Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Badania potwierdziły. Dziesięciokrotnie wyższe ryzyko raka wątroby

68

Selen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu. Wyniki najnowszych badań opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że niedobór tego mikroelementu znacznie podnosi ryzyko nowotworu wątroby.

Badania potwierdziły. Dziesięciokrotnie wyższe ryzyko raka wątroby
Cennym źródłem selenu są kurze jaja (niuniu)

Eksperci z National Institutes of Health podkreślają, że selen odgrywa w naszym organizmie bardzo istotną rolę. Usprawnia pracę układu immunologicznego i uczestniczy w procesie syntezy DNA. Selen jest również silnym antyoksydantem, dzięki czemu niweluje szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego.

Jest to proces, który zaburza równowagę między przeciwutleniaczami a wolnymi rodnikami. Ten stan może przyczynić się do rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, oddechowego i chorób nowotworowych.

Zespół naukowy, którym kierował prof. Lutz Schomburg z Instytutu Endokrynologii Doświadczalnej w Berlinie, postanowił sprawdzić, jak deficyt selenu w organizmie wpływa na naszą kondycję zdrowotną.

Analiza dotyczyła danych ok. 477 tys. osób dorosłych, które były zbierane przez ostanie 10 lat. Wśród uczestników badania odnotowano 121 przypadków zachorowania na raka wątroby, 100 przypadków wystąpienia nowotworu zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego oraz 40 przypadków zdiagnozowanego raka wewnątrzwątrobowych dróg żółciowych.

Zarówno od chorych, jak i od zdrowych osób pobrano próbki krwi w celu sprawdzenia stężenia selenu w organizmie. U wszystkich pacjentów z nowotworami stwierdzono zbyt niski poziom tego pierwiastka w krwiobiegu. Osoby, które miały wyższe stężenie selenu, były znacznie mniej narażone na tego rodzaju problemy zdrowotne. Po zakończeniu badań naukowcy uznali, że niedobór selenu nawet dziesięciokrotnie podnosi ryzyko nowotworu wątroby.

Eksperci nie stwierdzili jednak, żeby deficyt selenu w jakikolwiek sposób przyczyniał się do wystąpienia raka zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych oraz pęcherzyka żółciowego. Zdaniem badaczy w profilaktyce nowotworowej większe znaczenie ma również spożywanie produktów bogatych w selen niż jego bezpośrednia suplementacja.

Ten cenny pierwiastek mineralny występuje w glebie, a także w produktach roślinnych i zwierzęcych. Do najbogatszych źródeł selenu możemy zaliczyć orzechy brazylijskie, mleko, jaja kurze, grzyby, pszenica, owoce morza, drób, tuńczyk i łosoś.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić