Wróć na
oprac. Paweł Orlikowski
|

Wielkie straty i same koszty. Znana firma upada. ZM Henryk Kania: "To koniec".

75
Podziel się

Henryk Kania to wciąż jedna z najbardziej znanych marek z branży wędlin w Polsce, jednak po dawnym blasku nie zostało już nic. Poprzedni rok spółka zamknęła, mając 866 mln zł straty, obecnie generuje już tylko koszty, co wprowadza ją w stan wegetacji.

Koniec wielkiej marki. Zerowa sprzedaż i postępowanie ws. upadłości
Koniec wielkiej marki. Zerowa sprzedaż i postępowanie ws. upadłości (Google Maps)
bCGdNOol

ZM Henryk Kania nie generują już żadnych przychodów, a jedynie koszty. Spółka w raporcie przyznaje - to koniec. W ubiegłym roku spółka popadła w ogromne problemy i najwyraźniej nie ma już dla niej ratunku. Firma udostępniła najnowszy raport, który pokazuje jasno, że obecny stan to wegetacja, bowiem sprzedaż jest równa zeru.

Nie ma sprzedaży, więc ZM Henryk Kania generują już tylko koszty. Tylko w pierwszym kwartale tego roku straty sięgnęły blisko 1,9 mln zł. Kurczy się też wartość aktywów spółki (to głównie aktywa rzeczowe, jak np. maszyny produkcyjne), ich wartość to obecnie jedynie 230 tys. zł wobec 1,2 mln rok wcześniej.

bCGdNOon

Spółka sama wskazuje w sprawozdaniu finansowym, że nie ma już właściwie dla niej ratunku. Czytamy, że: "zostało ono sporządzone przy założeniu braku kontynuowania podstawowej działalności gospodarczej przez spółkę w dającej się przewidzieć przyszłości".

W momencie publikacji raportu postępowanie restrukturyzacyjne wobec ZM Henryk Kania jest prawomocnie umorzone, toczy się za to postępowanie o ogłoszenie upadłości. Cały ubiegły rok spółka skończyła z 866 mln zł straty.

