Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Małgorzata Badur | 

Takich ziemniaków lepiej nie jedz. Wielu popełnia ten błąd

7

Kiełkowanie ziemniaków to naturalny proces, który jest wynikiem ich nieprawidłowego przechowywania. Wiele osób zastanawia się, czy ziemniaki, które wypuściły kiełki, można jeść. Wyjaśniamy, czy można spożywać takie bulwy.

Takich ziemniaków lepiej nie jedz. Wielu popełnia ten błąd
Ziemniaki (Getty Images, Redakcja o2)

Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nie chodzi tylko o smak, ale również o ich wszechstronność w przygotowywaniu potraw. Kiedy jednak pojawiają się na nich kiełki, wiele osób zastanawia się, czy takie bulwy nadal nadają się do spożycia. Kiedy ziemniak zaczyna kiełkować, zmienia się jego skład chemiczny, co może mieć wpływ na nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Dlaczego ziemniaki kiełkują?

Kiełkowanie to naturalny proces. Z różnych powodów, szczególnie w nieodpowiednich warunkach przechowywania, bulwy ziemniaków zaczynają wypuszczać pędy. Kluczowym czynnikiem jest obecność światła i ciepła, która stymuluje ten proces. Ziemniaki, które leżą na kuchennym blacie wystawione na działanie słońca, są najbardziej narażone na szybkie kiełkowanie. Odpowiednie przechowywanie ziemniaków może znacząco ograniczyć ten proces. Chłodne, ciemne, a także suche miejsca są idealne, aby zapewnić im dłuższą świeżość bez kiełków.

Co się dzieje z ziemniakiem, gdy zaczyna kiełkować? Gdy ziemniak zaczyna wypuszczać kiełki, wzrasta w nim produkcja solaniny, co może prowadzić do zazielenienia skórki. Im bardziej intensywny proces kiełkowania, tym więcej solaniny jest wytwarzane.

Spożycie ziemniaków o wysokiej zawartości solaniny może prowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych objawów, takich jak nudności, wymioty czy bóle brzucha. Dlatego ważne jest, aby dokładnie sprawdzać ziemniaki przed spożyciem i unikać tych, które wykazują zielone przebarwienia.

Czy można zjeść kiełkujące ziemniaki?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i zależy od kilku czynników. Małe, świeżo wyrośnięte kiełki można usunąć, a dobrze ugotowane ziemniaki są z reguły bezpieczne do spożycia, o ile skórka nie jest zielona. Jest to sygnał zwiększonej obecności solaniny, co oznacza, że lepiej unikać spożywania takich bulw.

W przypadku dużych kiełków i widocznych zielonych zmian na skórce lub oznak psucia się ziemniaków najlepiej zrezygnować z ich zjedzenia. Bez względu na metody obróbki, nie da się całkowicie wyeliminować szkodliwych substancji. Bezpieczeństwo zdrowia jest najważniejsze, dlatego lepiej unikać ryzyka zatrucia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Brytyjczycy opublikują listę. Oni będą deportowani. Wśród nich Polacy
Ks. dr Śliwiński przypomina zasady konklawe. Kardynałowie składają przysięgę
Pogrzeb papieża Franciszka. Watykan podał szczegóły uroczystości
Idealna do obiadu. Szybka surówka z kapusty pekińskiej
Rosyjski atak na Odessę. "Intensywność walk na froncie na poziomie sprzed Wielkanocy"
Horror w USA. Pasażerowie utknęli w palącym się samolocie
Syrop z mniszka lekarskiego. Nie tylko na przeziębienie
Zatrzymali pracowników banków. Siedem osób usłyszało 78 zarzutów
Nie było dostępnej karetki. 30-letnia Patrycja nie przeżyła
"Ludzie, dusimy się". Tragedia w Częstochowie. Dramatyczne nagranie
Nie żyje Robert Siwiec. Były dziennikarz TVP3 miał 55 lat
Policjanci przypisali 14-latce winę za wypadek. Zajmie się nimi prokuratura
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić