Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Antyrakowy wywar za grosze. Zalej łyżkę suszu wrzątkiem i wypij

6
Podziel się:

Napar z liści malin to napój, który posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto go pić i jak samodzielnie przygotować tę leczniczą miksturę.

Liście malin
Liście malin (Getty Images)

Napar z liści malin – właściwości i przepis

Do przyrządzenia tego eliksiru będziemy potrzebować liści z krzewu maliny właściwej. Możemy je kupić w aptekach lub sklepach zielarskich (koszt to ok. 5 zł za 100 g) albo samodzielnie zerwać z leśnych lub hodowlanych krzewów. Ważne, żeby rośliny nie były pryskane i nie znajdowały się w pobliżu ulicy. Najlepiej wybierać suche, zdrowe i zielone liście, a zrywać powinno się je w letni poranek, kiedy nie ma już rosy.

Liście suszymy przez około dwa tygodnie. Przez ten czas powinny być swobodnie rozłożone w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu zamykamy je w pojemniku lub papierowej torbie.

Łyżkę suszu z liści malinowych zalewamy niepełną szklanką wrzątku. Napar parzymy przez kilka minut i następnie przecedzamy. Zalecane jest spożywanie jednej porcji w ciągu dnia.

Herbata z liści maliny właściwej zawiera cenne elementy odżywcze takie jak witamina C, flawonoidy, kwasy organizmie oraz sole mineralne. Dzięki temu jest skuteczną bronią w walce z infekcjami i możemy go stosować zamiast leków i suplementów dostępnych w aptece. Napar zneutralizuje drobnoustroje, wzmocni układ odpornościowy, uchroni nas przed grypą i przeziębieniem.

Poza tym ma właściwości przeciwgorączkowe i bakteriobójcze. Ta magiczna mikstura jest bogatym źródłem polifenoli, dlatego jest silnym antyoksydantem. Sprawia to, że nie tylko zwalcza stany zapalne, ale również niszczy wolne rodniki, i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Napój z liści malin pomaga również na biegunkę i nieżyt żołądka, niszczy bakterie obecne w jelitach, wpływa korzystnie na przemianę materii i łagodzi bóle menstruacyjne. Ponadto działa moczopędnie, co ułatwia oczyszczenie organizmu z toksyn. Regularne picie tego zdrowego wywaru jest także polecane kobietom w ciąży.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Alergik
rok temu
Zapomnieli dodać aby półgodziny później wypić dwie szklanki kwaśnego mleka
Rowernik
rok temu
"Niszczy bakterie w jelitach"? Gdyby nie bakterie w jelitach, nie moglibyśmy żyć.
Ada
rok temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii I biochemii naprawdę warto!
Danks
rok temu
A na obrazku w kubku są pokrzywy.
rXXr
rok temu
Biotad Plus to dla mnie numer1 poczytaj sobie na alleg
Ika
rok temu
W czasie ciąży nie wolno pić herbatki z liści malin. Tak mi powiedział lekarz, gdy leżałam w szpitalu z zagrożoną ciążą.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić