Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Dodawana do potraw na potęgę. Odpowiada za udar, miażdżycę, zawał

41
Podziel się:

Nasz codzienny jadłospis ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze znacznie podnosi ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń. Dotyczy to szczególnie popularnego dodatku do żywności, który należy omijać szeroki łukiem.

Dodawana do potraw na potęgę. Odpowiada za udar, miażdżycę, zawał
Sól to "biała śmierć" (Licencjodawca, MIGUEL_ANGEL_ORTEGA)

Nie bez powodu ta przyprawa kuchenna jest potocznie nazywana "białą śmiercią". Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że nadmierne spożywanie soli może w rezultacie przyczynić się do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca, raka żołądka, osteoporozy, demencji czy kamicy nerkowej. Dieta obfita w sól może również potęgować objawy cukrzycy i astmy.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Chin, które zostały opublikowane na łamach czasopisma "New England Journal of Medicine" wykazały, że zrezygnowanie z soli kuchennej może obniżać ryzyko udaru mózgu aż o 14 proc. Eksperci dokonali analizy danych medycznych 20 995 osób zamieszkujących chińskie miejscowości. U 72 proc. uczestników zdiagnozowano wcześniej udar mózgu, natomiast 88 proc. z nich cierpiało z powodu nadciśnienia. Osoby biorące udział w badaniu zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza spożywała zwykłą sól, natomiast druga substytut soli, który zawiera 25 proc. chlorku potasu i 75 proc. chlorku sodu.

"Wśród osób, które przebyły udar lub miały 60 lat lub więcej i miały wysokie ciśnienie krwi, częstość udarów, poważnych incydentów sercowo-naczyniowych i zgonów z jakiejkolwiek przyczyny była niższa po zastosowaniu substytutu soli niż w przypadku zwykłej soli" – stwierdzili chińscy naukowcy.

Pamiętajmy, że ten szkodliwy dodatek do potraw znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale także w takich produktach jak sery, wędliny, mieszanki przypraw, gotowe sosy, zupy instant, marynowane warzywa, konserwy mięsne czy płatki śniadaniowe. Żeby uniknąć problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim unikać dosalania potraw i uważnie czytać skład umieszczony na etykietach wybieranych przez nas artykułów spożywczych.

Zamiast soli warto sięgnąć po inne przyprawy. Zdrowszą alternatywą dla soli jest m.in.: kolendra, cebula, czosnek, oregano, majeranek, bazylia i słodka papryka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(41)
Trak
3 miesiące temu
Bzdury, sól nie szkodzi -szkodzą gluteny i większość cukrów.
Małgorzata
3 miesiące temu
A mnie kazano solić, solić i jeszcze raz solić, bo mam obniżony poziom sodu, albo szpital i kroplówki /lekarz rodzinny/, nie jest źle, ale solić /kardiolog/. Wiele lat używałam soli rozważnie i z umiarem, a teraz zgłupiałam, bo w końcu solić czy nie. A może nie znają przyczyny tego obniżonego poziomu sodu i chcą mi w ten sposób wyrównać? Niestety nic dobrego z tego nie wyniknie. Po 2 tygodniach"dosalania"odczuwam problemy pecherzowonerkowe, a żołądek, szkoda gadać. I co panowie doktorzy Wy na to?
Lilek3
3 miesiące temu
Od braku sodu w organizmie się umiera. Wszystko w zdrowych proporcjach, a zabija żywność przetwozona wielokrotnie.
LLLLL
3 miesiące temu
Sikora, Ty bardziej szkodzisz ludziom niż te potrawy.
Czesiek
3 miesiące temu
Nie bez powodu podali że te badania przeprowadzili w Chinach, bo tam pewnie nie da się tego potwierdzić. Po drugie sprawdź sobie zalecane przez tych samych naukowców dzienne spożycie soli.Po trzecie to co piszą poprzednicy ,mówimy o naturalnej soli a nie chemii.Jakoś nie straszą spożywaniem azotanem sodu potasu i innymi konserwantami .
Bogdan
3 miesiące temu
Cała hemja spożywcza która dopuszczono do spożycia jet wyrokiem na całą ludzkość przestańcie składać winę na sól czy cukier to ściema światowa org zdr nas olala
Diarrhea
3 miesiące temu
Hm... Teraz zwalanie winy na sól a jaki wpływ mają preparaty dopuszczone warunkowo przyjmowane na własną odpowiedzialność?
Kucharz
3 miesiące temu
Jak płuca słabną to wzrasta zapotrzebowanie na sól
Elivien
3 miesiące temu
Jeszcze gorszy od soli jest cukier i węglowodany...ale zdrowa dieta, to słaby biznes i farmacja za mało zarobi, więc nakręca się klientelę w ciemnogród i faszeruje dziwnymi dodatkami.
fsafd
3 miesiące temu
To po co zwierzętom fundujecie w lasach lizawki z soli? Chcecie je wszystkie pozabijać, czy na odwrót? Dlaczego dzikie zwierzęta zlizują sól z dróg posypanych zimą solą? Czy zwierzaki są głupie? Zwierzętom gospodarskim też podaje się sól.
Nuno
3 miesiące temu
wszystko już niezdrowe kiedyś ludzie jedli i żyli dziś to najlepiej nic nie jedzcie żyjcie jak w afryce w głodzie
Marian
3 miesiące temu
Bełkot
Dietetyk
3 miesiące temu
Cukier uzaleźnia jak narkotyki, nie można go odstawić, tak to biała śmierć, miazdźyca, nadciśnienie, mózg nie lubi cukru. Najpierw odstawiamy słodycze, To krok milowy, bo cukier dalej jemy jest we wszystkim, np:w coca~coli w puszce jest 13 łyźeczek, w musztardzie 15 łyźeczek, w chlebie. Gorzej z solą to teź biała utajona śmierć. Ale tu odstawiamy pomalutku, bo jak spadnie sód to bedzie kiepsko!!!
Zinka
3 miesiące temu
A przeciez pisza na madrych stronach internetowych ze to cukier jest biala smiercia
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić