Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kornelia Ramusiewicz
Kornelia Ramusiewicz
|
aktualizacja

Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Naukowcy: zalecenia WHO są błędne

14
Podziel się:

Przez lata żyliśmy w błędzie. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie donoszą, że zbyt małe spożycie sol, może być groźniejsze, niż nadmiar soli w organizmie.

Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Naukowcy: zalecenia WHO są błędne
Niedobór soli w diecie może być groźniejszy niż jej nadmiar (Xvision)

Sól jest od wieków znana ze swoich właściwości leczniczych, ale jak wielokrotnie ostrzegali nas naukowcy, jej wysokie spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia i chorób serca. Słone paluszki czy orzeszki raz na zawsze powinny pójść w odstawkę? Niekoniecznie! Okazuje się, że niedobór soli w organizmie może być jeszcze bardziej groźny.

Badacze ze Szkoły Medycznej Michael G. Degroote na Uniwersytecie McMaster w Kanadzie przeanalizowali dane medyczne ponad 130 tys. osób z 49 krajów. Sprawdzono, jakie ilości soli spożywali uczestnicy badania, czy mieli nadciśnienie oraz to, w jaki sposób sól wpłynęła na ich zdrowie, zwłaszcza na ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków. Badacze uważają, że dotychczasowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące spożycia soli są błędne i powinny zostać zmienione.

Według naukowców z Uniwersytetu McMaster spożywanie poniżej trzech gramów soli dziennie zwiększa ryzyko rozwoju niewydolności serca, zawału serca oraz udaru mózgu, a tylko pacjenci z wysokim ciśnieniem krwi powinny ograniczyć jej spożycie. Z kolei osoby dorosłe, według raportu przygotowanego przez naukowców z Kanady przy współpracy ze Światową Federacją Serca, Europejskim Towarzystwem Nadciśnienia i Europejskim Stowarzyszeniem Zdrowia Publicznego, powinny spożywać od 7,5 do 12,5 gramów soli dziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
ila
3 miesiące temu
po I tvn to dno
88888888
3 miesiące temu
jedzcie sol to wazne a poprawicie sobie zdrowie tylo nie zaduzo
Parana
10 miesięcy temu
Biała sól komercyjna to syf.
VIVA
10 miesięcy temu
W nadmiarze wszystko jest szkodliwe ,nie potrzeba do tego ekspertów i WHO. Trzeba kierować się własnym rozumem , a jak coś niepokoi to od tego są badania i lekarze.
Realista
10 miesięcy temu
Skoro pseudo experci pomylili się co do soli to ciekawe co powiedzą za jakiś czas o szczepionkach na Corone? :) Cały świat zaufał tym ekspertom. Trzymajcie się swojej intuicji!
hahaha
10 miesięcy temu
Czy dana substancja szkodzi to zalezy od dawki. Grozny arszenik wchodzi w sklad wielu lekarstw. A "leczenie sie" samemu suplementami czesto prowadzi do przedawkowania (zatrucia), nawet witaminami.
Ona obudzona
10 miesięcy temu
Kto jeszcze wierzy w dobre intencje tych wszystkich korporacyjnych ściem? Przeciez najlepiej gdy kazdy mierzy swoja wlasna miarką :sól, cukier, co tam jeszcze chcemy. Zadna porada, ktora nie jest zgodna z nami jest to niepotrzebna!!! Cos tak jadą z tematami byleby tylko miec uwage.. W tunelu ich wszystkich umiescic co se wykopali i zalac wodą. My sobie rade damy bez nich rewelacyjnie
NiK
10 miesięcy temu
Mam gdzieś zalecenia idiotów z WHO, w telewizji śniadaniowej niech dają zalecenia to właściwe miejsce jest !!!
belfer
10 miesięcy temu
A zawsze mówili, że sól to biała śmierć.
oJack
10 miesięcy temu
Bez WHO zycie byłoby normalniejsze.
Fikimiki
10 miesięcy temu
Hah, a od kiedy who chce dla nas dobrze? To są przedstawiciele handlowi koncernów farmaceutycznych..
Nikita
10 miesięcy temu
Pandemię też ogłosili i zrobili więcej szkody społecznej niż covid....ludźmi jak widać można łatwo manipulować ale jak długo jeszcze..,????
AnnaPamela
10 miesięcy temu
A ja nie dodaje soli od bardzo dawna. Nie lubie i co?
Pan Haak
10 miesięcy temu
hahaha haha 😂 kazdy normalny czlowiek o tym wie od dawna , ot i fachowcy z WHO
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić