Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Lekarka pokonała raka w IV stadium. Mówi, co jadła niemal codziennie

558

Eksperci z całego świata od lat powtarzają, jak ważna w profilaktyce przeciwnowotworowej jest nasza dieta. Wie o tym doskonale dr Odile Fernandez, która stoczyła walkę z nowotworem jajnika. Dziś lekarka jest również autorką wielu książek o tematyce zdrowotnej. Oto trzy produkty, które jej zdaniem mają silne działanie antyrakowe.

Lekarka pokonała raka w IV stadium. Mówi, co jadła niemal codziennie
Lekarka zajadała się brokułami, cebulą i czosnkiem. To pomogło jej pokonać raka (Licencjodawca)

Dr Odile Fernandez to nie tylko lekarka rodzinna, ale i pacjentka onkologiczna, u której zdiagnozowano zaawansowanego raka jajnika – gdy się o nim dowiedziała, nowotwór był w czwartym stadium rozwoju. Postanowiła wtedy zbadać szerzej związek pomiędzy nowotworami a dietę, emocjami i naszym stylem życia.

Po zebraniu licznych danych pochodzących z badań naukowych wprowadziła też wiele zmian w swoim dotychczasowym modelu żywienia, a po wygranej walce z rakiem postanowiła podzielić się swoim doświadczeniem, czego efektem było wydanie książki z antyrakowymi przepisami kulinarnymi. Wieloma z nich lekarka dzieli się też w internecie. "Rak to choroba, której można zapobiegać, modyfikując naszą żywność i styl życia" – podkreśla dr Fernandez.

Lekarka szczególną uwagę zwraca na kilka produktów o silnym działanie antynowotworowym. Podkreśla, że jak najczęściej starała się jeść trzy produkty. Jednym z nich jest cebula. Oprócz cennych witamin i składników mineralnych znajdziemy w niej również jeden z najsilniejszych bioflawonoidów – kwercetynę. To silny związek, który niektórzy naukowcy wiążą z hamowaniem komórek nowotworowych raka trzustki, piersi, prostaty, wątroby czy jajnika. Jedne z badań dowiodły, że spożywanie ok. siedmiu cebul tygodniowo może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego nawet o 50 proc.

Dr Fernandez podkreśla, że szczególnie cenna w profilaktyce przeciwnowotworowej jest cebula czerwona ze względu na antocyjany, które potęgują działanie kwercetyny. Kolejnym warzywem polecanym przez lekarkę jest brokuł. Znajdziemy w nim nie tylko kwercetynę, ale też sulforafan i glukozynolany wykazujące silne działanie antynowotworowe. Udowodniono, że związki te pobudzają nasz układ odpornościowy do walki z komórkami rakowymi.

Dr Fernandez poleca również zaopatrzyć swoją spiżarnię w czosnek, który jest bogaty w kwercetynę, jak również w allinę. Wykazano, że regularne jedzenie czosnku (1-2 ząbki dziennie) może chronić przed rakiem okrężnicy. Należy jednak pamiętać, by przed konsumpcją czosnku zmiażdżyć go lub posiekać i odstawić na ok. 10 min. Wówczas allina przekształca się w allicynę – substancję o potężnych właściwościach antynowotworowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kierowca ciężarówki złamał szereg przepisów. Został ukarany najwyższym mandatem
Setki ssaków zabitych na Islandii. Wprowadzono szokujące przepisy
Zwłoki młodego mężczyzny przy granicy z Białorusią. Ustalono tożsamość
Te ciasta możesz upiec kilka dni przed świętami. Cztery propozycje
Są zagrożone wyginięciem. W gdańskim zoo właśnie przyszły na świat
Jak wybrać choinkę na święta? Na to zwróć uwagę
Chcą kary śmierci za aborcję. Szokujące słowa prezesa młodzieżówki Konfederacji
Duda o inwestycjach dot. infrastruktury krytycznej. "Przynoszą efekty"
Konkurs "Świąteczne Gwiazdeczki" okiem eksperta. "Skrajnie niebezpieczne"
Komisja Europejska podjęła stanowcze kroki. Domaga się od TikToka wyjaśnień
Kupiła bezdomnemu posiłek w restauracji. Obsługa kazała mu jeść na zewnątrz
Stracił dwoje dzieci w karambolu na S7. "Pękły nam serca"
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić