Polskie sery w międzynarodowym rankingu. Stoimy nie tylko oscypkiem

Jak polskie sery wypadają na tle uznanej zagranicznej konkurencji? Okazuje się, że nie tak źle! W rankingu przygotowanym przez "Taste Atlas" znajdziemy kilku przedstawicieli naszej rodzimej kuchni.

Gołka została wybrana najlepszym serem wędzonym świata!Gołka została wybrana najlepszym serem wędzonym świata!
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Reytan
Kamil Niewiński

Portal "Taste Atlas" od lat dzieli i łączy internautów. Wszystko przez prowadzone przez ten portal rankingi, które dotyczą najlepszych dań, najlepszych produktów i najlepszych kuchni świata. Wiele takich zestawień od lat niezmiennie niesie ze sobą wiele kontrowersji, ale często są również okazją do poznania nowych smaków.

Tym razem portal ten postanowił przygotować ranking najlepszych serów. Okazuje się, że w tym zestawieniu jesteśmy w stanie znaleźć także i polskie gatunki. Gdzie się uplasowały i jakimi ocenami mogą się one pochwalić?

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli chodzi o najpopularniejsze "zwyczajne" sery krowie, absolutnie bezkonkurencyjna okazała się włoska mozzarella, uwielbiana na całym świecie. W czołowej piątce uplasował się również angielski cheddar, holenderska gouda, kolejny włoski wyrób, czyli parmigiano reggiano, a także francuskie brie de Meaux. Polskich wyrobów w tej sekcji nie ujrzymy, lecz mocni jesteśmy w innych kategoriach.

Polskie sery wędzone docenione na tle świata. Gołka pokonała oscypka

Najlepiej wyroby znad Wisły wypadają w sekcji "sery wędzone". Na pierwszym miejscu z oceną ex aqueo 4,42/5 znajduje się włoska provola oraz polska gołka! W porównaniu do oscypka gołka wytwarzana jest z mleka krowiego, a nie owczego. Jest ona również dostępna w większym okienku czasowym. Ma ona również walcowaty kształt.

W czołowej dziesiątce znajdziemy również redykołkę (4. miejsce), która produkowana jest na Podhalu i w Beskidzie Śląskim, a także doskonale znanego oscypka (9. miejsce).

Bardzo dobrze polskie sery poradziły sobie również w klasyfikacji serów owczych. Co prawda na pierwszym miejscu znajdziemy portugalski Queijo Serra da Estrela, a potem wiele odmian cenionego włoskiego pecorino, lecz na 6. pozycji mamy już bryndzę podhalańską, zaś na 8. lokacie - bundz.

Jeżeli zaś chodzi o ogólną listę TOP 100 serów świata bez podziału na wszelkie kategorie, najwyżej uplasowanym polskim gatunkiem jest wspomniana bryndza podhalańska, która mieści się na 18. pozycji z oceną 4,5/5. Dominatorem jest zaś parmigiano reggiano z oceną 4,68/5.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?