Pierwsze grzybobranie w 2025 roku. Po "polskie trufle" warto iść do lasu
Sezon na grzyby wiosną? Chociaż większość z nas ruszy do lasów dopiero jesienią, to już niebawem spotkać będziemy mogli prawdziwe skarby. Ich cena to nawet 500 złotych za kilogram. Chodzi o smardze jadalne.
Smardze jadalne to grzyb, które zbiera się wiosną. "Polskie trufle" to dla nich nazwa idealna, bo można na ich sprzedaży zarobić, a w smaku są niezrównane. Grzyby te cenią sobie koneserzy - są kruche i pachnące. Warto jednak pamiętać, że nie można ich zbierać na terenie całego kraju.
Jak przypomina Interia Zielona, na terenach lasów państwowych istnieje surowy zakaz zbierania smardzów jadalnych - grzyby są pod ścisłą ochroną. Za nieprzestrzeganie obostrzeń możemy zostać ukarani mandatem od 20 do nawet 5 tysięcy złotych. Ale zakaz ten nie dotyczy prywatnych działek, pól i ogrodów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polak stworzył globalnego lidera. "Rząd amerykański nie jest zachwycony"
Gdzie zbierać smardze jadalne?
Jeśli chcecie udać się na poszukiwanie grzybów, to musicie wiedzieć, że nie jest to łatwe zadanie. Najlepiej ich szukać w okolicach kwietnia i maja. Preferują miejsca, gdzie rosną jesiony, topole lub drzewa owocowe. Często znajdziemy je wśród traw na terenach podmokłych. Spotkać możemy je również w innych krajach, bo rosną na terenie całej Europy.
Smardze jadalne - jak rozpoznać?
Smardze jadalne to grzyby charakterystyczne. Może nas początkowo odstraszać swoim wyglądem. Rosną do około 10 centymetrów wysokości, a ich główki składają się z alweoli czyli nieregularnych fałd. Kapelusze występują w kolorach brązowym, czarnym lub szarym. Trzon grzyba jest natomiast krótki i pusty.
Smardze jadalne - jak podawać?
Smardze w kuchni wykorzystać można na wiele sposobów. Grzyby te wyróżnia orzechowy posmak i przyjemny, korzenny aromat. Są idealne do sosów i makaronów, świetnie sprawdzą się również do zapiekanek i nadadzą wyjątkowego smaku, jeśli dodamy je do mięsa. Grzyby te warto włączyć do swojej diety jeszcze z jednego powodu. Zawierają składniki odżywcze takie jak: żelazo, fosfor, potas czy magnez. Są też niskokaloryczne.
Grzybów nie należy jednak spożywać jeśli zauważymy, że są śluzowate lub odbarwione. Czerwony kapelusz grzyba może oznaczać, że jest to fałszywy smardz.