego organizmu powinien on stanowić mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDYnmWLC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(46)
max
3 tyg. temu
Bzdury....totalne bzdury. Cukier to "pryszcz" przy syropie glukozowo fruktozowym i pozostałych chemicznych preparatach "słodzących". Durne urzedasy ustanawiajac podatek cukrowy wpedzaja nas w choroby- chyba specjalnie aby nie dożywano emerytury...
Sellene
3 tyg. temu
O cukrzycy decydują geny.Moich trzech braci słodzi,jeden pali i nadużywa alkoholu i są zdrowi a ja nie słodzę,nie palę ,nie pije i mam cukrzycę.Dlaczego?Oni mają geny po tacie a ja po mamie.
Krzyś
3 tyg. temu
Co za brednie! Ja znam osobę która obecnie ma 93lata. Piła alkohol przez ponad 25lat paliła fajory i to też nie mało a słodził herbatę 3 łyżeczki do szklanki i ma się dobrze! Z TYM CUKREM TO TAKA SAMA ŚCIEMA JAK Z CHOLESTEROLEM!!!
bDYnmWLD
inkaswoja50
3 tyg. temu
Jeszcze jakies wypociny...zajmijcie sie dzienikarstwem tak poprostu
Jaro
3 tyg. temu
Zjedzcie Snickersa bo gwiazdorzy cie he he he nie macie z kim popisać he he gorzka herbata z solą wam mózgi otrzeźwi marka chyba się koło napije za wasze zdrowiej
Slavek
3 tyg. temu
Nie słodzé już od ponad 2 lat,wcześniej były to nie dużo.Nie nawidzé słodkości żadnych.Herbata gorzka ale zielona przeważnie.Inne także.Zero nałogów czyli brak palenia czy picia.Nie robiłem tego nigdy tylko kiedyś dla posmakowania i rezygnacja bo mózg dał znać złą drogé wybrałeś.Jestem zadowolony iż tak myśli mi wpadły do głowy.
Stefa
3 tyg. temu
Piłam herbatę 5-6 filiżanek dziennie słodząc dwoma pełnymi łyżeczkami każdą filiżankę. Do tego jadłam słodkie, ciastka, herbatniki. Często dopadały mnie choroby miałam brak apetytu, czułam się zmęczona i osłabiona. Za namową męża przestałam słodzić cukrem a słodzę erytrytolem zmieszany z ksylitolem. Cukrem nie słodzę od roku i unikam słodkich rzeczy i proszę uwierzyć że (a mam swoje lata) przez ten rok nie dopadła mnie żadna infekcja żadna choroba. Czuję się wyśmienicie. Wtóciła mi radość życia. Nigdy więcej cukru!
Agata123
3 tyg. temu
Cukier nie doprowadza do cukrzycy typu1!!!!nie wprowadzajcie ludzi w błąd!!!!
...
3 tyg. temu
Mózg potrzebuje dużo energii, cukier ją dostarcza. Jeśli człowiek nie potrafi jej spożytkować to może rzeczywiście dojść do takich sytuacji. Co gorsza może dojść wtedy do wiele gorszych sytuacji, ale już nie z powodu cukru. Od roku ten objaw staje się powszechny.
tr.
3 tyg. temu
A ja idę po murzynki i przed telewizor z żonką!
no i co
3 tyg. temu
Cukier nie potrzebny, tłuszcz nie potrzebny, sól nie potrzebna? To czym ludzie maja sobie urozmaicić jedzenie? Trawą? Nie jesteśmy przeżuwaczami!!!
Alina
3 tyg. temu
BLA, BLA, bla
cxdr
3 tyg. temu
Aaaaaa ja właśnie robię sobie kawusię i posłodzę ją 2 łyżeczkami cukru i do tego kremówka.
bDYnmWLv
Doktor
3 tyg. temu
Choroby to przez tłuszcze, konserwanty i mikroplastik w jedzeniu a także przez zanieczyszczenia w powietrzu ziemi i wodzie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić