Takiego żurku nie kupuj na Wielkanoc. Bosacka przestrzega

Wielkanoc z pasem, ale nie każdy znajdzie czas na to by ukisić zakwas na wielkanocny żurek lub zrobić barszcz biały. Z pomocą tym, którzy po świąteczny rarytas wybiorą się do sklepu przychodzi Katarzyna Bosacka. Dziennikarka porównała składy zup różnych producentów.

EkoBosacka porównuje wielkanocne żurkiEkoBosacka porównuje wielkanocne żurki
Źródło zdjęć: © AKPA, wikimedia commons

O tym, że najlepszy jest żurek na domowym, własnoręcznie kiszonym zakwasie nie trzeba nikogo przekonywać. Często jednak brakuje nam czasu by z wyprzedzeniem przygotować się do świąt wielkanocnych.

Zanim jednak wybierzemy się do sklepu by kupić gotowy żur na wielkanocne śniadanie, warto wiedzieć jak wybrać produkt, by poza sztucznymi dodatkami możliwie najbardziej przypominał swoim składem tradycyjny, domowy żurek.

Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka. Dziennikarka od lat piętnuje nieuczciwych producentów żywności i zajmuje się tematem zdrowego jedzenia. Tym razem na tapet bierze żurki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić zakwas na żurek?

Kupując gotowe żurki, zwracajmy uwagę na to, żeby nie miały w składzie wzmacniaczy smaku, oleju palmowego, barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrze, aby taki produkt miał sporo zakwasu, a nie np. kilka procent jak w niektórych produktach - przestrzega dziennikarka.

Jaki żurek na Wielkanoc?

Na planszach prezentowanych przez Bosacką znajdziemy aż piętnaście różnych produktów, od gotowego białego barszczu, który wystarczy odgrzać, po domowe zakwasy na bazie których można samemu przygotować ulubiony żurek.

W przypadku zakwasu, dziennikarka podkreśla, że w jego składzie powinny znajdować się zaledwie dwa składniki, czyli mąka z wodą i ewentualnie przyprawy. "Niestety wielu producentów dodaje jeszcze sztuczne aromaty i konserwanty, na przykład sorbinian potasu" - podkreśla.

Bosacka zwraca też uwagę na nadmiar soli w gotowych produktach, czy tłuszcz wieprzowy, który i tak obecny jest w mięsie dodawanym do zup. Pełny skład popularnych produktów dostępny jest na planszach zaprezentowanych na profilu Katarzyny Bosackiej.

W niektórych produktach znajduje się też tłuszcz wieprzowy, który jest tak naprawdę zbędny, bo dostarcza nam tylko tłuszcz, a mięso i tak jest w tych produktach - zauważa ekspertka.
Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało