Wielkanoc 2022. Kto w Polsce marnuje jedzenie? Są to głównie dwie grupy

117

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czym byłoby rodzinne spotkanie bez jajek czy sałatki jarzynowej? Niestety, często przeceniamy możliwości naszych brzuchów i przygotowujemy zbyt dużą liczbę tradycyjnych dań. W ferworze świątecznych przygotowań Polacy marnują mnóstwo jedzenia. Statystyka jest porażająca.

Wielkanoc 2022. Kto w Polsce marnuje jedzenie? Są to głównie dwie grupy
Tyle jedzenia marnujemy w święta. Porażająca statystyka (Pixabay, Pixabay)

Polacy marnują mnóstwo jedzenia podczas świąt. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Too Good To Go, w czasie intensywnym w rodzinne spotkania marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia niż normalnie. Aż 38 proc. Polaków otwarcie deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po Świętach Wielkanocnych.

Too Good To Go przyjrzało się postawom Polaków w gorącym czasie i przeprowadziło wraz z Kantar Public badanie. Jednym z wniosków jest to, że na czele produktów lądujących w koszach znalazły się takie symbole świąt jak sałatka jarzynowa, jajka czy baranek z cukru. Powód? Zbyt duże zakupy i potrawy przyrządzone ponad siły naszych brzuchów.

Świąteczne smakołyki lądują w koszu. Aż 54 proc. respondentów deklaruje, że przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to konieczne na dwa dni świąt. W efekcie w koszu ląduje sałatka jarzynowa (62 proc.), pieczywo (39 proc.) czy mięsa (25 proc.). Również warzywa i owoce (23 proc.), a także jajka na twardo (21 proc.) czy baranek z cukru (21 proc.).

Ile wydajemy na świąteczne zakupy i kto głównie marnuje jedzenie?

Z badań wynika, że 49 proc. ankietowanych w wieku 30-39 lat oraz 48 proc. w wieku 18-29 lat udzieliło twierdzącej odpowiedzi na pytanie: "Czy kiedykolwiek po Świętach Wielkanocnych zdarzyło się w Twoim domu wyrzucić jedzenie?".

To pokazuje, że najmłodsi stanowią wysoki odsetek wśród "marnujących" i wskazuje na konieczność edukacji jako istotnego narzędzia walki z marnowaniem żywności i to nie tylko w tej grupie wiekowej - podaje Too Good Too Go.

Polacy wydają na Święta Wielkanocne niemałe sumy pieniędzy. Jest to budżet od 300 złotych w górę. Zazwyczaj świąteczne zakupy Polaków mieszczą się w granicy 300-500 złotych. Aż 64 proc. Polaków chce w tym roku zwracać większą uwagę na kwestię niemarnowania żywności. Argumentują to głównie obecną sytuacją gospodarczą i rosnącymi cenami produktów.

Co robić, by nie marnować żywności?

Przede wszystkim, by nie marnować jedzenia, należy poznać przyczynę wyrzucania produktów do kosza. W ankiecie, Polacy wymienili następujące sposoby dbania o żywność:

  • odpowiedni sposób przechowywania (57%)
  • unikanie nieprzemyślanych zakupów (49%)
  • przygotowywanie listy zakupów (44%)
  • wybieranie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (39%)
  • dzielenie się jedzeniem z bliskimi i potrzebującymi.

Czytaj także: Nie wierz w ten mit. To nie od tego zależy kolor jajek

Zobacz także: Wielkanoc pogrąży służbę zdrowia? Prof. Flisiak przypomniał Boże Narodzenie
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić