Agata Soroczyńska| 
aktualizacja 

Królują na straganach. Lepiej przeczytaj, nim kupisz i zjesz

4

Maj to początek sezonu na truskawki. Owoce te są szczególnie lubiane przez Polaków, ze względu na swój słodki smak i wszechstronne zastosowanie. Truskawki cechują się wysoką zawartością witaminy C, a także związków o działaniu antyoksydacyjnym. Wobec tego zaleca się, aby były one częstym elementem naszej diety. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy mogą cieszyć się smakiem tych soczystych owoców.

Królują na straganach. Lepiej przeczytaj, nim kupisz i zjesz
Kto nie powinien sięgać po truskawki? (Unsplash)

Truskawki – co to za owoce

Truskawka uprawna, znana też pod nazwą poziomka wielkoowocowa, to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Osiąga wysokość do ok. 45 cm i może kilkukrotnie kwitnąć i owocować.

Sezon zbiorów truskawek przypada na początek maja i trwa aż do końca września. Popularne jej odmiany to m.in.: honeoye, elsanta, polka, senga sengana.

Te cieszące się dużą popularnością owoce powstały z przypadkowej krzyżówki dwóch gatunków poziomek – poziomki wirginijskiej i poziomki chilijskiej. Co ciekawe zostały one wyhodowane dopiero 300 lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Truskawki – właściwości i składniki odżywcze

Truskawki w 90% składają się z wody. 100 g truskawek to ok. 33 kcal i znajdują się w nich takie składniki odżywcze jak:

  • 0,7 g białka;
  • 1,8 g błonnika;
  • 0,4 g tłuszczu;
  • 5,8 g węglowodanów.

Dodatkowo w truskawkach obecne są wartościowe witaminy i składniki mineralne:

  • miedź;
  • potas;
  • żelazo;
  • mangan;
  • magnez;
  • witamina C;
  • witaminy z grupy B.

Truskawki cechują się również wysoką zawartością związków bioaktywnych:

katechiny;

kampferol;

bromelina;

antocyjany;

kwas elagowy;

kwasy fenolowe.

Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych truskawek należy zaliczyć:

poprawa kondycji skóry;

wspieranie procesu widzenia;

regulacja poziomu cholesterolu;

pozytywny wpływ na funkcje poznawcze;

zmniejszanie stanów zapalnych organizmu;

zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów;

ochrona przed wystąpieniem zawału serca i udaru;

wspieranie funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Kiedy należy zrezygnować z jedzenia truskawek

Wiemy już, że truskawki wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Tymczasem istnieje kilka przeciwwskazań do ich spożywania.

Obecność truskawek w diecie niejednokrotnie może wywołać m.in. dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub reakcje alergiczne. Kiedy zatem należy zrezygnować z jedzenia tych owoców?

Alergia na truskawki

Truskawki u osób uczulonych na te owoce mogą wywoływać różne reakcje alergiczne. Od świądu i wysypki skórnej po biegunki i pieczenie w jamie ustnej. U niektórych może dojść nawet do zwężenia dróg oddechowych i problemów z oddychaniem.

W tym przypadku truskawki powinny być całkowicie wyeliminowane z diety. Co więcej, będąc uczulonym na truskawki, może pojawić się również alergia krzyżowa po zjedzeniu np. jabłek czy winogron.

Choroba uchyłkowa jelita grubego

Uchyłki to powstające w ścianie jelita grubego niewielkie i wypukłe na zewnątrz kieszonki. Większość osób z uchyłkami nie odczuwa żadnych objawów. Bywa, że diagnozuje się je przypadkowo podczas kolonoskopii.

W momencie, gdy pacjent zaczyna odczuwać bóle w lewym boku brzucha, zmianę rytmu wypróżnień, nudności czy podwyższoną temperaturę ciała, może to sugerować rozwój stanu zapalnego w uchyłkach, który doprowadza do powstania choroby uchyłkowej jelita grubego.

Wobec tego z diety należy wykluczyć produkty, które mogą podrażniać błonę śluzową jelita. Są to m.in. pokarmy zawierające błonnik. Co więcej, z diety należy też wyeliminować wszelkie owoce, które mają drobne pestki, w tym właśnie truskawki, a także maliny czy poziomki. Pestki te mogą zagnieżdżać się w jelitach i pogłębiać stan zapalny.

Alergia na salicylany

Związki chemiczne należące do grupy salicylanów występują naturalnie w ziołach, warzywach i owocach. Wykazują właściwości o działaniu przeciwzakrzepowym, przeciwzapalnym i przeciwbólowych, stąd wykorzystuje się je do produkcji leków. U niektórych osób po ich spożyciu pojawia się reakcja alergiczna pod postacią pokrzywki, obrzęku czy nieżytu nosa.

Znane są również przypadki ataku astmy oskrzelowej, a nawet silnej reakcji anafilaktycznej. Alergia ta najczęściej ujawnia się u osób dorosłych. Podstawowym działaniem zapobiegającym wystąpieniu reakcji alergicznej jest zaprzestanie przyjmowania leków z salicylanami oraz stosowanie diety wykluczającej produkty, która są ich źródłami.

Okazuje się, iż truskawki to owoce wysoce zasobne w salicylany. W związku z powyższym powinny być one wykluczone z diety osób ze stwierdzoną alergią na te związki.

Źródło:Agata Soroczynska
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić