o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
JKY
|

Obierać pieczarki czy nie? Zobacz, jak brzmi poprawna odpowiedź

68
Podziel się

Często zdarza się, że popełniamy liczne błędy w kuchni, które wpływają na jakość przygotowywanych przez nas potraw. Chcąc uniknąć podobnych błędów, lepiej zweryfikować dotychczasowe przyzwyczajenia, które można uznać za nieprzydatne i często szkodliwe. Nie tylko o obieranie pieczarek tu chodzi.

Obierać pieczarki czy nie? Zobacz, jak brzmi poprawna odpowiedź
Warto zwrócić uwagę na błędy kuchenne. (123RF)
bEaqvhxh

Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile czasu niepotrzebnie marnujemy na prozaiczne czynności w kuchni, które koniec końców okazują się zupełnie zbędne. Jak się okazuje dość często zdarza się, że bez potrzeby obieramy niektóre warzywa albo źle wyrabiamy ciasto. Zobacz, na co zwrócić w przyszłości większą uwagę.

Lista zbędnych czynności

Przez nasze przyzwyczajenia, często zapominamy, że niektóre robione przez nas rzeczy są całkowicie pozbawione sensu. Zdarza się, że wykonujemy coś automatycznie, bo właśnie w ten sposób wynieśliśmy naukę z domu. Warto jednak zastanowić się nad tym, co robimy, bo dzięki temu zyskamy więcej czasu i nie zmarnujemy jedzenia.

bEaqvhxj
  1. Obieranie pieczarek – jeżeli używasz pieczarek do smażenia lub gotowania, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że dokładnie je umyjesz i w razie potrzeby odetniesz końcówki trzonków.
  2. Obieranie młodych ziemniaków – kolejny powszechny błąd w kuchni. Ileż to razy męczymy się z ich skrobaniem, a tutaj także wystarczy jedynie ich porządne umycie i włożenie do garnka.
  3. Obieranie młodej marchewki – pamiętaj, że skóra na młodych warzywach jest naprawdę delikatna i cienka. Nie musisz w związku z tym się jej pozbywać. Młode marchewki po prostu dobrze umyj pod bieżącą wodą. Możesz także zostawić zielone łodyżki, ponieważ dodadzą smaku potrawie.
  4. Obieranie czosnku – sprawa dotyczy pieczenia. Wystarczy, że z nieobranego i umytego czosnku odetniesz piętkę i dodasz do duszonych albo pieczonych potraw. Dania zyskają nieprawdopodobny aromat.
  5. Obieranie ogórków szklarniowych – ich skórka także jest delikatna. Ogórki pokrojone ze skórką doskonale sprawdzą się w kolorowych sałatkach.
  6. Zbyt długie mieszanie – na pewno każdemu zdarzyło się zbyt dokładnie wymieszać składniki suche z płynnymi. Wypieki w postaci babeczek zdecydowanie lepiej smakują, jeśli w cieście są grudki, dlatego nie mieszaj ciasta zbyt długo i starannie.
  7. Długie wyrabianie – ciasto przy zbyt długim wyrabianiu rozgrzewa się pod wpływem ciepła dłoni, przez co po upieczeniu nie jest idealnie kruche. Wyrabiamy je tylko tak, aby połączyć ze sobą składniki – dobrze wstawić wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki przed pieczeniem.
  8. Papier do pieczenia z tłuszczem – nie trzeba dodatkowo smarować papieru dodatkowym tłuszczem, bo dzięki specjalnej strukturze nie pozwala na przywieranie wypieków do foremki.
  9. Pieczenie co do minuty – dobrze wyłączyć piekarnik na kilka minut przed końcem wskazanego czasu pieczenia. Temperatura w piekarniku będzie nadal wysoka i ciasto albo inna potrawa samoistnie wypiecze się.
  10. Mycie jajek – niektórzy mają nawyk mycia jajek przed włożeniem ich lodówki. To poważny błąd, ponieważ niszczymy w ten sposób warstwę ochronną na skorupce i czas do spożycia jajek znacznie się skraca.
  11. Siekanie przypraw – chcąc dodać świeży tymianek albo rozmaryn, niekoniecznie musisz je siekać. Bez problemu włóż do zupy, sosu albo duszonych mięs całe gałązki ziół.
  12. Przesmażanie krewetek – mięso krewetek potrzebuje około 5 minut smażenia. Im dłużej trzymasz je na patelni, tym bardziej twardnieją.
  13. Przykrywanie garnka – spraw dotyczy gotowania rosołu. Zupę tę gotujemy do momentu zagotowania się płynu, a potem możesz całość gotować bez przykrycia, bo inaczej zrobi się mętny.
  14. Za wczesne solenie – w przypadku surówek oprószaj je solą dopiero przed samym podaniem, bo inaczej puszczą soki. Przy gotowaniu warzyw, posól je dopiero pod koniec ich gotowania.
  15. Dodanie oleju do smażenia – to problematyczna kwestia dotycząca boczku. Wystarczy, że pokroisz boczek i wrzucisz go na suchą patelnię. Tłuszcz będzie powoli się wytapiać i nie ma potrzeby dodatkowego oleju.
Zobacz także: Akryflawina może być skutecznym lekiem na COVID-19? Prof. Pyrć odpowiada
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEaqvhxK
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(68)
Emeryt
4 tyg. temu
To wszystko prawda od warunkiem, że wszystko jest z własnego ogrodu. W przeciwnym wypadku to wszystko totalne bzdury
Gregula
miesiąc temu
Kurcze parę lat wstecz wszystko było smaczne i zdrowe . Teraz jak bym to czytał,to(nic już nie wolno jeść)😡😡 .wszystko jest szkodliwe dla zdrowia.Nawet zobaczyłem dzisiaj w sklepie, naleśniki (bio, ekologiczne)😡😡😡😡😡
Adam
miesiąc temu
Super, teraz będę miał wspaniałe posiłki
bEaqvhxL
Jak
miesiąc temu
Bzdury. Byłem kucharzem. Pieczarek się nie myje bo tracą smak i wartsci.
Kucharz
miesiąc temu
Ale specjalista ten artykuł napisał 🥶
Zyzy
miesiąc temu
Ja lubię surowe pieczarki ale pierw je myje 😁
Grazyna
miesiąc temu
Sposób na kryształowo czysty rosół.wrzucamy mięso do wody ,wlewamy wodę tylko tyle by mięso zanurzyć ,następnie czekamy aż się zagotuje i od tego momentu odliczamy 30 sekundach wyłącz . Odlej wodę opłuczcz mięso pod ciepłą wodą odłóż na miskę umyj garnek włóż ponownie mięso do garnka dodaj wszystkie warzywa zalej ponownie woda i gotuj .w ten sposob z mięsa usuwamy wszystkie antybiotyki i zbędne dodatki... jak fosforany itp.Ja stosuje to podczas gotowaniu wszystkich zup oraz galaretek z kurczaka np.
brum
miesiąc temu
Nie obieram ale kupuje młode bez plam i szybko myję suszę recznikiem papierowym jesli trzeba. Zawsze wychodzą. Natomiast jesli przelezą za długo w lodówce nietety muszą iść do kosza/
Andrzej
miesiąc temu
Przy produkcji pieczarek zużywa się najwięcej substancji czynnych w środkach ochrony na metr kwadratowy produkcji ze wszystkich upraw rolnych. Obierać!!!
Rav
miesiąc temu
Krewetki? Max 3 minuty smażenia, podobnie brokuł - max 3 minuty na parze.
jancio
miesiąc temu
Odnoszę wrażenie, że ci opiniujący mają niewielkie pojęcie o gotowaniu, jestem samoukiem w gotowaniu i niektóre potrawy, które serwuję swoim gościom(wytrawnym-panie gotujące)smakuje i sie zajadają. Każdą jedna zupe gotujemy pod przykryciem, bo inaczej wygotuje sie to co najważniejsze, ważny jest płomień na jakim gotujemy.
sic
miesiąc temu
Ja nie obieram też ze skórki maślaków poniżej ok 3 cm średnicy kapelusza od wielu lat, szkoda czasu
zgr-edo
miesiąc temu
czas straciłem, ale na czytaniu tych porad. Jedyną rzeczą jakiej nie nauczyli mnie w domu rodzinnym , to smażenie krewetek, ale jest o tym mowa ciągle w telewizji, tak, że temat nie jest mi obcy.
bEaqvhxD
Tomek
miesiąc temu
Jajka w lodówce to spisek właścicieli kurników i producentów jak. Nawet w Afryce jaja trzymane w temperaturze otoczenia wytrzymują pół roku.
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić