Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Koniecznie jedz ze skórką. Zbija ciśnienie i cholesterol

28

Choć cukinia często pojawia się w kuchni jako element wzbogacający smak i strukturę potraw, jej znaczenie dla zdrowia jest często niedoceniane. Poniżej prezentujemy więc pięć kluczowych korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania.

Koniecznie jedz ze skórką. Zbija ciśnienie i cholesterol
Cukinię najlepiej jeść ze skórką. Wówczas ma maksimum właściwości (Licencjodawca, Sergio Amiti)

Właściwości odżywcze

Cukinia to bogate źródło witamin A, C, K, a także witamin z grupy B. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, żelazo, cynk i wapń.

5 korzyści z regularnego spożywania cukinii

1. Poprawa funkcjonowania układu krążenia. Obecność pektyn w cukinii sprzyja redukcji poziomu LDL, zwanej potocznie "złym" cholesterolem.

Składnik mineralny, jakim jest potas, wspiera rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Karotenoidy, naturalne związki cukinii, są z kolei kluczowe dla ochrony serca przed różnorodnymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

2. Wsparcie zdrowia oczu. Witamina C, beta-karoten, a także antyoksydanty jak zeaksantyna czy luteina, mają pozytywny wpływ na kondycję wzroku. Te składniki gromadzą się w siatkówce oka, chroniąc ją i minimalizując ryzyko pewnych schorzeń, na przykład zwyrodnienia plamki żółtej.

3. Poprawa trawienia. Dostarczany przez cukinię błonnik, zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny, ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Poprawia ruchy jelit i może zapobiegać problemom z zaparciami, jednocześnie dbając o równowagę mikroflory jelitowej.

4. Korzyści dla diabetyków. Niski indeks glikemiczny czyni cukinię odpowiednim składnikiem diety dla chorych na cukrzycę typu 2. Zawarty w niej błonnik wspomaga stabilność poziomu cukru w krwi i zwiększa reaktywność tkanek na insulinę, co może przeciwdziałać insulinooporności.

5. Wspomaganie funkcji organów wewnętrznych. Cukinia dostarcza witaminę K oraz magnez, które są niezbędne dla zdrowych kości. Istnieją również dowody wskazujące na jej potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Warto podkreślić, że najkorzystniejsze jest spożywanie całej cukinii, wraz ze skórką. Dostarcza ona organizmowi cennych składników wspierających funkcjonowanie takich organów jak tarczyca czy prostata.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić