Kamil S. Sikora| 

Jedna z najmocniejszych "broni". Zmniejsza ryzyko raka płuc, trzustki, żołądka

9

Są nie tylko smaczne, łatwo dostępne, ale również bardzo zdrowe, dlatego większość z nas nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu bez obecności pomidorów. Można je jeść na surowo lub przygotować z nich przetwory, które wykazują bezcenne właściwości. Dlaczego warto sięgać po nie codziennie?

Jedna z najmocniejszych "broni". Zmniejsza ryzyko raka płuc, trzustki, żołądka
Jakie właściwości ma sos pomidorowy? (Licencjodawca, Agustin Orduna)

Pomidory można położyć na kanapkę oraz przyrządzić z nich uwielbianą przez mieszkańców kraju nad Wisłą zupę pomidorową, sok, domowy ketchup, przecier, sos do mięsnych dań i potraw z makaronu, krem czy sałatkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pomidory chronią przed rakiem prostaty

Te warzywa słyną na całym świecie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale również z korzystnego wpływu na nasze zdrowie. W pomidorach znajdziemy m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Dzięki zawartości wielu cennych substancji podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz usprawniają pracę układu nerwowego.

Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wymiata złogi z jelit, przyspiesza ich perystaltykę, obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego i daje na długo uczucie sytości.

Pomidory powinny włączyć do swojej diety osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jedna z najcenniejszych substancji, jakie posiadają pomidory, jest likopen. Jest to barwnik, który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Najwięcej tego przeciwutleniacza znajduje się w warzywach poddanych obróbce termicznej, czyli we wspomnianym wcześniej przecierze i sosie pomidorowym oraz ketchupie. Jak potwierdzają wyniki licznych badań naukowych, likopen zmniejsza ryzyko wielu poważnych dolegliwości, takich jak rak prostaty, piersi, płuc, trzustki, jamy ustnej, żołądka, białaczka, powikłania cukrzycowe czy choroby serca.

Poza tym chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia się organizmu, a także działa przeciwzapalnie, wzmacnia budowę kości i kondycję skóry. Ponadto pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który zwiększa prawdopodobieństwo pojawienie się miażdżycy i wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić