Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Hamuje rozwój raka okrężnicy, płuc, wątroby. Potwierdzone naukowo

3

Od polskiej kiszonej kapusty i ogórków, poprzez koreańskie kimchi i japońskie miso, aż po "międzynarodowe" jogurty probiotyczne — fermentowane produkty od lat urozmaicają dietę wielu mieszkańców globu, a w ostatnim czasie ich popularność tylko rośnie. Nie bez powodu!

Hamuje rozwój raka okrężnicy, płuc, wątroby. Potwierdzone naukowo
Miso działa antyrakowo. Warto zwrócić uwagę także na inne fermentowane produkty (Licencjodawca, kumacore)

Zdrowotne właściwości sfermentowanej żywności

Bakterie zawarte w sfermentowanych produktach odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu i podtrzymywaniu zdrowia jelit i układu odpornościowego, mogą pozytywnie wpływać na samopoczucie i zapobiegać niektórym nowotworom.

Sfermentowana żywność zajmuje wysokie miejsce na liście produktów o właściwościach zapobiegających nowotworom, ponieważ zawiera pożyteczne probiotyki, które pomagają utrzymać zdrową równowagę mikroorganizmów w układzie pokarmowym — mówi ekspertka ds. Wellness i doradczyni żywieniowa Lauren Lepley w rozmowie z Express.co.uk.

- Zmniejszają ponadto stan zapalny, wzmacniają układ odpornościowy, wspierają produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i pomagają w detoksykacji organizmu - dodaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kiszone buraki – naturalny probiotyk

Jej zdaniem istnieją co najmniej trzy sfermentowane produkty, które warto włączyć do swojej codziennej diety.

Kefir

Jest źródłem probiotyków, białka, wapnia, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy K, biotyny i tryptofanu.

W wynikach badan opublikowanych w 2017 roku w czasopiśmie "Medical Oncology" podkreślono potencjalne właściwości przeciwnowotworowe kefiru. Wykazano, że wiele naukowych badań wykazało wpływ kefiru na różnego rodzaju nowotwory, m.in. raka jelita grubego, piersi i płuc oraz na złośliwe limfocyty T.

Kefir można dodawać do owsianki, przygotowywać na jego bazie chłodnik, spożywać z odżywką białkową po treningu albo używać do popicia letniego obiadu.

Miso

To sfermentowana pasta sojowa, dostępna w sklepach azjatyckich i hipermarketach, która jest podstawą wielu tradycyjnych potraw japońskich.

Powstaje w wyniku procesu fermentacji soi, soli oraz grzyba o nazwie koji. Dodaje potrawom wyrazistego smaku (umami), wspomaga proces trawienia oraz dostarcza organizmowi białka, witamin i minerałów.

Najbardziej klasycznym zastosowaniem pasty miso jest zupa miso (wystarczy podgrzewać dwie łyżki pasty w wodzie z kilkoma suszonymi grzybami shiitake i podstawowy wywar gotowy!), ale można jej używać również jako elementu marynaty dla ryb i mięs, składnika sosów i dressingów do sałatek.

Badanie z 2013 roku opublikowane w "Journal of Toxicologic Pathology", wykazało, że miso hamuje rozwój raka okrężnicy, płuc i piersi u szczurów oraz guzów wątroby u myszy.

W 2020 roku zespół badawczy z National Cancer Center w Japonii dowiódł, że wyższe spożycie sfermentowanych produktów sojowych, w tym właśnie miso, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.

Kombucha

To napój herbaciany, który powstaje poprzez proces fermentacji słodzonej herbaty za pomocą tzw. SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), czyli symbiotycznej kultury bakterii i drożdży, zwanej grzybkiem herbacianym.

Ten słodko-kwaśny napój jest ceniony za swoje zdrowotne właściwości, szczególnie za zawartość probiotyków i przeciwutleniaczy.

Zaskakujące odkrycia dotyczące kombuchy zostały ujawnione w "Journal of Education and Health Promotion" w 2021 roku. Z badań tam opublikowanych wynika, że kombucha może wspierać leczenie jelita grubego poprzez zwiększenie stosowanego w chemioterapii leku (doksorubicyny).

Kombuchę dostać można już nie tylko w hipermarketach — często dostępna jest również w małych spożywczych sieciówkach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić