Lubisz deptać purchawki? Zobacz, co mówi leśnik
Grzyby to, oprócz zwierząt, jeden z dominujących tematów na profilu Lasów Państwowych na Facebooku. Już niejednokrotnie prowadzące go osoby przekonywały nas, że sezon na grzyby jest przez cały rok. Tylko to od pory roku zależy, jakie grzyby w lesie znajdziemy. Tym razem padło na purchawki, które jak się okazuje... warto ściskać!
Możliwość ściśnięcia purchawki i obserwowania, jak "strzela" ze swojego wnętrza może być nie lada satysfakcjonującym zajęciem. I jak się okazuje - także pożytecznym.
Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie miał nigdy ochoty ,"strzelić z purchawki". Ale ganić za to nie sposób, w istocie bowiem pomagamy w ten sposób grzybom rozsiać zarodniki - czytamy na profilu Lasów Państwowych.
Wielu obserwatorów profilu podchwyciło temat. I zrobiło się naprawdę wesoło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad
Ilość zarodników jest imponująca - napisała jedna z internautek.
A my deptamy, by wybuchły i się rozsiały - dodała następna.
Czytaj także: Niezwykły widok w polskim lesie. Aż chwycili za telefony
Internauci przypomnieli o cennej właściwości
Jednak purchawki nie służą jedynie do podziwiania, ściskania czy deptania.
Dodajmy że to grzyby jadalne o czym sporo osób nie wie - jednak z uwagi na bardzo mocny i specyficzny smak mogą wielu osobom nie przypaść do gustu - skomentował filmik Lasów Państwowych jeden z internautów.
I rzeczywiście - młode owocniki purchawek chropowatych i oczkowanych są jadalne. Purchawkę chropowatą można spożywać na świeżo, może też być suszona. Nadaje się jako dodatek do potraw gotowanych, najlepiej smakuje pokrojona w plasterki i usmażona.
Purchawka oczkowana to grzyb jadalny, wartościowy pod względem kulinarnym jak i zdrowotnym. Zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym, ale także... przeciwgrzybicznym. Choć te drugie już w znacznie mniejszym stopniu.
Czytaj także: Lasy Państwowe zapraszają na grzybobranie. "Jest grzybem o wartych rekomendacji walorach smakowych"
Jadalne są jedynie purchawki, których miąższ jest jasny albo śnieżnobiały. Osobniki, które mają żółto-brązowo-zielone barwy już nie nadają się do spożycia.
Warto jednak pamiętać, że w przypadku jedzenia purchawek, podobnie jak i wszystkich innych grzybów, należy zachować szczególną ostrożność. Tutaj nie tylko nie wszystkie odmiany grzybów są jadalne, ale też nie w każdym stadium wzrostu.
Czytaj także: Nie wiesz, jakie masz powietrze? Spójrz na porosty!
Jeśli nie zależy Wam na możliwościach kulinarnych to mamy dla Was dobrą informację - niektóre purchawki można spotkać też w mieście!
Uwolnienie zarodników czyli zabawa dymiącą purchawką Purchawka gruszkowata #shorts #grzyby #nowahuta
Dowodem na to jest nagranie z Nowej Huty, gdzie widzimy purchawkę gruszkowatą, której autor nagrania pomaga w rozsianiu zarodników.