Obejrzyj: Wysoki cholesterol Polaków. Niepokojące dane

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

bCGdNOot

Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie

bCGdNOoO
KOMENTARZE
(75)
Andy
miesiąc temu
No tak... Bo przecież lepiej wspierać Morliny z kapitałem niemieckimi.... Od wielu lat wolę dołożyć kilka groszy, a kupować u polskich producentów (jeśli to możliwe).
pl.
miesiąc temu
Nie tak dawno po cichu bez kamer padł Ursus
a fe
miesiąc temu
Ja już od dawna nie kupuję żadnych "znanych" marek. Po pierwsze są one produkowane u podnajemców, tak jak "polskie" smartfony! Oraz widzę po komentarzach krótką pamięć piszących, gdy "znane" marki bawiły się naszym zdrowiem robiąc nowe wędliny z wycofanych!!! Do tego ten soczysty kolorek wypływający podczas gotowania "naturalnej" kiełbasy. Tfu!!! Szanujcie się i swoje zdrowie!
bCGdNOoP
pisac prawde
miesiąc temu
niech napisza kto przyczynil sie do upadku i ktora siec marketow nie placila za towar np biedronka
Goldengecko
miesiąc temu
Cóż umowy z Biedronką nie jedną firmę wykończyły
Najnowsze komentarze (75)
Cąber
4 tyg. temu
Coś się kończy, a coś zaczyna, nie ma czego żałować.
Mięso
4 tyg. temu
Pracuje w przemyśle mięsnym od 1982 roku.ludzie zapomnijcie o tamtym smaku wędlin.to już nigdy nie wróci .chcieliśmy unii to ja mamy.zachdnie koncerny narzucając to wszystko.mieso w Polsce nie ma go pracowałem od 2000 roku .poza polską wszystkie znane firmy z Polski biorą mięso z zachodu.widzialem przez 17 lat b,dużo aut z polski.biora mięso w tyś ton.a piszą że takie smaczne z Polski nawet opakowanie jest z zachodu
Tomasz
miesiąc temu
Naprawdę nie wiecie czemu upadli. To masakra
Oktawia :)
miesiąc temu
Wyrazy współczucia dla pana Henryka Kani oby następny biznes był lepszy
8787
miesiąc temu
Tak się kończą sny o POtędze. W tej branży to małe jest piękne , smaczne i zdrowe. Nie należy kupować u POtentatów, bo właśnie tam przerabia się tysiące ton mięsa z padłych zwierząt np. na Borneo, Fiilipinach, tylko dlatego że przy takiej kasie jest się ustawionym do końca życia za przymknięcie oka na lewy certyfikat. Z kolei potentaci chcąc utrzymać setki robotników biorą do przerobu wszelkie ścierwo jakie im handlarze POcisną, nie wspominając o dodatkach : mączki rybnej, soi modyfikowanej , mączki z kości, rogów i racic. Lokalny mały producent by się na to nie odważył
bolek
miesiąc temu
Nie ma złych firm , są tylko źle zarządzane , warto sprawdzić nieruchomości tego buraka , zlicytować majątek na poczet długów .Poza tym ta kiełbasa leżała w lodówce 2 dni i zaczęła już śmierdzieć a szynka z której wycieka krochmal , a kolor kiełbas w ogóle wędlin malowanych pistoletem , to od dziadunia , to od babuni , a to z komina .Gonić oszustów i do paki .Dług trzeba spłaca swoim majątkiem .Pewnie otworzy piekarnie i będzie piekł zakalce przez 3 lata , a potem padnie .
Ryjek
miesiąc temu
Upadek firmy nie ma zapewne żadnego związku z zawartością mięsa np. w śląskiej 65% :D
Kuba
miesiąc temu
Tak ten kraj załatwia firmy podatkami.
bCGdNOoH
IZUS
miesiąc temu
I co , myślicie , że upadła "tak sobie"" ??? TU DZIAŁA POTĘGA POLITYKI !!!!! Firma w rozkwicie , NAGLE OGŁASZA UPADŁOŚĆ ??? HAHAHAH KTO JA ZNISZCZYŁ ???
BASIA
miesiąc temu
Od jakiegoś czasu robię sama mieso w sloikach,pasztet,gotowaną szynkę i wedzonki takie jak boczek ktory najszybciej jest konsumowany szynkę ,schab ostatnio do wedzenia trafił filet z indyka jest przepyszny .bez chemii i konserwantów WIEM CO JEM polecam
bbb
miesiąc temu
Ktoś u góry gada swoje, a ja też wiem swoje. Ostatnio ludzie zmądrzeli i przestają kupować mięso paczkowane i w marketach. Może, akurat ta firma jest tylko ofiarą tego... Ale naprawdę, kogo znam, zwraca się w stronę małych firm, lub rodzinnych firm, gdzie jest dobrej jakości mięso i wędliny, nieraz po niższej cenie, niż w marketach. Ja sama się nacięłam wiele razy. Albo wepchną stare, albo zepsute, albo niezepsute, ale tak przeładowane chemią (lub wędzone chemicznie), że jeść się tego nie da, a po zjedzeniu brzuch boli. Od przeszło trzech lat kupuję w JEDNYM MIEJSCU. Kupowałam też w innych, ale po jakimś czasie zawsze zaczynali dodawać saletrę do szynki, a wędliny zaczynały śmierdzieć, jak psie konserwy. W lodówce, po dwóch dniach mięso obślizgłe już było. Radzę wszystkim robić to samo, dopóki nie poprawi się jakość wędlin w Polsce. Dlaczego nie ma ustawy, która by to uregulowała? Akurat nie znam za bardzo produktów powyższej firmy w smaku, ale widywałam ich wyroby w supermarketach. Być może ogólny spadek jakości wędlin w Polsce przyczynił się do tego, że firmy mięsny zaczną upadać.
Ja.
miesiąc temu
Przetworzonego mięsa ze sklepu się nie je.
antyNWO
miesiąc temu
Spokojnie...teraz za grosze ktoś wykupi cały ten zakład wraz z maszynami i rozpocznie produkcję pod tą samą nazwą. Pewnie jakiś polityk albo zachodni koncern.
Dominik
miesiąc temu
a szkoda,że upadli,bo mieli dobre wędliny.dbali o jakość i konkurencja pobiła ich cenami(nie wiem,tak myślę)w każdym razie zrobiłem przed świętami zdjęcia kiełbasy śląskiej Morliny,bo nie mogłem uwierzyć jak dużo było w niej tłuszczu zamiast mięsa
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić