Obierać pieczarki czy nie? Zobacz, jak brzmi poprawna odpowiedź

Często zdarza się, że popełniamy liczne błędy w kuchni, które wpływają na jakość przygotowywanych przez nas potraw. Chcąc uniknąć podobnych błędów, lepiej zweryfikować dotychczasowe przyzwyczajenia, które można uznać za nieprzydatne i często szkodliwe. Nie tylko o obieranie pieczarek tu chodzi.

pieczarkiWarto zwrócić uwagę na błędy kuchenne.
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  JKY
174

Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile czasu niepotrzebnie marnujemy na prozaiczne czynności w kuchni, które koniec końców okazują się zupełnie zbędne. Jak się okazuje dość często zdarza się, że bez potrzeby obieramy niektóre warzywa albo źle wyrabiamy ciasto. Zobacz, na co zwrócić w przyszłości większą uwagę.

Lista zbędnych czynności

Przez nasze przyzwyczajenia, często zapominamy, że niektóre robione przez nas rzeczy są całkowicie pozbawione sensu. Zdarza się, że wykonujemy coś automatycznie, bo właśnie w ten sposób wynieśliśmy naukę z domu. Warto jednak zastanowić się nad tym, co robimy, bo dzięki temu zyskamy więcej czasu i nie zmarnujemy jedzenia.

  1. Obieranie pieczarek – jeżeli używasz pieczarek do smażenia lub gotowania, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że dokładnie je umyjesz i w razie potrzeby odetniesz końcówki trzonków.
  2. Obieranie młodych ziemniaków – kolejny powszechny błąd w kuchni. Ileż to razy męczymy się z ich skrobaniem, a tutaj także wystarczy jedynie ich porządne umycie i włożenie do garnka.
  3. Obieranie młodej marchewki – pamiętaj, że skóra na młodych warzywach jest naprawdę delikatna i cienka. Nie musisz w związku z tym się jej pozbywać. Młode marchewki po prostu dobrze umyj pod bieżącą wodą. Możesz także zostawić zielone łodyżki, ponieważ dodadzą smaku potrawie.
  4. Obieranie czosnku – sprawa dotyczy pieczenia. Wystarczy, że z nieobranego i umytego czosnku odetniesz piętkę i dodasz do duszonych albo pieczonych potraw. Dania zyskają nieprawdopodobny aromat.
  5. Obieranie ogórków szklarniowych – ich skórka także jest delikatna. Ogórki pokrojone ze skórką doskonale sprawdzą się w kolorowych sałatkach.
  6. Zbyt długie mieszanie – na pewno każdemu zdarzyło się zbyt dokładnie wymieszać składniki suche z płynnymi. Wypieki w postaci babeczek zdecydowanie lepiej smakują, jeśli w cieście są grudki, dlatego nie mieszaj ciasta zbyt długo i starannie.
  7. Długie wyrabianie – ciasto przy zbyt długim wyrabianiu rozgrzewa się pod wpływem ciepła dłoni, przez co po upieczeniu nie jest idealnie kruche. Wyrabiamy je tylko tak, aby połączyć ze sobą składniki – dobrze wstawić wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki przed pieczeniem.
  8. Papier do pieczenia z tłuszczem – nie trzeba dodatkowo smarować papieru dodatkowym tłuszczem, bo dzięki specjalnej strukturze nie pozwala na przywieranie wypieków do foremki.
  9. Pieczenie co do minuty – dobrze wyłączyć piekarnik na kilka minut przed końcem wskazanego czasu pieczenia. Temperatura w piekarniku będzie nadal wysoka i ciasto albo inna potrawa samoistnie wypiecze się.
  10. Mycie jajek – niektórzy mają nawyk mycia jajek przed włożeniem ich lodówki. To poważny błąd, ponieważ niszczymy w ten sposób warstwę ochronną na skorupce i czas do spożycia jajek znacznie się skraca.
  11. Siekanie przypraw – chcąc dodać świeży tymianek albo rozmaryn, niekoniecznie musisz je siekać. Bez problemu włóż do zupy, sosu albo duszonych mięs całe gałązki ziół.
  12. Przesmażanie krewetek – mięso krewetek potrzebuje około 5 minut smażenia. Im dłużej trzymasz je na patelni, tym bardziej twardnieją.
  13. Przykrywanie garnka – spraw dotyczy gotowania rosołu. Zupę tę gotujemy do momentu zagotowania się płynu, a potem możesz całość gotować bez przykrycia, bo inaczej zrobi się mętny.
  14. Za wczesne solenie – w przypadku surówek oprószaj je solą dopiero przed samym podaniem, bo inaczej puszczą soki. Przy gotowaniu warzyw, posól je dopiero pod koniec ich gotowania.
  15. Dodanie oleju do smażenia – to problematyczna kwestia dotycząca boczku. Wystarczy, że pokroisz boczek i wrzucisz go na suchą patelnię. Tłuszcz będzie powoli się wytapiać i nie ma potrzeby dodatkowego oleju.

Akryflawina może być skutecznym lekiem na COVID-19? Prof. Pyrć odpowiada

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Greckie media piszą o 82-letnim Polaku. Wieści są tragiczne
Greckie media piszą o 82-letnim Polaku. Wieści są tragiczne
To już pewne. Taką aurę przyniesie nadchodzący weekend
To już pewne. Taką aurę przyniesie nadchodzący weekend
Skandal w kościele w Lubaczowie. Wiadomo, co stało się z 32-latkiem
Skandal w kościele w Lubaczowie. Wiadomo, co stało się z 32-latkiem
Dokarmiali gołębie, mierzą się z plagą szczurów. Spór trwa
Dokarmiali gołębie, mierzą się z plagą szczurów. Spór trwa
Polacy zatrzymani w Ukrainie? Ekspert mówi o rosyjskiej prowokacji
Polacy zatrzymani w Ukrainie? Ekspert mówi o rosyjskiej prowokacji
"Bohater z Bałut" wciąż za kratami. Czy mężczyzna wyjdzie na wolność?
"Bohater z Bałut" wciąż za kratami. Czy mężczyzna wyjdzie na wolność?
Areszt dla Sebastiana M. Sąd podjął decyzję
Areszt dla Sebastiana M. Sąd podjął decyzję
Dramat nad Bałtykiem. Niemcy donoszą, co zrobił 12-latek z Ukrainy
Dramat nad Bałtykiem. Niemcy donoszą, co zrobił 12-latek z Ukrainy
Alarmujący wzrost przypadków. Groźny wirus u naszych sąsiadów
Alarmujący wzrost przypadków. Groźny wirus u naszych sąsiadów
Śmiertelny wypadek w pracy. Policja w Golubiu-Dobrzyniu potwierdza
Śmiertelny wypadek w pracy. Policja w Golubiu-Dobrzyniu potwierdza
To nie fotomontaż. Zobaczcie, co się działo w Stegnie
To nie fotomontaż. Zobaczcie, co się działo w Stegnie
Iran odmawia rozmów z USA. Wskazuje warunek ich rozpoczęcia
Iran odmawia rozmów z USA. Wskazuje warunek ich rozpoczęcia