Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MAK
|
aktualizacja

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

124
Podziel się:

Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy pełnowartościowe posiłki, nie psują ich jakości. W końcu to, z czego wykonane są nasze garnki i patelnie, również ma duży wpływ na zdrowie.

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych
(Getty Images)

Powłoki nieprzywieralne

Powłokom nieprzywieralnym nie można odmówić tego, że są praktyczne i wygodne w użytkowaniu. Jednak wykonuje się je z fluoropolimerów, które po podgrzaniu wydzielają kwas perfluorooktanowy, uważany za rakotwórczy. Organizm człowieka nie jest w stanie strawić tej substancji, dlatego też odkłada się ona w naszym ciele, zatruwając je.

Przybory wykonane z miedzi

Miedź jest metalem miękkim, który często jest porównywany z niklem. Podobnie jak on, przy podgrzaniu uwalnia toksyny. Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych garnków i patelni do jedzenia.

Miedź sama w sobie jest ważnym pierwiastkiem śladowym. Wzmacnia kości, tkankę łączną i system odpornościowy oraz dodaje energii.

Jednak jej nadmiar może być szkodliwy dla organizmu i powodować niedobór witaminy C. Także problemy z tkanką łączną, różnego rodzaju nowotwory powiązane z wysokim poziomem estrogenu, choroby tarczycy i serca.

Emalia z ołowiem

Może to być zaskakujące, jednak niektóre szkliwa ceramiczne, szkło i emalie pokrywające przyrządy kuchenne mogą zawierać ołów. Używa się go w produkcji, aby zwiększyć wytrzymałość produktów i nadać im jednolity kolor.

Dzieci poniżej 6. roku życia są najbardziej narażone na zatrucie ołowiem. Jak można się domyślić, przedostaje się on do potraw przy podgrzewaniu. Dlatego też, jeżeli produkt jest oznaczony jako dekoracyjny, nie należy podawać ani przyrządzać w nim posiłków.

Akcesoria z aluminium i stali nierdzewnej

Niebezpieczeństwo związane z używaniem aluminium to powracający od wielu lat temat. Naukowcy z Keele University wierzą, że jego nadmiar w organizmie może łączyć się z chorobą Alzheimera.

W dzisiejszych czasach aluminiowe garnki są poddawane specjalnym procesom zwiększającym bezpieczeństwo ich stosowania, jednak dla spokoju ducha warto przemyśleć zastosowanie tego rodzaju przyrządów w kuchni. Stal nierdzewna jest wykonana z metali takich jak: nikiel, żelazo, chrom, tytan, miedź, molibden i wanad. Jeżeli używamy garnków wykonanych ze stali nierdzewnej gorszej jakości, istnieje zagrożenie, że metale te będą się przedostawać do naszej żywności.

Chcąc zaopatrzyć się w bezpieczne zamienniki, warto zwrócić uwagę choćby na żeliwne garnki i patelnie. Gotowanie w nich jest nie tylko bezpieczne, ale co więcej, może podnieść wartość odżywczą potraw. Podczas obróbki termicznej żeliwne przyrządy uwalniają niewielką ilość żelaza, która trafia do gotowanych w nich produktów, zwłaszcza jeśli są kwasowe, jak na przykład pomidory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(124)
OLA
2 lata temu
Wszystko jest złe, niezdrowe, to czemu mądrale dopuszczają do obrotu.
Doberman
2 lata temu
Nie mam "telewizora" czuję się dobrze. "Was" nie zabije David19. Zabije Was własna głupota i ignorancja w stosunku do innych oraz brak szacunku do własnych pieniędzy.
lucek
2 lata temu
Jak to wszystko takie szkodliwe ,mogliśmy zostać przy drewnianych miskach , łyżkach i żeliwnych( truły czy nie ) garnkach ??
Hutnik
2 lata temu
Garnki żeliwne w większości pochodzą z Chin...samo zdrowie
Ale numer
2 lata temu
Cała ta cywilizacja jest o kant tyłka potłuc ! Normalnie żyjący człowiek niedługo nie będzie miał wyjścia jak dożyć w zdrowiu do 20 lat i rypnąć w kalendarz ! Wracamy do epoki kamienia łupanego, ognisko w chałupie... zaraz, zapędziłem się bo z czego to ognisko, ale jak by było to na polowanie, złowić, dzidą dzika i na ognisko !!
ABak
2 lata temu
Proponuję jesc to co zbiore na polu, w ogrodzie a w sklepie tylko sprawdzony chleb ...gotować na parze i wykorzystać szałas i grill na patyku!
karol
2 lata temu
strajkujcie sobie jak chcecie ale nie kosztem klientow bo to z nami nie ma nic wspolnego a wlasnie to my klienci na tym cierpimy ze nas pozbawiacie czegos za co placimy
LMerdał
2 lata temu
to co mam w końcu jesć i pić? Chyba zaczne piec na grillu albo w kominie a wędzić na boczku...
karol
2 lata temu
ok wy walczycie o swoja kase zeby wiecej nie placic ale co z nami ktorzy placa abonament za tv za internet kto nam wroci za te przerwy
Logik
2 lata temu
a skąd mam wiedzieć czy w garnku czy patelni jest więcej zelaza, aluminium czy ołowiu??? Moze krócej gotować czy piec?
zdrowie
2 lata temu
od kilku lat po zjedzeniu chleba mam problemy gastrologiczne, robiłem badania może to przez drożdże - nie, może przez jakieś inne dodatki... i wyszło na to, że to najprawdopodobniej pozostałości po opryskach - wielu rolników, żeby zebrać większy plon pryskają na parę tygodni przed zbiorem, żeby był większy plon (!!), zgodnie ze starą zasadą, że jak roślin zaczyna usychać wydaje maksimum swoich wartości odżywczych na wydanie potomstwa - nasion, bulw, itp., to powinno być zabronione prawnie bo nas okrutnie truje, zachodzą reakcje między chemią a między innymi białkami w roślinie (np. glutenowymi), stanowią one około 12 % nasionka (na przykładzie pszenicy)
lipa
2 lata temu
gotujmy w garnkach z drewna
sadf
2 lata temu
Najlepiej jeść w zakmniętych restauracjach! buhahahah
strajk abonen...
2 lata temu
"Emalia z ołowiem" Ja nie chcę żadnych emaili od o2, oddawać abonament za czarny telewizor!!!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić