Restauracje i bary z nowym obowiązkiem. Chodzi o alkohol

19

W Dzienniku Ustaw pojawiło się nowe rozporządzenie precyzujące kwestię serwowania alkoholu w lokalach gastronomicznych. Restauracje i bary będą miały obowiązek podawania informacji o zawartości alkoholu w napojach.

Restauracje i bary z nowym obowiązkiem. Chodzi o alkohol
Alkohol w pubie / zdjęcie ilustracyjne (Pexels, Pixabay)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikował w Dzienniku Ustaw nowe rozporządzenie. Wprowadza ono zmiany w odniesieniu do znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Nowe rozporządzenie. Klienci będą bardziej świadomi

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sekrety szampana. Polacy piją go chętnie na Sylwestra

Nowelizacja nakłada na właścicieli lokali gastronomicznych obowiązek podawania bardziej konkretnych informacji na temat napojów alkoholowych. Konkretnie mowa o udostępnienie informacji na temat zawartości alkoholu w piwie, winie, wódce i innych trunkach.

Resort rolnictwa wyjaśnia, że to rozporządzenie ma pozwolić konsumentowi na dokonanie bardziej świadomego wyboru. Jak czytamy w jego opisie:

Dzięki temu konsument będzie mógł dokonać świadomego wyboru spośród napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych np. w restauracji, pubie. (...) Obecnie konsumenci przywiązują wagę do zdrowego stylu życia, diety i ograniczania spożycia składników niekorzystnie oddziałujących na organizm.

Z nowego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyłączone zostały drinki oraz koktajle, sporządzane w lokalu. Jak zauważają twórcy dokumentu, określenie końcowej zawartości alkoholu w drinku jest w wielu przypadkach niemożliwe. Zależy to bowiem m.in. od proporcji składników czy też ilości lodu użytego do przygotowania koktajlu.

Nowy dokument reguluje także możliwość stosowania określenia "nalewka" w odniesieniu do wyrobu alkoholowego. Rozporządzenie ma na celu ochronę renomy tego określenia, a także poinformowanie konsumentów o odpowiednich cechach napoju spirytusowego powstającego w procesie maceracji roślin i owoców.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić