Widzisz "tęczę" na wędlinie? Sprawdź, co to oznacza

21

Lubisz wędliny? Jeśli tak z pewnością starasz się kupić najlepsze wyroby mięsne. Co jednak zrobić, gdy zobaczysz na niektórych plasterkach tęczowy połysk? Tłumaczymy, skąd się bierze i czy mięso z takim przebarwieniem nadaje się do jedzenia.

Widzisz "tęczę" na wędlinie? Sprawdź, co to oznacza
Co oznacza tęczowy połysk na wędlinie? (Flickr, Kirill Ignatyev)

W Polsce wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez plasterka wędliny. Z tego powodu przy stoiskach mięsnych często można spotkać długie kolejki. Wędliny z kurczaka czy indyka mogą być zdrowym wyborem, o ile są wyprodukowane z mięsa wysokiej jakości. Są one źródłem białka i witamin, a ich łagodny smak i miękkość cieszą się uznaniem zwłaszcza dzieci.

Wybierając paczkowaną wędlinę, kluczowe jest zwrócenie uwagi na jej skład. Należy unikać produktów zawierających mięso oddzielone mechanicznie (MOM), jako że są to wyroby niskiej jakości. Dobrze jest wybierać te, w których zawartość mięsa oscyluje w granicach 85-90 proc. Co jednak zrobić, gdy na wędlinie pojawia się tęczowy połysk?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Stek z drukarki 3D. To ewenement na światową skalę!

"Tęcza" na wędlinie

Czy tęczowy połysk jest powodem do niepokoju? Wielobarwne refleksy na powierzchni różowych lub jasnych wędlin nie są wskaźnikiem, że produkt jest nieświeży lub nie nadaje się do jedzenia. Tak po prostu odbija się światło.

Intrygujące zjawisko jest najczęściej widywane na szynkach i baleronach. Jest to efekt przekrojenia wędliny, której struktura włókien mięśniowych się zmienia. Światło, padając na plaster przekrojonej szynki, ulega dyfrakcji, a to sprawia, że pojawia się na niej ten wizualny efekt. Nie trzeba więc obawiać się szynki z tęczowym połyskiem wewnątrz.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu wędliny?

Ważny jest świeży wygląd produktu. Mięso nie powinno być też maziste. Ocenia się tutaj kolor, strukturę oraz ogólny wygląd szynki, polędwicy, boczku czy baleronu.

Drugą ważną rzeczą jest termin ważności. Szczególnie przy zakupie wędlin pakowanych próżniowo istotne jest, aby sprawdzić, do kiedy można je spożyć.

Ważne jest, aby wędliny nie pachniały jełczejącym tłuszczem. Ostatecznym testem jest spróbowanie wędliny. Produkt nie powinien być ani zbyt słodki, ani gorzki, co mogłoby wskazywać na nieodpowiednie proporcje składników lub nieświeżość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Autor: KM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić