Hamują rozrost komórek rakowych. Wsparcie dla wątroby i jelit

Japońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoce, których nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza "suszone śliwki". W rzeczywistości ume, która rodzi te owoce, jest specyficznym gatunkiem moreli. Umeboshi, ze względu na właściwości wspierające organizm, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Japońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoceJapońskie umeboshi to marynowane i suszone, kwaskowe owoce
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Asobinin
Katarzyna Chudzik

Umeboshi. Bomba zdrowia

Morele ume, które po suszeniu, konserwowaniu w soli i barwieniu na czerwony kolor poprzez dodanie shiso (pachnotki zwyczajnej) stają się umeboshi, są nieodzownym elementem azjatyckiej diety. Pierwsza o nich wzmianka pojawiła się w najstarszym japońskim słowniku farmacji w 918 r.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret długowieczności z Japonii

Są uwielbiane od wieków — nie tylko ze względu na swój intensywny, kwaśny, przypominający mirabelkę, smak, ale również ze względu na alkaliczne właściwości, dzięki którym pomagają neutralizować nadmiar kwasów w organizmie, co jest często zalecane w diecie mającej na celu poprawę zdrowia i samopoczucia.

Jako produkty fermentowane mają też działanie probiotyczne, a więc wspierają prawidłową florę bakteryjną, czyli de facto zdrowie jelit.

Są bogate w witaminy A, B, C i E, żelazo, potas i wapń, błonnik i przeciwutleniacze, łagodzą problemy z trawieniem, przeciwdziałają zakażeniom dróg moczowych, pomagają kontrolować wagę, zwiększają produkcję kolagenu, bywają stosowane jako antidotum na kaca i "sprzyjają długowieczności". Wyniki niektórych badań sugerują, że spowalniają rozwój komórek nowotworowych i pomagają chronić wątrobę.

Legenda głosi, że to dzięki nim cesarz Murakami odzyskał zdrowie dzięki naparowi z moreli ume i wodorostów kombi. Zarówno więc tradycja, jak i konkretne właściwości zdrowotne sprawiają, że umeboshi uchodzą za superfood, choć ze względu na wysoką zawartość soli nie powinno się ich spożywać w nadmiarze.

Jak jeść umeboshi?

Świetnie komponują się z sałatkami owocowymi i warzywnymi, ryżem (wystarczy do gotującego się ryżu dorzucić kilka moreli, a przed spożyciem doprawić potrawę imbirem i miodem) albo orientalnym gulaszem. Mogą też stanowić podstawę sosu (można zmiksować je z oliwą i octem ryżowym) albo być spożywane jako samodzielna przekąska.

Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami