Hamują rozrost komórek rakowych. Wsparcie dla wątroby i jelit

Japońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoce, których nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza "suszone śliwki". W rzeczywistości ume, która rodzi te owoce, jest specyficznym gatunkiem moreli. Umeboshi, ze względu na właściwości wspierające organizm, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Japońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoceJapońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoce
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Asobinin
Katarzyna Chudzik

Umeboshi. Bomba zdrowia

Morele ume, które po suszeniu, konserwowaniu w soli i barwieniu na czerwony kolor poprzez dodanie shiso (pachnotki zwyczajnej) stają się umeboshi, są nieodzownym elementem azjatyckiej diety. Pierwsza o nich wzmianka pojawiła się w najstarszym japońskim słowniku farmacji w 918 r.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret długowieczności z Japonii

Są uwielbiane od wieków — nie tylko ze względu na swój intensywny, kwaśny, przypominający mirabelkę, smak, ale również ze względu na alkaliczne właściwości, dzięki którym pomagają neutralizować nadmiar kwasów w organizmie, co jest często zalecane w diecie mającej na celu poprawę zdrowia i samopoczucia.

Jako produkty fermentowane mają też działanie probiotyczne, a więc wspierają prawidłową florę bakteryjną, czyli de facto zdrowie jelit.

Są bogate w witaminy A, B, C i E, żelazo, potas i wapń, błonnik i przeciwutleniacze, łagodzą problemy z trawieniem, przeciwdziałają zakażeniom dróg moczowych, pomagają kontrolować wagę, zwiększają produkcję kolagenu, bywają stosowane jako antidotum na kaca i "sprzyjają długowieczności". Wyniki niektórych badań sugerują, że spowalniają rozwój komórek nowotworowych i pomagają chronić wątrobę.

Legenda głosi, że to dzięki nim cesarz Murakami odzyskał zdrowie dzięki naparowi z moreli ume i wodorostów kombi. Zarówno więc tradycja, jak i konkretne właściwości zdrowotne sprawiają, że umeboshi uchodzą za superfood, choć ze względu na wysoką zawartość soli nie powinno się ich spożywać w nadmiarze.

Jak jeść umeboshi?

Świetnie komponują się z sałatkami owocowymi i warzywnymi, ryżem (wystarczy do gotującego się ryżu dorzucić kilka moreli, a przed spożyciem doprawić potrawę imbirem i miodem) albo orientalnym gulaszem. Mogą też stanowić podstawę sosu (można zmiksować je z oliwą i octem ryżowym) albo być spożywane jako samodzielna przekąska.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową