Milena Górecka| 
aktualizacja 

Łagodzi ból stawów i stany zapalne. Zacznij jeść już dziś

5

Tahini, czyli pasta sezamowa, to produkt, który zdobywa coraz większą popularność w kuchniach na całym świecie. Choć jest nieodłącznym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu, coraz częściej pojawia się na stołach Europejczyków. Dlaczego warto włączyć tahini do swojej diety?

Łagodzi ból stawów i stany zapalne. Zacznij jeść już dziś
Dlaczego warto jeść tahini? (Licencjodawca, Marilena Dragoslavic)

Tahini zawiera mnóstwo białka, tłuszczów, witamin (A, E oraz witaminy z grupy B - tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz gamma-tokoferol) i minerałów (wapń, magnez czy żelazo). Co więcej, tahini jest bogate w antyoksydanty, lignany i fitosterole. Jakie więc korzyści oferuje naszemu zdrowiu?

1. Wsparcie dla układu krążenia. Regularne spożywanie tahini może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, co jest korzystne dla zdrowia serca.

2. Wzmocnienie kości. Dzięki wysokiej zawartości wapnia tahini wspomaga zdrowie kości, co jest szczególnie ważne dla osób w podeszłym wieku oraz dla kobiet w okresie menopauzy.

3. Wsparcie dla układu nerwowego. Magnez zawarty w tahini jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Lignany sezamowe mają z kolei działanie neuroprotekcyjne, a zatem mogą pomóc poprawić zdrowie mózgu i zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść sezam?

4. Łagodzenie bólu stawów. Składniki odżywcze tahini mają działanie przeciwzapalne, co może być korzystne w przypadku stanów zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Badania wykazały, że spożycie sezamu (40 g dziennie) w połączeniu ze standardową terapią lekową zmniejsza intensywność bólu u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.

Skutki uboczne

Objawy takie jak wysypka, świąd czy obrzęk mogą wskazywać na alergię na sezam, składnik tahini. W takim przypadku należy natychmiast zaprzestać spożywania produktu i skonsultować się z lekarzem.

Jak spożywać tahini?

Tahini jest niezwykle wszechstronne w kuchni. Można je dodawać do sałatek, sosów, zup-kremów, a także używać jako składnika hummusu i innych past. Dzięki swojej kremowej konsystencji doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek czy tostów. Warto eksperymentować z tahini i odkrywać dzięki temu nowe smaki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić