Nie susz tych grzybów. "Uwalniają zbyt dużo toksyn"

Sezon na zbieranie grzybów w pełni. W tym roku zapowiada się na naprawdę bogate zbiory. Powstaje pytanie – co zrobić z zebranymi grzybami? Można zrobić z nich aromatyczny sos, przepyszną zupę grzybową i je zamarynować. Można także je ususzyć. Zdradzamy, jak zrobić to najlepiej.

Źródło zdjęć: © Pexels

Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie świąt bożego narodzenia bez potraw, w których główną rolę grają suszone prawdziwki i podgrzybki. Grzyby w tej postaci swój aromat zachowują bardzo długo. Dzięki temu pyszne dania z grzybami można jeść praktycznie przez cały rok.

Jesień to pora roku idealna do tego, by zaopatrzyć się w te dary lasu. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo suszyć grzyby i jak je odpowiednio przechowywać. Zdradzamy także, jakich grzybów nie suszyć.

Jakie grzyby można suszyć?

Grzyby, które można suszyć to te, które mają suchą skórkę na kapeluszu, czyli prawdziwki, podgrzybki, koźlarze.

Ich walory smakowe zostaną w pełni zachowane, dzięki temu, że odparuje z nich woda. Do suszenia należy przystąpić najszybciej, jak tylko się da. Maksymalny czas przechowywania świeżych grzybów w lodówce to 24 godziny. Im bardziej miękki grzyb, tym czas przechowywania go w chłodziarce musi być krótszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienne grzyby. Znajdziesz je w polskim lesie

Nie susz grzybów, które mają blaszki – kurki, gąski i rydze nie nadają się do tego. Nie dość, że źle znoszą proces suszenia, to na dodatek praktycznie zupełnie tracą smak.

Nie wolno suszyć również rydzów. Zawierają dużo białka - białko w procesie suszenia uwalnia zbyt dużo toksyn. Nie susz również starych grzybów i tych, które nasiąknięte są wodą.

Suszenie grzybów

Do suszenia najlepiej nadają się kapelusze grzybów. Przed suszeniem nie mocz grzybów w wodzie. Grzyby suszyć możesz w piekarniku, bądź suszarce elektrycznej. Temperatura suszenia powinna wynosić ok. 40 st. Celsjusza. Jeśli wybierasz opcję z piekarnikiem, nie włączaj termoobiegu, uchyl lekko drzwiczki – zamknij je dopiero pod koniec suszenia.

Przechowywanie suszonych grzybów

Suszone grzyby można przechowywać nawet do trzech lat, najlepiej jednak, aby był to tylko jeden sezon. Ususzone grzyby trzymaj w szczelnych pojemnikach, umieszczonych w suchym i ciepłym miejscu. Zapasy zabezpieczysz przed molami, trzymając w słoikach czy puszkach liście laurowe.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop