aktualizacja 

Dramatyczne wieści o kawie. Zostało już tylko kilka lat

418

Amatorzy kawy muszą liczyć się z tym, że jest ona coraz droższa, gorsza w smaku oraz trudniej dostępna. Szacuje się, że przez zmiany klimatu obszar, na którym można ją hodować, zmniejszy się o ponad połowę. Już teraz odczuwamy konsekwencje tego procesu.

Dramatyczne wieści o kawie. Zostało już tylko kilka lat
Jakie skutki dla kawy przyniesie ocieplenie klimatu? (Pixabay)

Cieplejszy klimat, nieregularne opady deszczu i susze powodują, że warunki do uprawy rośliny kakaowca z roku na rok są coraz trudniejsze. 

Jak wynika z raportu międzynarodowej organizacji charytatywnej Christian Aid, wzrost temperatury o choćby 1,5 stopnia Celsjusza doprowadzi do zmniejszenia obszarów najlepiej nadających się do uprawy kawy o ponad połowę (o 54 proc.). Ten próg możemy przekroczyć już w ciągu najbliższych kilku lat. 

Krajem, który odpowiada za ⅓ upraw, jest Brazylia, z kolei Wietnam odpowiada na ⅕ światowego zapotrzebowania kawy. To właśnie te dwa państwa najbardziej odczują skutki ocieplenia klimatu. Już w połowie XXI w. Brazylia może stracić aż 76 proc. najlepszych gruntów. Wietnam natomiast 48 proc. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Trzęsienie ziemi w Turcji. "Największa tragedia ostatnich lat"

Jak podaje portal Euronews, wpłynie to także na smak kawy, jej dostępność i oczywiście cenę. 

Ocieplenie klimatu i jego dramatyczne skutki dla kawy

O tym jakie dramatyczne skutki dla kawy przyniesie ocieplenie klimatu mówił już w 2015 roku Mario Cerutti, dyrektor firmy Lavazza. 

Nad naszymi głowami unoszą się ciemne chmury. To dramatycznie poważna sytuacja. Zmiana klimatu może mieć znaczący negatywny wpływ w krótkim okresie. Nie chodzi już o przyszłość, to teraźniejszość" - przestrzegał Cerutti. 

Według raportu Christian Aid, by chronić cenną kawę, konieczne jest jak najszybsze zakończenie emisji gazów cieplarnianych, ponieważ to właśnie one napędzają zmianę klimatu. 

Istotna jest również odpowiedzialność bogatych i wysoce rozwiniętych państw, które w kwestii ochrony klimatu mogą dużo zdziałać.

Z kolei Mackson Ng’Ambi, dyrektor spółdzielni kawowej MZUZU z Malawi otwarcie mówi, że "konieczne jest zapewnienie bezpośredniego finansowania, które przyniesie korzyści dla małych plantatorów kawy, takiego jak dostęp do pożyczek o niskim oprocentowaniu".

Autor: ACZ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić