Łagodzi ból stawów i stany zapalne. Zacznij jeść już dziś

Tahini, czyli pasta sezamowa, to produkt, który zdobywa coraz większą popularność w kuchniach na całym świecie. Choć jest nieodłącznym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu, coraz częściej pojawia się na stołach Europejczyków. Dlaczego warto włączyć tahini do swojej diety?

Dlaczego warto jeść tahini?Dlaczego warto jeść tahini?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Marilena Dragoslavic

Tahini zawiera mnóstwo białka, tłuszczów, witamin (A, E oraz witaminy z grupy B - tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz gamma-tokoferol) i minerałów (wapń, magnez czy żelazo). Co więcej, tahini jest bogate w antyoksydanty, lignany i fitosterole. Jakie więc korzyści oferuje naszemu zdrowiu?

1. Wsparcie dla układu krążenia. Regularne spożywanie tahini może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, co jest korzystne dla zdrowia serca.

2. Wzmocnienie kości. Dzięki wysokiej zawartości wapnia tahini wspomaga zdrowie kości, co jest szczególnie ważne dla osób w podeszłym wieku oraz dla kobiet w okresie menopauzy.

3. Wsparcie dla układu nerwowego. Magnez zawarty w tahini jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Lignany sezamowe mają z kolei działanie neuroprotekcyjne, a zatem mogą pomóc poprawić zdrowie mózgu i zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść sezam?

4. Łagodzenie bólu stawów. Składniki odżywcze tahini mają działanie przeciwzapalne, co może być korzystne w przypadku stanów zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Badania wykazały, że spożycie sezamu (40 g dziennie) w połączeniu ze standardową terapią lekową zmniejsza intensywność bólu u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.

Skutki uboczne

Objawy takie jak wysypka, świąd czy obrzęk mogą wskazywać na alergię na sezam, składnik tahini. W takim przypadku należy natychmiast zaprzestać spożywania produktu i skonsultować się z lekarzem.

Jak spożywać tahini?

Tahini jest niezwykle wszechstronne w kuchni. Można je dodawać do sałatek, sosów, zup-kremów, a także używać jako składnika hummusu i innych past. Dzięki swojej kremowej konsystencji doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek czy tostów. Warto eksperymentować z tahini i odkrywać dzięki temu nowe smaki.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop