Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska| 

Bosacka zdębiała. Cena masy makowej w tym roku to kosmos

8

Katarzyna Bosacka od lat sprawdza składy i ceny najróżniejszych produktów. Analizuje, porównuje i krytykuje. Jest nie do przebicia. Tym razem wzięła pod lupę masy makowe. Okazuje się, że cena gotowej jest kolosalna. Składy wielu z nich również pozostawiają wiele do życzenia.

Bosacka zdębiała. Cena masy makowej w tym roku to kosmos
Katarzyna Bosacka (Adobe Stock, Facebook)

Już za niespełna tydzień święta Bożego Narodzenia. Polacy więc dwoją się i troją, robiąc ostatnie zakupy pod choinkę i na świąteczne przysmaki.

Okazuje się jednak, że cena przygotowania domowych smakołyków jest w tym roku horrendalnie wysoka. Katarzyna Bosacka postanowiła wziąć pod lupę masy makowe.

Dziennikarka zaznaczyła, że najlepiej jest przygotować domową masę. - Składa się[masa -red.] z ugotowanego mielonego maku, z dodatkiem jakiegoś słodzidła (zazwyczaj miodu, ale prawdziwego!), masła oraz bakalii - opisała w mediach społecznościowych.

Cena gotowej zwala z nóg

Jeśli jednak czas nas goni, a chcemy upiec makowca na wigilijny stół, musimy kupić gotową masę. A tanio nie jest. Za puszkę gotowej masy w tym roku trzeba zapłacić aż 10 zł!

Skład? Koszmarny

Nie dość więc, że wydać trzeba sporo, to i skład pozostawia wiele do życzenia. Bosacka porównała składy mas makowych kilku firm.

Jak poinformowała dziennikarka, najgorsze jest to, że wielu producentów zamiast cukru używa najgorszego syropu glukozowo-fruktozowego. Wszystko dlatego, że jest to tani składnik produkcji.

Oprócz tego, gotowe masy makowe mają niewiele maku w składzie – produkt, który zawierał najwięcej, miał go 23%, najmniej – 21%. Wykryła również, że jedna z firm użyła w swoim produkcie konserwant - dwutlenek siarki.

Często producenci, chcąc zachęcić klientów "naturalnym składem" piszą, że zamiast cukru użyli miodu. Bosacka jednak przestrzega - to jest miód sztuczny, a nie naturalny. No i sama zawartość cukru w gotowych produktach jest gigantyczna.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Ona [masa makowa - red.] musi być słodka to fakt, ale 52 łyżeczki cukru w 850 g puszce to już przesada - grzmiała na Facebooku.
A jeżeli decydujemy się już na zakup gotowej masy makowej to wybierajmy tę o najkrótszym i najprostszym składzie! - dodała.

Jak jest u was? Zdecydujecie się na masę makową ze sklepu za spore pieniądze i sporą ilością cukru w składzie, czy postawicie na znalezienie dodatkowej godziny i przygotowanie własnej?

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić