Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na

Hitowy przepis na ogórki małosolne. Będą gotowe w kilka godzin

30
Podziel się

Długotrwałe kiszenie ogórków w słoiku to już przeszłość. Istnieje szybszy i skuteczniejszy przepis na ogórki małosolne. Koniecznie wypróbuj sposób przygotowania ogórków małosolnych "na sucho"!

Hitowy przepis na ogórki małosolne. Będą gotowe w kilka godzin
(Archiwum prywatne)
bFdWBnRx

Przepisem jest hitem

Ta metoda przygotowania ogórków małosolnych pochodzi z Rosji. Dzięki niej nie będziesz długo czekać, aż ogórki się ukiszą. Pyszne i chrupiące małosolne ogórki będziesz mógł zjeść już po kilkunastu godzinach.

Do przyrządzenia ogórków w ten sposób będziemy potrzebowali woreczka foliowego ze strunowym zamknięciem, którego często używa się do przechowywania mrożonek. Woreczek powinien mieć pojemność od 3 do 5 litrów.

bFdWBnRz

Składniki błyskawicznego przepisu na ogórki:

  • 1 kg ogórków,
  • mały korzeń chrzanu pokrojony w słupki,
  • 2 łyżki soli morskiej,
  • pęczek kopru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • liść chrzanu, porzeczki lub wiśni,
  • 5 lisków laurowych,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie).

Jak zrobić ogórki małosolne z woreczka?

Z dokładnie umytych i wytartych do sucha ogórków gruntowych należy odciąć końcówki z obu stron, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Tak przygotowane ogórki razem ze wszystkimi składnikami umieszczamy w woreczku.

bFdWBnRF

Wszystko zasypujemy solą, zamykamy woreczek strunowy i całość powoli mieszamy. Następnie opakowanie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy woreczek z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.

Osoby, które wypróbowały ten przepis, potwierdzają, że jeżeli rano przyrządzimy tak ogórki, to już wieczorem będą nadawały się do spożycia.

bFdWBnRG

Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?

Ogórki małosolne są nie tylko bardzo smaczne, ale posiadają także szereg prozdrowotnych właściwości. W 100 g ogórków znajdziemy tylko 11 kcal.

Poza tym są bogatym źródłem cennej witaminy C, E, K i witamin z grupy B. Te naturalne probiotyki zawierają również miedź, wapń, potas i magnez. Ogórki małosolne wpływają pozytywnie na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. W ogórkach małosolnych znajdziemy także acetylocholinę, która reguluje ciśnienie krwi i stymuluje ruchy perystaltyczne w jelitach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bFdWBnSa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(30)
Irekzebesciak
6 miesięcy temu
Najlepsze z wody ja to wszystko zalewam wrzątkiem i mam na 2 dzień takie jak pp 5 dniach zalane zimną woda z tym że jak do słoika to ta woda jest wspaniała do pocia baktetia tobią swoje
Azor
6 miesięcy temu
Głupot nie piszcie i nie powielajcie .promowanie takiego jedzenia powinno być karane jak jazda po alkoholu.
Easy
6 miesięcy temu
Szybko coraz szybciej .to są kwaszone a nie kiszona ogórki.naklepiej zjeść soloną folię z sokiem z ogórka .To nie jest zdrowe ani wygodne .
bFdWBnSb
Janka
6 miesięcy temu
Wojnę jednak sposób tradycyjny, są jędrne i pyszne a nie takie kapcie !
Niezadowolony
6 miesięcy temu
Ludzie, sól trzeba ograniczać. Jak ktoś ma nadciśnienie szczególnie. Jaki to hit ?
Jacek W
6 miesięcy temu
To chyba jakiś durne z Hameryki ten przepis wymyslil
Mopsik
6 miesięcy temu
Robie te ogurki piąty rok z żedu dla was to Hit dla mnie nie
Anka
6 miesięcy temu
W słoiku ekologiczne ogóreczki i smaczniejsze .
Piotr
6 miesięcy temu
Uwielbiam takie artykuły! W tytule autor pisze o kilku godzinach zamiast dni, a już z treści artykułu wynika, że wkładamy je do lodówki na 4 h, a następnie w temp. pokojowej 24 h. Mamy więc 2 dni. BRAWO !!!
Kita
6 miesięcy temu
A mnie zalewa "kwas zółciowy" jak czytam o "kwasie ogórkowym". Nie wiem jak te komentarze przeszły cenzora - ranią mnie głupotą..
Hmmm
6 miesięcy temu
Przepyszota. Kwas z ogórków reagujący z plastikiem to będzie hit. Rak w gratisie.
OloSS
6 miesięcy temu
Nie ukiszą tylko zasolą. Słaby hit jak od 10 lat o tym wiem i tak robie robią sie szybko i są dobre to fakt
Hmmm
6 miesięcy temu
Każdy ma swój przepis i można każdy wypróbować!
bFdWBnRT
Lucyna
6 miesięcy temu
Nie sądzę żeby to był hit ! Ja robię małosolne tradycyjnie w słoiku szklanym .Gotuje wodę sole 1 łyżka stołowa na1 l wody .Dodaje przyprawy ,koper ,chrzan ,czosnek kilka ziaren gorczycy .Zalewam gorąca posoloną wodą .Moje po 24 h.naprawde już nadają się do spożycia .😊.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić