Lasy państwowe polecają naturalny napar. Idealny na przeziębienie

4

Lasy Państwowe dzielą się przepisem na doskonały napar, który pomoże zwalczyć przeziębienia i wzmocnić odporność. "W okresie przeziębień powinniśmy go pić, aby wzmocnić odporność organizmu. Napar jest naturalnym środkiem łagodzącym objawy alergii, takie jak katar sienny" - czytamy w poście.

Lasy państwowe polecają naturalny napar. Idealny na przeziębienie
Napar na przeziębienia. (Pixabay)

W okresie zimowym często staramy się wzmocnić odporność lub zwalczyć lekkie przeziębienia. Chociaż leki są dostępne niemal w każdym sklepie i aptece, to wiele osób zdaje się w tej kwestii na naturę i zioła. Lasy Państwowe podpowiadają, jak wykonać napar, który pomoże w walce z chorobami.

Napar na odporność

W poście opublikowanym na Facebooku Lasy Państwowe polecają wywar z korzenia pokrzywy. Ma on zbawienne działanie na organizm. Zwiększa poziom czerwonych krwinek i pomaga w oczyszczaniu toksyn.

W okresie przeziębień powinniśmy go pić, aby wzmocnić odporność organizmu. Napar jest naturalnym środkiem łagodzącym objawy alergii, takie jak katar sienny. Picie wyciągu z korzenia pokrzywy zwiększa poziom czerwonych krwinek. Ma on lekkie działanie moczopędne i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn - czytamy w poście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Do Sejmu z dzieckiem? Co myślą na ten temat Polacy?

Korzenie pokrzywy najlepiej wykopać wczesną wiosną. Należy dokładnie je umyć i wysuszymy w przewiewnym miejscu, w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Gotowy susz można także znaleźć w aptekach lub sklepach z ziołami.

Do przygotowania naparu z korzenia pokrzywy potrzeba około 2 łyżek suszu. Należy zalać go litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Wywar powinno się gotować jeszcze przez dodatkowe 10 min.

Po wystudzeniu napar jest gotowy. Można go stosować profilaktycznie i włączyć do codziennej diety.

Nie tylko korzeń pokrzywy jest doskonałym materiałem na napar. Leśnicy polecają także rośliny, które są dostępne, nawet gdy zalega śnieg. To m.in. liście poziomek, liście i pędy jeżyn, kwiatostany leszczyny, młode gałązki brzozy, igliwie sosnowe czy świerkowe, owoce dzikich odmian róży czy głogu.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić