Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Malwina Witkowska
Malwina Witkowska | 

Popularne parówki zmieniły skład. "Czyżby postanowili również zaoszczędzić?"

22

Berlinki zmieniły skład. Informację o tym przekazała Katarzyna Bosacka. - Syn mojej obserwatorki zwrócił uwagę na to, że popularne parówki smakują jakoś inaczej - zdradziła na Instagramie. Bosacka dostała wytłumaczenie producenta, który zrobił to po sugestiach konsumentów.

Popularne parówki zmieniły skład. "Czyżby postanowili również zaoszczędzić?"
Popularne parówki zmieniły skład (Instagram, Pixabay, @katarzynabosacka)

Parówki są jednym z ulubionych dań wielu dzieci i nie tylko. W Polsce dużą popularność zdobyły Berlinki. Niedawno jednak okazało się, że producent dokonał zmiany w składzie tychże parówek.

Informację przekazała w swoich mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka, dziennikarka i autorka programu "Wiem, co jem". Znana jest ze swojego zaangażowania w tematy związane z żywnością i zdrowym stylem życia.

- Syn mojej obserwatorki zwrócił uwagę na to, że popularne parówki smakują jakoś inaczej, o czym postanowiła mnie poinformować wysyłając zdjęcie etykiety - przekazała Katarzyna Bosacka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprzedawała lody przy hali. "Ta budka zawsze będzie z Marywilskiej"

Sprawdziła skład parówek

Katarzyna Bosacka dokładnie przyjrzała się składowi Berlinek, ponieważ coś jej "nie grało". Jej podejrzenia okazały się trafne. Popularne Berlinki przeszły zmianę składu. W nowej recepturze mięsa jest nadal tyle samo - 71 proc., ale wcześniej była to wyłącznie wieprzowina.

Teraz mięsa wieprzowego jest 51 proc., a 20 proc. stanowi kurczak. Co jeszcze się zmieniło? Etykieta jest zdecydowanie krótsza. Nie ma już stabilizatorów, wzmacniacza smaku oraz tylu wypełniaczy - zauważyła.

W składzie produktu pojawiła się dodatkowo glukoza, sztuczne aromaty oraz konserwant - azotyn sodu.

Parówki Berlinki zmieniły skład. Tak tłumaczy producent

Producent Berlinek poinformował, że zmiany w składzie popularnych parówek zostały zainspirowane sugestiami konsumentów. W odpowiedzi na te opinie, do receptury dodano kurczaka jako nowe źródło białka oraz podjęto decyzję o przejściu na "czystą etykietę", co oznacza uproszczenie składu produktu.

Istotnym elementem tej transformacji było zrezygnowanie m.in. z glutaminianu sodu, zgodnie z rosnącymi oczekiwaniami rynku dotyczącymi zdrowszych i bardziej przejrzystych składników żywności.

To na plus, ale mięsa nadal jest w nich zaledwie 71 proc., a do tego kurczak jest po prostu tańszy niż wieprzowina… Czyżby postanowili również zaoszczędzić? - pyta Katarzyna Bosacka.

Dodała również, że niedawno pojawiły się Berlinki dla dzieci w sklepach, które w 90 proc. składają się z mięsa drobiowego. Do tego mają jeszcze bardziej uproszczony skład. Oczywiście na rynku można znaleźć także parówki innych producentów zawierające 100 proc. mięsa.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Spadek wydatków NFZ za granicą. "Zasługa zmian w polskim systemie"
Pozytywne emocje i wysokie koszty. Masz psa? Te wyniki badań są dla ciebie
Dramat przy kasie w Biedronce. Tak zareagowały pracownice sklepu
Pielęgniarka odesłała ją ze szpitala. Nie żyje 32-latka
Duńscy trenerzy rozchwytywani. Borussia, Feyenoord i... Lech Poznań
Rosjanie nie chcieli już walczyć. Spotkał ich taki los
Kupujesz używane auto? Uważaj - blisko połowa nabywców jest nabijana w butelkę
Jemy go coraz więcej. Słoik znajdziesz w każdym domu
"Putin to wykorzysta". Gen. Skrzypczak bije na alarm
Ksiądz ostrzega przed "lewymi" zaświadczeniami. "A wyspowiadasz się z tego?"
Kobieta została zaatakowana w Arabii. Piłkarz przerwał milczenie
Wyniki Lotto 22.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić