Nie tylko maseczki działają. Tak uchronisz firmę przed zakażeniem
Zarządzasz firmą i nie chcesz, aby koronawirus dopadł twoich pracowników? Prostymi działaniami możesz zmniejszyć to ryzyko. Kluczem są nie tylko maseczki ochronne, ale także inne elementy.
Koronawirus bez przerwy mocno daje się we znaki przedsiębiorcom. Niektóre firmy nie mogą funkcjonować z powodu obowiązujących obostrzeń. Inne musiały wysłać pracowników na tryb zdalny.
Czytaj także: Koronawirus. Dobre wieści dla rodziców noworodków
Co może zrobić pracodawca, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem?
Ryzyko zakażenia COVID-19 znacznie zmniejsza dobra odporność, a tą możemy zapewnić poprzez dietę i zdrowy tryb życia. Dlatego przedsiębiorca ma narzędzia, dzięki którym można uchronić pracowników przed najgorszym.
Bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie. Polacy w ciągu dnia jedzą niewiele owoców, zaczynają dzień bez śniadania lub zajadają stres słodyczami i niezdrowymi przekąskami. Problem jest jeszcze poważniejszy w przypadku pracy zdalnej, gdy mamy nieograniczony dostęp do lodówki.
Pełny lockdown Polski? "Bardzo byśmy chcieli tego uniknąć"
Pracodawca może próbować to zmienić. Dobrym pomysłem jest wysyłanie pracownikom paczek ze zdrową żywnością. To z pewnością zwiększy odporność, która jest tak ważna w dobie pandemii koronawirusa.
W biurach z kolei warto zapewnić odpowiednie środki do dezynfekcji. Ryzyko zakażenia można także zmniejszyć, wprowadzając pewne rozwiązania. Praca w małych grupach, odpowiedni dystans między pracownikami, czy ograniczenie spotkań firmowych w tych czasach są bardzo ważne.
Higiena i zdrowe żywienie - te dwa elementy zwiększą bezpieczeństwo pracownika w zakładzie pracy. Warto, aby przedsiębiorcy o tym pamiętali, zanim koronawirus sparaliżuje codzienną pracę.