Dodawana do potraw na potęgę. Odpowiada za udar, miażdżycę, zawał
Nasz codzienny jadłospis ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze znacznie podnosi ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń. Dotyczy to szczególnie popularnego dodatku do żywności, który należy omijać szeroki łukiem.
Nie bez powodu ta przyprawa kuchenna jest potocznie nazywana "białą śmiercią". Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że nadmierne spożywanie soli może w rezultacie przyczynić się do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca, raka żołądka, osteoporozy, demencji czy kamicy nerkowej. Dieta obfita w sól może również potęgować objawy cukrzycy i astmy.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Chin, które zostały opublikowane na łamach czasopisma "New England Journal of Medicine" wykazały, że zrezygnowanie z soli kuchennej może obniżać ryzyko udaru mózgu aż o 14 proc. Eksperci dokonali analizy danych medycznych 20 995 osób zamieszkujących chińskie miejscowości. U 72 proc. uczestników zdiagnozowano wcześniej udar mózgu, natomiast 88 proc. z nich cierpiało z powodu nadciśnienia. Osoby biorące udział w badaniu zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza spożywała zwykłą sól, natomiast druga substytut soli, który zawiera 25 proc. chlorku potasu i 75 proc. chlorku sodu.
"Wśród osób, które przebyły udar lub miały 60 lat lub więcej i miały wysokie ciśnienie krwi, częstość udarów, poważnych incydentów sercowo-naczyniowych i zgonów z jakiejkolwiek przyczyny była niższa po zastosowaniu substytutu soli niż w przypadku zwykłej soli" – stwierdzili chińscy naukowcy.
Zobacz także: Dotyka co trzeciego z nas. Szybko wykańcza mózg
Pamiętajmy, że ten szkodliwy dodatek do potraw znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale także w takich produktach jak sery, wędliny, mieszanki przypraw, gotowe sosy, zupy instant, marynowane warzywa, konserwy mięsne czy płatki śniadaniowe. Żeby uniknąć problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim unikać dosalania potraw i uważnie czytać skład umieszczony na etykietach wybieranych przez nas artykułów spożywczych.
Zamiast soli warto sięgnąć po inne przyprawy. Zdrowszą alternatywą dla soli jest m.in.: kolendra, cebula, czosnek, oregano, majeranek, bazylia i słodka papryka.