Zostały ci resztki z obiadu? Zrób z nich ramen wg Katarzyny Bosackiej

4

Zostały ci resztki kurczaka z wczorajszego obiadu? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! W prosty sposób możesz wykorzystać je do zrobienia pysznego, azjatyckiego dania. Katarzyna Bosacka podzieliła się przepisem na ramen z resztek kurczaka - to tani obiad w duchu "no waste"!

Zostały ci resztki z obiadu? Zrób z nich ramen wg Katarzyny Bosackiej
Przepis Katarzyny Bosackiej na ramen z resztek kurczaka (@EkoBosacka, YouTube)

W czasie szalejącej inflacji i drożyzny w sklepach nie można pozwolić sobie na marnowanie jedzenia. Popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka podzieliła się z internautami swoim sposobem na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Z niedojedzonych kawałków pieczonego kurczaka można przygotować pyszny, aromatyczny bulion w stylu azjatyckim. Wystarczy dodać parę składników, które prawdopodobnie macie już w swoich lodówkach. Tanim kosztem zrobicie ramen jak z restauracji!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rynek suplementów rośnie. Bosacka bez litości o Polakach

Przepis na ramen z resztek kurczaka wg. Bosackiej. Potrzebne składniki

  • Resztki pieczonego kurczaka - korpus, skrzydełka, tłuszcz, który wytopił się podczas pieczenia
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 1 papryczka chilli
  • Garść suszonych grzybów, mogą być grzybki mun
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 goździków
  • 5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, obrany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Opcjonalnie gwiazdka lub dwie anyżu
  • Pół łyżeczki imbiru w proszku
  • Szczypta papryki ostrej
  • Szczypta kurkumy
  • Pieprz do smaku
  • Dowolny makaron, może być spaghetti albo specjalny makaron do ramenu

Do dekoracji:

  • Szczypior
  • Pół marchewki
  • 2 liście kapusty włoskiej

Przepis na ramen z resztek kurczaka wg. Bosackiej.

  • Kurczaka przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj na wolnym ogniu
  • Cebulę pokrój w ćwiartki, seler i marchewkę na mniejsze kawałki, a papryczkę chilli w plasterki. Dodaj wszystko do wywaru razem z grzybami
  • Bulion dopraw goździkami, imbirem, papryką ostrą, kurkumą, pieprzem, anyżem i sosem sojowym (jeśli bulion będzie za mało słony, możesz dodać więcej sosu sojowego)
  • Korzeń imbiru pokrój w plasterki i dodaj do wywaru
  • Wszystko zamieszaj, garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę, a najlepiej dwie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w plasterki czosnek
  • W międzyczasie przygotuj dodatki: liście kapusty i marchewkę pokrój w cienkie paseczki, a szczypiorek posiekaj
  • Do miski przełóż makaron, na nim ułóż pokrojoną kapustę i marchewkę, wszystko zalej bulionem. Na koniec posyp szczypiorkiem

Dla jeszcze bardziej orientalnego efektu możesz dodać do zupy przekrojone na pół jajko, ugotowane wcześniej na półmiękko, a także kiełki bambusa. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić