Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
aktualizacja

Zyskał miano soku przeciwnowotworowego. Już nasz babcie chwaliły jego prozdrowotną moc

27
Podziel się

Chociaż nie jest tak popularny, jak sok z malin, to warto, by znalazł swoje miejsce w naszej codziennej diecie, gdyż sok z aronii to ogromna skarbnica przeciwutleniaczy, witaminy C oraz błonnika.

Zyskał miano soku przeciwnowotworowego. Już nasz babcie chwaliły jego prozdrowotną moc
(Getty Images)
bFdUnEUR

Sok z aronii od dawna znany jest ze swoich naturalnych, leczniczych właściwości, dlatego w swojej kuchni zawsze warto mieć pod ręką sok z aronii. Oprócz tego, że jest zdrowy, jest też wyjątkowo smaczny. Możemy go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach czy sklepach zielarskich. Przed zakupem warto jednak uważnie przeczytać etykietę wybranego produktu i sprawdzić, czy nie zawiera niepotrzebnych dodatków.

Sok z aronii można też przygotować samodzielnie. Dlaczego warto to zrobić? Dzięki zawartości bioflawonoidów sok z aronii chroni nasz organizm przed atakiem różnych patogenów. To również potężny zastrzyk witaminy C oraz witaminy młodości, czyli witaminy E. Takie połączenie chroni skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, opóźnia procesy starzenia oraz powstawanie zmarszczek. Z kolei dzięki antyoksydantom, sok z aronii chroni organizm przed namnażaniem się komórek nowotworowych. Dodatkowo wspiera odporność i zapobiega gromadzeniu i zaleganiu w naszym ciele toksycznych metali ciężkich, herbicydów i pestycydów. To naturalna odtrutka, po którą warto stosować regularnie, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i energią.

Sok z aronii to także bogactwo takich składników mineralnych jak cynk, wapń, potas, żelazo czy magnez. Dostarcza błonnika, dlatego też polecany jest w diecie osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Pomaga oczyścić jelita ze złogów i zapobiega zaparciom. Warto po niego sięgać nie tylko podczas przeziębienia. Aronia ma pozytywny wpływ na nasz wzrok, gdyż zapobiega rozwojowi takich chorób jak jaskra czy zaćma Sok ten pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wspiera produkcję insuliny. W dodatku jest naturalną ochroną przed powstawaniem zakrzepów, żylaków, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału oraz udaru mózgu. O cennych właściwościach prozdrowotnych aronii można pisać bez końca. Nic dziwnego – jest uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Oprócz soku z tych pysznych owoców można przygotować też leczniczą nalewkę, której moc wykorzystywały już nasze babcie.

bFdUnEUT

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bFdUnEVu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Zenek
2 dni temu
W tym roku za czarną porzeczkę dobrze płacili ja sam zlikwidowałem plantacje aronii bo z opłacalnością to porażka chyba że dla siebie jak ktoś zasadzi to polecam
emeryt
2 dni temu
Z tymi babciami to autor pojechal po bandzie. Dopiero tuz przed 1980 rokiem zaczeto propagowac uprawe aronii w Polsce i sprowadzono pierwsze sadzonki. Zanim stala sie pospolita, to moja babcia zmarla, nawet nie wiedzac, ze cos takiego istnieje na swiecie.
babcia
2 dni temu
Narwałam rokitnika /rwie się zmrożonego/ też ma smak dobry i ma witaminy.
bFdUnEVv
TAKA PRAWDA
2 dni temu
Każdy sok z półki sklepowej jest PASTERYZOWANY czyli podlegał podgrzaniu do 70 stopni Celsjusza. Tym samym taki sok nie zawiera ani jednej witaminy albowiem te giną podczas pasteryzacji!!! Tylko sok zrobiony samodzielnie i przepisowo, taki brany potem z parapetu okiennego, ma wartość leczniczą.
tr18"
2 dni temu
Sok skarbnicą błonnika?! Piszący to, na bank nie ma pojęcia o błonniku. To ja go uświadomię: w żadnym soku nie ma śladu błonnika
Koko
3 dni temu
Ciekawe komu plantatorzy aronii podpłacili
Mendelejew
3 dni temu
"Już nasz babcie chwaliły" O co piszącemu chodzi? Zapewne sam nie wie. Na obecne społeczeństwo nie ma żadnych skutecznych leków skoro ten dobrobyt nafaszerowany chemią mamy na każdej półce sklepowej.Im więcej będzie żarcia na półkach tym więcej ludzików idzie w ziemię.
Bob
3 dni temu
A jaki dżem z aronii dobry.
Jan Emeryt
4 dni temu
Ja robię z aronii sok kompoty i nalewki na spirytusie. Nie zauważyłem nic złego oprócz koloru stolca koloru innego. W ubiegłym roku miałem ponad 30 kg owocu z ogrodu. Przerobiłem wszystkie.Należy wiedzieć jak pozbyć się cierpkiego smaku. Nic innego nie dodaję tylko cukier. Przed robieniem cokolwiek można zamrozić owoce na krótko ale ja tego nie robię. Zawsze owoce miksuję z cukrem potem 1 litr spirytusu na nalewkę i odkładam do ciemnego miejsca na 3 lub 4 miesiące potem w zależności dodaję zwykły alkohol 38% lub niewielką ilość gotowanej wody. Wszystko potem filtruję przez gażę mocno odsączając przez skręt gazy a potem filtruję przez flizelinę i do butelek na minimum 3 miesiące leżakowania w ciemnym miejscu. Nalewka super tylko jedna wada szybko znika. A kompot to też owoce miksuję trochę wody i cukier i słoiki 20minut pasteryzacji. Potem po otwarciu dodaję do wody gotującej i potem filtrowanie kompot wyśmienity. Pozdrawiam serdecznie
Aronia
4 dni temu
Wcześniej była nazywana czarną jarzębiną i oczywiście była bardzo rzadka, tak rzadka jak np czarne porzeczki. Były tylko pojedyncze okazy na terenach poniemieckich
Lysol
4 dni temu
Nie długo będzie 7 8 9 10 fala normalnie parodia
Juzeg
4 dni temu
Nasz babcie😁
Bydlak
4 dni temu
Aronia pojawiła się w Polsce dopiero w latach 70 XX wieku, tak więc brawo dla autora
bFdUnEVn
Karp
4 dni temu
Moja babcia nie znała aronii pewnie dlatego korzystała z dzikiego bzu
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić