aktualizacja 

Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki

6

Regionalne polskie dania idealnie sprawdzą się w każdej kuchni. Są proste w przygotowaniu i zazwyczaj do ich przyrządzenia nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Taką potrawą są męcybuły z województwa świętokrzyskiego. Można jeść je samodzielnie lub jako dodatek zamiast ziemniaków. Oto przepis na męcybuły!

Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki
Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki (Pixabay)

Choć nazwa tego dania brzmi dość zabawnie, jest ono naprawdę pyszne! Męcybuły to regionalny przysmak, który idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs czy surówek. Można je jeść również samodzielnie z ulubionym farszem.

Skąd wzięła się nazwa męcybuły? Jak głosi tradycja, danie z województwa świętokrzyskiego pochodzi od dziadka, który nie miał zębów. Męczył się podczas prób jedzenia i gryzienia zwykłych potraw, a przy okazji bardzo narzekał, dlatego został okrzyknięty męcybułą. Regionalna potrawa jest więc mięciutka i puszysta!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprawdzony sposób na kluski śląskie

Przepis na męcybuły. Regionalny przysmak zastąpi ziemniaki

Przepis zajął I miejsce w konkursie kulinarnym "Na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego". Pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego, miasto i gmina Bodzentyn.

Męcybuły. Lista składników

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • sól i pieprz do smaku
  • jeśli robimy je z nadzieniem można przygotować kapustę z grzybami, mięso, a nawet ser czy owoce - podobnie, jak do pierogów

Męcybuły. Sposób przygotowania

  • Ziemniaki ugotować, następnie ostudzić, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce
  • Następnie dodajemy mąkę i jajo, dokładnie mieszamy, solimy
  • Zagniatamy ciasto, z którego następnie formujemy wałek i kroimy na kawałki
  • Formujemy z kawałków w dłoni placki, które wypełniamy farszem, jeśli wolimy wersję solo, kluski mogą być podłużne i grubsze
  • Nastawiamy wodę, solimy ją, na ugotowaną wrzucamy nasze kluski i gotujemy je przez ok. 8 minut aż do wypłynięcia
  • Podajemy z masełkiem lub innym tłuszczem wedle uznania
  • Gotowe!
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić