Milena Górecka| 
aktualizacja 

Dodaj odrobinę do kawy. Mózg wskoczy na wyższe obroty

2

Co się stanie, jeśli dodamy do porannej kawy odrobinę kurkumy? Okazuje się, że to połączenie tworzy harmonijny i smaczny duet, którego spożywanie może poprawić nasze zdrowie na wielu poziomach.

Dodaj odrobinę do kawy. Mózg wskoczy na wyższe obroty
Dlaczego warto dodawać kurkumę do kawy? (Licencjodawca, © copyright Kypros 2018 all rights reserved)

Zalety kawy

Kawa stymuluje organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając naszą zdolność do koncentracji. Poza swoimi oczywistymi funkcjami kawa ma dwie inne zalety — zdolność do obniżania stężenia histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) oraz umiejętność rozszerzania oskrzeli (a więc przynoszenia ulgi astmatykom).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Filiżanka czarnej kawy ma więcej antyoksydantów niż szklanka soku pomarańczowego. Jej spożywanie ma więc związek z działaniem przeciwstarzeniowym, poprawą perystaltyki jelit, redukcją ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworów, choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Zalety kurkumy

Kurkuma zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także witaminę E i K. Obfituje także w minerały: wapń, mangan, potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, miedź i cynk. Jest ceniona za silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.

Naukowcy z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze potwierdzili, że kurkuma hamuje rozwój wirusów oraz zapobiega powstawaniu i rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Pomaga również w łagodzeniu zapalenia przewodu pokarmowego, które często przyczynia się do wzdęć.

Zalety picia kawy z kurkumą

Połączenie właściwości kawy i kurkumy w jednym kubku poprawi nasze zdrowie na wiele różnych sposobów: poprawi nastrój, złagodzi dolegliwości w jamie ustnej, poprawi stan naszej skóry, wzmocni odporność i trawienie, wesprze zdrowie mózgu i serca oraz wspomoże kontrolę wagi (a także cukru we krwi).

Jak pić kawę z kurkumą?

Aby maksymalnie wykorzystać korzyści zdrowotne kurkumy dodawanej do kawy, istnieją dwie metody, które ułatwiają jej przyswajanie przez organizm. Jedną z nich jest wzbogacenie kawy o mleko (mleko jest źródłem tłuszczu, który pomaga rozpuścić kurkumę, zwiększając jej biodostępność), drugą dodanie odrobiny pieprzu (piperyna obecna w pieprzu istotnie zwiększa absorpcję kurkuminy w organizmie).

Należy jednak pamiętać, że kurkuma może wpływać na wchłanianie niektórych leków, dlatego osoby przyjmujące regularnie leki powinny skonsultować stosowanie kurkumy z lekarzem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić