aktualizacja 

Hit świątecznego stołu. Szybka z miodem i goździkami. Pyszny przepis

7

Szynka z miodem i goździkami to bożonarodzeniowe danie, które większą popularnością cieszy się raczej za granicą. Warto jednak spróbować czegoś nowego. Wykonanie jest naprawdę proste!

Hit świątecznego stołu. Szybka z miodem i goździkami. Pyszny przepis
(YouTube)

Szynka z miodem i goździkami to prawdziwy świąteczny hit. Choć u nas nie jest popularnym daniem, na zachodzie to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Szynka wychodzi soczysta i aromatyczna.

Szynka z miodem i goździkami. Składniki:

  • 1 kg szynki razem z tłuszczem
  • marchew
  • por
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • świeżo mielony pieprz
  • laska cynamonu
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • pół szklanki brązowego cukru
  • goździki

Szynka z miodem i goździkami. Wykonanie:

  • Mięso włóż zwiąż sznurkiem wędliniarskim, włóż do wysokiego garnka i zalej wodą
  • Odpal palnik, w tym czasie pokrój marchew, pora i cebulę, wrzuć do gotującej się wody
  • Dodaj świeżo mielony pieprz, laskę cynamonu, kilka liści laurowych i ziele angielskie
  • Szynka powinna cała się ugotować, może zająć to kilka godzin
  • W tym czasie przygotuj marynatę: miód wymieszaj z octem balsamicznym i cukrem, podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru
  • Gdy szynka będzie ugotowana wyjmij ją z wody, zdejmij delikatnie sznurek i zrób nacięcia na krzyż
  • W szynkę powbijaj goździki i zalej połową powstałej wcześniej marynaty, rób to powoli, by cała pokryła mięso
  • Piecz 15 minut w 190 stopniach, po tym czasie wylej na mięso resztę marynaty
  • Piecz 45 minut w 190 stopniach
Zobacz także: Puszysty omlet z szynką i serem. Prosty przepis
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić