Obierać pieczarki czy nie? Zobacz, jak brzmi poprawna odpowiedź

Często zdarza się, że popełniamy liczne błędy w kuchni, które wpływają na jakość przygotowywanych przez nas potraw. Chcąc uniknąć podobnych błędów, lepiej zweryfikować dotychczasowe przyzwyczajenia, które można uznać za nieprzydatne i często szkodliwe. Nie tylko o obieranie pieczarek tu chodzi.

pieczarkiWarto zwrócić uwagę na błędy kuchenne.
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  JKY

Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile czasu niepotrzebnie marnujemy na prozaiczne czynności w kuchni, które koniec końców okazują się zupełnie zbędne. Jak się okazuje dość często zdarza się, że bez potrzeby obieramy niektóre warzywa albo źle wyrabiamy ciasto. Zobacz, na co zwrócić w przyszłości większą uwagę.

Lista zbędnych czynności

Przez nasze przyzwyczajenia, często zapominamy, że niektóre robione przez nas rzeczy są całkowicie pozbawione sensu. Zdarza się, że wykonujemy coś automatycznie, bo właśnie w ten sposób wynieśliśmy naukę z domu. Warto jednak zastanowić się nad tym, co robimy, bo dzięki temu zyskamy więcej czasu i nie zmarnujemy jedzenia.

  1. Obieranie pieczarek – jeżeli używasz pieczarek do smażenia lub gotowania, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że dokładnie je umyjesz i w razie potrzeby odetniesz końcówki trzonków.
  2. Obieranie młodych ziemniaków – kolejny powszechny błąd w kuchni. Ileż to razy męczymy się z ich skrobaniem, a tutaj także wystarczy jedynie ich porządne umycie i włożenie do garnka.
  3. Obieranie młodej marchewki – pamiętaj, że skóra na młodych warzywach jest naprawdę delikatna i cienka. Nie musisz w związku z tym się jej pozbywać. Młode marchewki po prostu dobrze umyj pod bieżącą wodą. Możesz także zostawić zielone łodyżki, ponieważ dodadzą smaku potrawie.
  4. Obieranie czosnku – sprawa dotyczy pieczenia. Wystarczy, że z nieobranego i umytego czosnku odetniesz piętkę i dodasz do duszonych albo pieczonych potraw. Dania zyskają nieprawdopodobny aromat.
  5. Obieranie ogórków szklarniowych – ich skórka także jest delikatna. Ogórki pokrojone ze skórką doskonale sprawdzą się w kolorowych sałatkach.
  6. Zbyt długie mieszanie – na pewno każdemu zdarzyło się zbyt dokładnie wymieszać składniki suche z płynnymi. Wypieki w postaci babeczek zdecydowanie lepiej smakują, jeśli w cieście są grudki, dlatego nie mieszaj ciasta zbyt długo i starannie.
  7. Długie wyrabianie – ciasto przy zbyt długim wyrabianiu rozgrzewa się pod wpływem ciepła dłoni, przez co po upieczeniu nie jest idealnie kruche. Wyrabiamy je tylko tak, aby połączyć ze sobą składniki – dobrze wstawić wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki przed pieczeniem.
  8. Papier do pieczenia z tłuszczem – nie trzeba dodatkowo smarować papieru dodatkowym tłuszczem, bo dzięki specjalnej strukturze nie pozwala na przywieranie wypieków do foremki.
  9. Pieczenie co do minuty – dobrze wyłączyć piekarnik na kilka minut przed końcem wskazanego czasu pieczenia. Temperatura w piekarniku będzie nadal wysoka i ciasto albo inna potrawa samoistnie wypiecze się.
  10. Mycie jajek – niektórzy mają nawyk mycia jajek przed włożeniem ich lodówki. To poważny błąd, ponieważ niszczymy w ten sposób warstwę ochronną na skorupce i czas do spożycia jajek znacznie się skraca.
  11. Siekanie przypraw – chcąc dodać świeży tymianek albo rozmaryn, niekoniecznie musisz je siekać. Bez problemu włóż do zupy, sosu albo duszonych mięs całe gałązki ziół.
  12. Przesmażanie krewetek – mięso krewetek potrzebuje około 5 minut smażenia. Im dłużej trzymasz je na patelni, tym bardziej twardnieją.
  13. Przykrywanie garnka – spraw dotyczy gotowania rosołu. Zupę tę gotujemy do momentu zagotowania się płynu, a potem możesz całość gotować bez przykrycia, bo inaczej zrobi się mętny.
  14. Za wczesne solenie – w przypadku surówek oprószaj je solą dopiero przed samym podaniem, bo inaczej puszczą soki. Przy gotowaniu warzyw, posól je dopiero pod koniec ich gotowania.
  15. Dodanie oleju do smażenia – to problematyczna kwestia dotycząca boczku. Wystarczy, że pokroisz boczek i wrzucisz go na suchą patelnię. Tłuszcz będzie powoli się wytapiać i nie ma potrzeby dodatkowego oleju.

Akryflawina może być skutecznym lekiem na COVID-19? Prof. Pyrć odpowiada

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada