Takich ziemniaków lepiej nie jedz. Wielu popełnia ten błąd

Kiełkowanie ziemniaków to naturalny proces, który jest wynikiem ich nieprawidłowego przechowywania. Wiele osób zastanawia się, czy ziemniaki, które wypuściły kiełki, można jeść. Wyjaśniamy, czy można spożywać takie bulwy.

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Getty Images, Redakcja o2
Małgorzata Badur

Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nie chodzi tylko o smak, ale również o ich wszechstronność w przygotowywaniu potraw. Kiedy jednak pojawiają się na nich kiełki, wiele osób zastanawia się, czy takie bulwy nadal nadają się do spożycia. Kiedy ziemniak zaczyna kiełkować, zmienia się jego skład chemiczny, co może mieć wpływ na nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Dlaczego ziemniaki kiełkują?

Kiełkowanie to naturalny proces. Z różnych powodów, szczególnie w nieodpowiednich warunkach przechowywania, bulwy ziemniaków zaczynają wypuszczać pędy. Kluczowym czynnikiem jest obecność światła i ciepła, która stymuluje ten proces. Ziemniaki, które leżą na kuchennym blacie wystawione na działanie słońca, są najbardziej narażone na szybkie kiełkowanie. Odpowiednie przechowywanie ziemniaków może znacząco ograniczyć ten proces. Chłodne, ciemne, a także suche miejsca są idealne, aby zapewnić im dłuższą świeżość bez kiełków.

Co się dzieje z ziemniakiem, gdy zaczyna kiełkować? Gdy ziemniak zaczyna wypuszczać kiełki, wzrasta w nim produkcja solaniny, co może prowadzić do zazielenienia skórki. Im bardziej intensywny proces kiełkowania, tym więcej solaniny jest wytwarzane.

Spożycie ziemniaków o wysokiej zawartości solaniny może prowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych objawów, takich jak nudności, wymioty czy bóle brzucha. Dlatego ważne jest, aby dokładnie sprawdzać ziemniaki przed spożyciem i unikać tych, które wykazują zielone przebarwienia.

Czy można zjeść kiełkujące ziemniaki?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i zależy od kilku czynników. Małe, świeżo wyrośnięte kiełki można usunąć, a dobrze ugotowane ziemniaki są z reguły bezpieczne do spożycia, o ile skórka nie jest zielona. Jest to sygnał zwiększonej obecności solaniny, co oznacza, że lepiej unikać spożywania takich bulw.

W przypadku dużych kiełków i widocznych zielonych zmian na skórce lub oznak psucia się ziemniaków najlepiej zrezygnować z ich zjedzenia. Bez względu na metody obróbki, nie da się całkowicie wyeliminować szkodliwych substancji. Bezpieczeństwo zdrowia jest najważniejsze, dlatego lepiej unikać ryzyka zatrucia.

Wybrane dla Ciebie
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Tragedia w Biedronce. Mężczyzna nagle chwycił się za serce
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Na drodze leżał mężczyzna. Sierżant nie wahał się ani chwili
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania
Zatrzymał się oplem. Podłożył ogień. Trwają poszukiwania
Rodzice dwulatka nie żyją. Rogatki nie opadły. Przeprowadzono testy
Rodzice dwulatka nie żyją. Rogatki nie opadły. Przeprowadzono testy
"Nie wolno im wracać do domu". Tak Putin traktuje swoich żołnierzy
"Nie wolno im wracać do domu". Tak Putin traktuje swoich żołnierzy
Maszynista próbował reagować. Nie żyje mężczyzna
Maszynista próbował reagować. Nie żyje mężczyzna
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Niemowlę w szpitala. Okrutni rodzice zatrzymani
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Rosjanie piszą o trotylu. Wskazano siłę eksplozji
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Szła przy A1 w kapciach. Zareagowali natychmiast
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Nie żyje bohater Ukrainy. Zginął w katastrofie
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Patrzyła, jak córka zabiera cudzą choinkę. Wysłała list. "Wstyd"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"