Hitowy przepis na ogórki małosolne. Będą gotowe w kilka godzin

54

Długotrwałe kiszenie ogórków w słoiku to już przeszłość. Istnieje szybszy i skuteczniejszy przepis na ogórki małosolne. Koniecznie wypróbuj sposób przygotowania ogórków małosolnych "na sucho"!

Hitowy przepis na ogórki małosolne. Będą gotowe w kilka godzin
(Archiwum prywatne)

Przepisem jest hitem

Ta metoda przygotowania ogórków małosolnych pochodzi z Rosji. Dzięki niej nie będziesz długo czekać, aż ogórki się ukiszą. Pyszne i chrupiące małosolne ogórki będziesz mógł zjeść już po kilkunastu godzinach.

Do przyrządzenia ogórków w ten sposób będziemy potrzebowali woreczka foliowego ze strunowym zamknięciem, którego często używa się do przechowywania mrożonek. Woreczek powinien mieć pojemność od 3 do 5 litrów.

Składniki błyskawicznego przepisu na ogórki:

  • 1 kg ogórków,
  • mały korzeń chrzanu pokrojony w słupki,
  • 2 łyżki soli morskiej,
  • pęczek kopru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • liść chrzanu, porzeczki lub wiśni,
  • 5 lisków laurowych,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie).

Jak zrobić ogórki małosolne z woreczka?

Z dokładnie umytych i wytartych do sucha ogórków gruntowych należy odciąć końcówki z obu stron, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Tak przygotowane ogórki razem ze wszystkimi składnikami umieszczamy w woreczku.

Wszystko zasypujemy solą, zamykamy woreczek strunowy i całość powoli mieszamy. Następnie opakowanie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy woreczek z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.

Osoby, które wypróbowały ten przepis, potwierdzają, że jeżeli rano przyrządzimy tak ogórki, to już wieczorem będą nadawały się do spożycia.

Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?

Ogórki małosolne są nie tylko bardzo smaczne, ale posiadają także szereg prozdrowotnych właściwości. W 100 g ogórków znajdziemy tylko 11 kcal.

Poza tym są bogatym źródłem cennej witaminy C, E, K i witamin z grupy B. Te naturalne probiotyki zawierają również miedź, wapń, potas i magnez. Ogórki małosolne wpływają pozytywnie na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. W ogórkach małosolnych znajdziemy także acetylocholinę, która reguluje ciśnienie krwi i stymuluje ruchy perystaltyczne w jelitach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić